Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πτώση 57% του τζίρου στην εστίαση - Νέα λουκέτα από την κατάργηση της μείωσης κατά 40% των ενοικίων

tags :
Πτώση 57% του τζίρου στην εστίαση - Νέα λουκέτα από την κατάργηση της μείωσης κατά 40% των ενοικίων
Πτώση 57% του τζίρου στην εστίαση - Νέα λουκέτα από την κατάργηση της μείωσης κατά 40% των ενοικίων
Μεγάλο είναι το πλήγμα που έχει υποστεί η εστίαση από την πανδημία αλλά και το μέτρο που έχει επιβληθεί για κλείσιμο των καταστημάτων μετά τις 12 το βράδυ.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.), Γιώργο Καβαθθά, η εστίαση σήμερα καταγράφει πτώση του τζίρου κατά 57%, ενώ υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι αυτής, που η μείωση ξεπερνά το 90%.
«Ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης καταγράφει απώλειες της τάξης του 57% με 58%, ενώ ορισμένοι κλάδοι. όπως τα κλαμπ, νυχτρινά κέντρα διασκέδασης, catering κλπ, η μείωση του τζίρου φτάνει το 95%», τονίζει ο κ. Καββαθάς.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα υπηρεσιών παροχής εστίασης παρουσίασε μείωση 66% το β' τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β' τριμήνου του 2019, έναντι αύξησης 5,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου το 2019 προς το 2018.
Σε τριμηνιαία σύγκριση, ο δείκτης παρουσίασε μείωση 46,7% το β' τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α' τριμήνου του 2020, έναντι αύξησης 52,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου το 2019.
Σήμερα ο κλάδος εστίασης μετρά 45.000 καταστήματα, εκ των οποίων το 55% αυτών βρίσκεται στην Αθήνα.
Αν και δεν έχει υπολογιστεί ο αριθμός των καταστημάτων του κλάδου που έχει κατεβάσει ρολά, εντούτοις όπως επισημαίνει ο κ. Καββαθάς, είναι πολλά και μπορεί πολύ εύκολα να το διαπιστώσει κανείς αν κάνει βόλτα στους δρόμους της Αθήνας.
«Ακόμη και παραδοσιακά εστιατόρια με ιστορία αρκετών χρόνων, έχουν κλείσει», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε στην εκπομπή «Μarket Watch o Πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, η επιβολή του κλεισίματος των καταστημάτων στις 12 το βράδυ επέφερε νέο πλήγμα στον κλάδο, ενώ δεν δίστασε να πει ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή του μέτρου δεν έχει κανένα νόημα αφού ο κόσμος συνωστίζεται σε πλατείες και άλλα σημεία των πολέων.
«Η κυβέρνηση επιβάλλει μέτρα τα οποία δεν μπορεί να εφαρμόσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος διέβλεψε ότι από 1η Οκτωβρίου, με την κατάργηση της μείωση του 40% των ενοικίων στην επαγγελματική στέγη θα υπάρξουν νέα λουκέτα στην αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι από τον επόμενο μήνα μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 θεσπίζεται η επιδοτούμενη προαιρετική μείωση των ενοικίων. Η μείωση του ενοικίου, για να επιδοτηθεί από το δημόσιο, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30%. Το κίνητρο προς τους ιδιοκτήτες για την εθελοντική μείωση ενοικίου είναι η έκπτωση φόρου στο 12% του αρχικού μισθώματος, μέσω συμψηφισμού με φορολογικές οφειλές που προέκυψαν ή θα προκύψουν μετά τις 31 Ιουλίου 2020 (πχ ΕΝΦΙΑ).
Παραδείγματος χάριν σε ενοίκιο 1.000 που θα γίνει προαιρετική μείωση 30% και ο ιδιοκτήτης θα χάσει 300 ευρώ μηνιαίως, θα δικαιούται αντίστοιχα έκπτωση φόρου 120 ευρώ τον μήνα, άρα η μηναία απώλειά του θα περιοριστεί στα 180 ευρώ.  

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης