Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κινεζικά ΜΜΕ: Σκοτώστε τη συμφωνία για το TikTok στις ΗΠΑ

tags :
Κινεζικά ΜΜΕ: Σκοτώστε τη συμφωνία για το TikTok στις ΗΠΑ
Τη χαρακτηρίζουν «βρώμικη» και «δυσάρεστη» ενώ θεωρούν ότι υποσκάπτει το τεχνολογικό μέλλον της χώρας
Δύο σημαντικά κινεζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης προτρέπουν το Πεκίνο να «σκοτώσει» αυτό που αποκαλούν «βρώμικη» και «δυσάρεστη» συμφωνία, η οποία έγινε με σκοπό τη διατήρηση του TikTok σε λειτουργία στις ΗΠΑ.
Η China Daily και η Global Times - και οι δύο κρατικές εκδόσεις - αυτή την εβδομάδα «πυροβόλησαν» την εν λόγω συμφωνία που θα έδινε στις αμερικανικές εταιρείες τουλάχιστον ένα είδος ιδιοκτησίας στην εφαρμογή για βίντεο μικρής διάρκειας.
Η μητρική εταιρεία της TikTok ByteDance εδρεύει στο Πεκίνο.
«Αυτό που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην TikTok είναι σχεδόν το ίδιο με έναν γκάνγκστερ ο οποίος εξαναγκάζει μια νόμιμη εταιρεία σε μια παράλογη και άδικη επιχειρηματική συμφωνία», έγραψε η China Daily σε σχόλιο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (22 Σεπτεμβρίου) και χαρακτήρισε τη συμφωνία «βρώμικο και λαθραίο τέχνασμα».
Οι όροι της προσωρινής συμφωνίας με αντικείμενο την πλέον επιτυχημένη κινεζική παγκόσμια εφαρμογή προκάλεσαν σύγχυση ως προς το περιεχόμενό τους
Η αρχική ανακοίνωση το περασμένο Σαββατοκύριακο (18-19 Σεπτεμβρίου) περιελάμβανε ότι η ByteDance θα συνεχίσει να κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών του Tiktok από τούδε και στο εξής, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πώς θα μπορούσε να επιλύσει τις ανησυχίες περί την εθνική ασφάλεια της κυβέρνησης Trump σχετικά με τον κινεζικό έλεγχο της εφαρμογής και των δεδομένων που είναι δυνατόν να συλλεγούν μέσω αυτής.

Walmart και Oracle

Ωστόσο, ο Trump έχει δηλώσει έκτοτε ότι οι επενδυτές Walmart και Oracle θα «κατέχουν ελεγκτικές δυνατότητες».
Σύμφωνα με διαρροές, μια νέα επιχειρηματική οντότητα στις ΗΠΑ -η TikTok Global- θα ανήκει σε διεθνείς και κινέζους επενδυτές στην ByteDance, αλλά η ίδια η ByteDance θα κατέχει μηδενικό ποσοστό στην εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συμφωνία για τη λειτουργία της εφαρμογής εκτός Κίνας.
«Φαίνεται ότι το TikTok μπορεί να παραμείνει στις ΗΠΑ.
Αλλά μόνο εάν η ByteDance επιτρέπει στην Oracle και τη Walmart να ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο στην εταιρεία», πρόσθεσε η China Daily. «Η Κίνα δεν έχει κανένα λόγο να δώσει ‘‘πράσινο φως’' σε μια τέτοια συμφωνία».
Η Global Times, ένα κρατικό ταμπλόιντ, επέκρινε επίσης τη συμφωνία αυτή την εβδομάδα ζητώντας από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές να την εμποδίσουν.
«Είναι δύσκολο για εμάς να πιστέψουμε ότι το Πεκίνο θα εγκρίνει μια τέτοια συμφωνία», έγραψε.
Σε ένα δεύτερο ρεπορτάζ πρόσθετε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε την Ουάσιγκτον να ελέγξει τη μελλοντική πορεία της κινεζικής τεχνολογίας».
Το πόσο πιθανό είναι το Πεκίνο να επανεξετάσει τη συμφωνία δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές.
Τον περασμένο μήνα, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές εισήγαγαν νέους κανόνες που διέπουν την πώληση ορισμένων ειδών τεχνολογίας σε αλλοδαπούς αγοραστές.
Θα απαιτούσαν από την ByteDance να λάβει κυβερνητική άδεια πριν πουλήσει το TikTok σε μια αλλοδαπή εταιρεία.
Η ByteDance δήλωσε ότι η Oracle θα μπορούσε να ελέγξει τον πηγαίο κώδικα της εφαρμογής, αλλά η συμφωνία δεν περιλαμβάνει τη γνωστοποίηση των αλγορίθμων και της τεχνολογίας.
Συμφωνα με διαρροές απο την Κινα, υπάρχουν ακόμη λίγες λεπτομέρειες να διευθετηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ επικρατεί αισιοδοξία ότι η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει, παρά την αντίθεση των ΜΜΕ και της κινεζικής νομενκλατούρας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης