Ασφαλιστικά Νέα

Αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση από το 2022 με κοινωνικό συμβόλαιο και διάλογο εργοδοτών - εργαζομένων επιδιώκει η κυβέρνηση

Αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση από το 2022 με κοινωνικό συμβόλαιο και διάλογο εργοδοτών - εργαζομένων επιδιώκει η κυβέρνηση
Το σχέδιο της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews (BN) προβλέπει την παρουσίαση ενός σχεδίου για τις επικουρικές συντάξεις των νέων συνταξιούχων
Την έναρξη κοινωνικού διαλόγου με τις εργατικές και εργοδοτικές οργανώσεις για τις περιμετρικές αλλαγές στο ασφαλιστικό με επίκεντρο τον 2ο και 3ο πυλώνα ασφάλισης που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Αυτό προαναγγέλλει ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για το ασφαλιστικό Πάνος Τσακλόγλου ο οποίος υποστηρίζει ότι το ποσοστό των συντάξεων στο ΑΕΠ είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε., γύρω στο 16,5% με δεύτερη την Ιταλία με 14%, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να καλύπτει το 10% του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Το σχέδιο της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews (BN) προβλέπει την παρουσίαση ενός σχεδίου για τις επικουρικές συντάξεις των νέων συνταξιούχων, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ώστε να υπάρξει περιθώριο για «εξαντλητικό διάλογο» και διορθώσεις, ώστε το σχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή από το 2022.
Ο κ. Τσακλόγλου, μιλώντας στις 23/9/2020 στο φόρουμ που διοργάνωσε ο «Κύκλος ιδεών» που έχει συστήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πέρα από το οικονομικό και δημογραφικό πρόβλημα, εστίασε ως τρίτο κίνδυνο, στην ανυπαρξία πόρων για ανάπτυξη, καθώς και την έλλειψη εμπιστοσύνης στις νεότερες γενεές.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κεφαλαιοποιητικός χαρακτήρας του δεύτερου πυλώνα του νέου ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί τη βασικότερη αλλαγή με ταυτόχρονη τροποποίηση στο ζήτημα εξεύρεσης πόρων, ώστε η χρηματοδότησή του συστήματος να μπει σε σταθερή μακροπρόθεσμη βάση και να μη δημιουργούνται αντικίνητρα στην εργασία.
Προκειμένου να αμβλυνθεί η δομή του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και οι επιπτώσεις της δημογραφικής γήρανσης, οι τεχνοκράτες προτείνουν «την ενίσχυση των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων», ώστε να επιμεριστεί το βάρος της χρηματοδότησης των συντάξεων και ένα μέρος της να καλυφθεί από συσσωρευμένη αποταμίευση.
Προτείνουν τον μετασχηματισμό της επικουρικής σύνταξης (σήμερα νοητής κεφαλαιοποίησης) σε νέα επικουρική που θα λειτουργεί πλήρως κεφαλαιοποιητικά.
Σύμφωνα με το τότε κυβερνητικό σχέδιο, οι ενταγμένοι στο νέο σύστημα ασφαλισμένοι θα μπορούν ελεύθερα να επιλέγουν πού και πώς θα επενδυθούν οι εισφορές τους, προχωρώντας σε κινήσεις χαμηλού ή και υψηλού ρίσκου.
 Το σχέδιο προέβλεπε επικουρική σύνταξη αμιγώς κεφαλαιοποιητική, ενώ η κύρια να παραμένει δημόσια και αναδιανεμητική.
Ο ασφαλισμένος θα έχει λόγο και δικαίωμα στη συνδιαμόρφωση του συνταξιοδοτικού βίου του. Κάθε ασφαλισμένος θα διαθέτει τον δικό του ατομικό λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ και τα χρήματά του θα επενδύονται βάσει της στρατηγικής που ο ίδιος έχει επιλέξει, ανάμεσα σε τρία επενδυτικά προϊόντα χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου.
Επίσης ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει – εντός ενός πλαισίου – και την ηλικία συνταξιοδότησής του, ανεξαρτήτως του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Τέλος το 25% του κεφαλαίου που συσσωρεύεται στην ατομική μερίδα του ασφαλισμένου θα μπορεί να καταβληθεί κατά τη συνταξιοδότηση με τη μορφή εφάπαξ ενώ το υπόλοιπο με τη μορφή μηνιαίας σύνταξης.
Ο νέος υφυπουργός εκτιμά ότι το νέο σύστημα για τις επικουρικές έχει ως «μεγάλο πλεονέκτημα την ελαχιστοποίηση αυτού του κινδύνου».
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες το ασφαλιστικό σύστημα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη κατάρρευση υπό το βάρος των διαρκώς επιδεινούμενων στοιχείων του δημογραφικού προβλήματος.
Ενδεικτική αυτού είναι η προβολή στο έτος 2070, όταν για κάθε 1 άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών θα αντιστοιχούν 1,7 άτομα σε ηλικία εργασίας, δηλαδή οικονομικά ενεργό πληθυσμό.
Ο κ. Τσακλόγλου  μίλησε χθες για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των νέων εργαζομένων, παρέχοντας παράλληλα εγγυήσεις για τα δικαιώματα των απερχομένων γενεών.
Αυτό που προτείνουμε, είναι το σύστημα κύριας ασφάλισης να παραμείνει αναδιανεμητικό όπως είναι τώρα και το επικουρικό να μετατραπεί σταδιακά σε κεφαλαιοποιητικό, τόνισε ο κ. Τσακλόγλου.
Συνεχίζοντας διευκρίνισε ότι το σύστημα αυτό "θα είναι κεφαλαιοποητικό αλλά θα παραμείνει σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης θα είναι δηλαδή δημόσιο κεφαλοποιητικό.
Θα συμπεριλάβει υποχρεωτικά τους νέους ασφαλιζόμενους και προαιρετικά ίσως και κάποιους άλλους που δεν έχουν επικουρική σύνταξη ή που βρίσκονται στις νεότερες εργασιακά ηλικίες".
Τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας είναι ότι "διατηρεί τα σημερινά επίπεδα των παρεχομένων συντάξεων, δημιουργεί αποταμιεύσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν σε επενδύσεις και μειώνει τον κίνδυνο του δημογραφικού καθώς τα κεφαλοποιητικά συστήματα έχουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις μακροχρόνια και αυτό σημαίνει μεγαλύτερες συντάξεις για τους νεοασφαλιζόμενους".

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης