Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικανών ο Biden γιατί δεν εμπόδισε τη δράση του γιου του στην Ουκρανία

Στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικανών ο Biden γιατί δεν εμπόδισε τη δράση του γιου του στην Ουκρανία
Επίθεση Ρεπουμπλικανών σε Biden επειδή «δεν αντέδρασε» στις σκιώδεις κινήσεις του γιου του
Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις για την "ενοχλητική" δραστηριότητα του γιου του στην Ουκρανία και την Κίνα, την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο Joe Biden δεν αντέδρασε, σύμφωνα με μια έκθεση που συνέταξαν Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Το κείμενο αυτό ωστόσο δεν περιλαμβάνει κάποια απόδειξη ότι ο Biden επιχείρησε να επηρεάσει την αμερικανική πολιτική ή να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο τον γιο του.
Έξι εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, οι Ρεπουμπλικάνοι επανήλθαν σε αυτήν την "ουκρανική υπόθεση" λόγω της οποίας παραπέμφθηκε σε δίκη από τη Γερουσία ο πρόεδρος Donald Trump.
Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων κατηγορούσαν τον Trump ότι καταχράστηκε την εξουσία του ασκώντας πιέσεις στην Ουκρανία προκειμένου να ξεκινήσει το Κίεβο δικαστικές έρευνες για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Hunter Biden.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος απαλλάχθηκε των κατηγοριών από τη Γερουσία, όπου έχουν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικάνοι.
Στην έκθεσή τους, οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές αναφέρουν ότι ο Joe Biden δεν έκανε τίποτα την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος του Barack Obama προκειμένου να εμποδίσει τον γιο του να χρησιμοποιήσει το όνομά του για να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στην Κίνα και την Ουκρανία. Παραδέχονται όμως ταυτόχρονα ότι δεν αποδείχτηκε ότι ο Δημοκρατικός αντιπρόεδρος επηρέασε την αμερικανική εξωτερική πολιτική ή ότι έδρασε για να βοηθήσει τον 50χρονο γιο του.
"Οι νέες εκρηκτικές αποκαλύψεις της έρευνας της Γερουσίας (…) αποκαλύπτουν ένα απίστευτο επίπεδο διαφθοράς και πληγμάτων στην εθνική ασφάλεια", σχολίασε ο διευθυντής επικοινωνίας της προεκλογικής εκστρατείας του Trump, Tim Merto.
Η έκθεση αποκαλύπτει "ότι ο Joe Biden απλούστατα είπε ψέματα όταν είπε ότι δεν μίλησε ποτέ με τον Hunter για τις εμπορικές υποθέσεις του στο εξωτερικό", συνέχισε.
 Στην έκθεση εξετάζονται εξονυχιστικά οι σχέσεις του Hunter Biden με την ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Burisma, η οποία του παραχώρησε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιό της έναντι ποσού 50.000 δολαρίων τον μήνα, καθώς και με το κινεζικό επενδυτικό ταμείο Bohai Capital, μεταξύ 2013-16. Συμπεραίνεται ότι οι σχέσεις του Hunter Biden με την Burisma ήταν "ενοχλητικές" για την αμερικανική κυβέρνηση και "παρακώλυαν" την εφαρμογή μέτρων κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία.
Την εποχή εκείνη, ο τότε αντιπρόεδρος Joe Biden στήριζε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία και είχε απαιτήσει την απομάκρυνση του γενικού εισαγγελέα Viktor Sokin, με αφορμή τα πενιχρά αποτελέσματά του για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ο Trump και οι υποστηρικτές του επιμένουν ότι ο Biden ζήτησε την απόλυση του Sokin για να προστατεύσει τον γιο του.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι την απομάκρυνση του γενικού εισαγγελέα είχαν ζητήσει επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης