Ο Χάρτης της Σεβίλλης των Vivero και Mateos.. που ενοχλεί την Τουρκία μπορεί να αλλάξει; - Ναι γιατί δεν είναι νομικό κείμενο

Ο Χάρτης της Σεβίλλης των Vivero και Mateos.. που ενοχλεί την Τουρκία μπορεί να αλλάξει; - Ναι γιατί δεν είναι νομικό κείμενο
Θα αλλάξει ο χάρτης της Σεβίλλης ειδικά στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες του Καστελόριζου;
Ο Χάρτης της Σεβίλλης που καθόρισε θαλάσσιες δικαιοδοσίες, αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και πλαίσιο υφαλοκρηπίδας, μπορεί να αλλάξει;
Η απάντηση είναι ναι μπορεί να αλλάξει όχι απλά γιατί το επισήμανε η αμερικανική πρεσβεία.... στην Άγκυρα πριν λίγες ημέρες αλλά γιατί όντως δεν είναι νομικό κείμενο.
Η μελέτη που ονομάστηκε χάρτης της Σεβίλλης λειτουργεί υποστηρικτικά στον σχεδιασμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και χωρίζεται σε 3 κατηγορίες με βασικές αυτές που αναγνωρίζονται και αυτές που αμφισβητούνται.


Θα αλλάξει ο χάρτης της Σεβίλλης ειδικά στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες του Καστελόριζου;


Για την Τουρκία ο χάρτης της Σεβίλλης θεωρείται casus belli δηλαδή αιτία πολέμου.
Ο χάρτης, που εκπονήθηκε από τον καθηγητή Juan Luis Suarez de Vivero του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης στη νότια Ισπανία το 2004, καθόρισε τα όρια της Ελλάδας στις θάλασσες του Αιγαίου και της Μεσογείου, την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα αλλά και την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).
Μάλιστα αυτά θεωρούνται και επίσημα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο χάρτης της Σεβίλλης, υποστηρίζει ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα ξεκινά από το νησί Καστελόριζο και κατευθύνεται νότια προς την μέση της Μεσογείου, περιχαρακώνοντας την Τουρκία στον Κόλπο της Αττάλειας στη νότια Τουρκία.

Το πρώτο προσχέδιο του χάρτη στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης

Ο Juan Luis Suárez de Vivero και ο Juan Carlos Rodríguez Mateos, καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης στο τμήμαγεωγραφίας, δημοσίευσαν ένα άρθρο στις 4 Οκτωβρίου 2004.
Σε αυτό το άρθρο με τίτλο «Θαλάσσια Ευρώπη και Διεύρυνση της ΕΕ: Μια γεωπολιτική προοπτική», παρουσίασαν μεταξύ άλλων ένα χάρτη στον οποίο η Τουρκία περιθωριοποιείται εντός των στενών χωρικών υδάτων.
Με την δημοσίευση στο "Elsevier", μια παγκοσμίου φήμης επιχείρηση ανάλυσης πληροφοριών που ανήκει σε βρετανικούς και ολλανδικούς οργανισμούς ο χάρτης αυτός είχε αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως και διεθνώς.
Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και οι πολιτικές παραβιάσεις στις  «ερμηνείες» του Διεθνούς Δικαστηρίου - Infognomon Politics
Τι οδήγησε στη δημιουργία του χάρτη;

Η προετοιμασία του χάρτη υποκινήθηκε από το απλό γεγονός ότι πριν από τη διεύρυνσή του το 2004, η ΕΕ αποφάσισε να επενδύσει στον χωροταξικό σχεδιασμό για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες της.
Με άλλα λόγια, οι χώρες της ΕΕ με ακτές ήθελαν ένα σχέδιο που να απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με τη θάλασσα και το περιβάλλον, όπως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πεδία αιολικής ενέργειας, ιχθυοκαλλιέργειες, τουριστικές ζώνες ανάπτυξης, κεντρικά λιμάνια, περιοχές ναυπηγείων και άλλα.
Το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, το οποίο είναι το πιο προηγμένο στην Ευρώπη στα θέματα θαλάσσιων δικαιοδοσιών, και ο  καθηγητής Suarez, ο οποίος είναι πολύ διάσημος στο τμήμα του βρέθηκαν στο επίκεντρο.
 Ενώ εργαζόταν σε αυτό το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο, ο Suarez ζήτησε χάρτες μελλοντικών θαλάσσιων δικαιοδοσιών από κράτη μέλη.
Η Ελλάδα και η Κύπρος έστειλαν χάρτες στους οποίους έδωσαν το μέγιστο μερίδιο θαλάσσιων συνόρων αφήνοντας στην Τουρκία με ελάχιστες θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Αυτοί οι χάρτες συνέπεσαν επίσης με αμερικανικούς χάρτες που ήταν στο Διαδίκτυο από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι λεγόμενες δικαιοδοσίες της Ελλάδας στο Αιγαίο ήταν ήδη σύμφωνες με τις θέσεις που είχαν υποβάλει από την κρίση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας το 1976.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει στον χάρτη της Σεβίλλης

Το 2007, ο ίδιος χάρτης εμφανίστηκε στο «Atlas of Maritime Europe: Jurisdictions, Uses and Management, Barcelona, Ediciones del Serbal», ο οποίος δημοσιεύθηκε στη Βαρκελώνη. Αυτός ο άτλαντας ήταν επίσης ένα έργο της ΕΕ που υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας. Η τράπεζα δεδομένων που χρησιμοποιείται για τον θαλάσσιο χώρο και τα θαλάσσια σύνορα σε αυτόν τον χάρτη αναπτύχθηκε από τη βρετανική τράπεζα δεδομένων GEBCO.
Στις αρχές του 2010, ο Suárez διεξήγαγε μια άλλη μελέτη στον υποτομέα της αλιείας για τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.
Σε αυτή τη μελέτη με τίτλο «Τα ύδατα δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα», η υφαλοκρηπίδα ή οι περιοχές ΑΟΖ που δεν δηλώθηκαν καταγράφονται.
Στη δημοσίευση αυτή, αναφέρεται σαφώς ότι το όριο των χωρικών υδάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ήταν «θεωρητικό».
Αυτή η μελέτη ήταν η τελευταία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Suárez για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες της Μεσογείου.
Οι Τούρκοι βολιδοσκοπούν νομικά το Καστελόριζο – Πως η συμφωνία Ελλάδος και  Αιγύπτου με ανακήρυξη ΑΟΖ καθιστά γκρίζα ζώνη το Καστελόριζο
4)Η ΑΟΖ της Κρήτης θα αναγνωριστεί από την Τουρκία ως ξεκάθαρα και αδιαμφισβήτητα ελληνική.
Να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι παλινδρομώντας έχουν αναγνωρίσει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα αλλά θέτουν το εξής όρο.
Εάν ένα ελληνικό νησί βρίσκεται εντός της ηπειρωτικής ΑΟΖ που εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια, π.χ. βρίσκεται στο 181ο ναυτικό μίλι της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τότε και με βάση το δίκαιο της Θάλασσας του 1982, το ελληνικό νησί μπορεί να έχει ΑΟΖ οπότε 181 μίλια από την ηπειρωτική χώρα και 200 ναυτικά μίλια από την νησιωτική χώρα δημιουργείται μια αποκλειστική οικονομική ζώνη 381 μιλίων ή 704 χιλιόμετρα δημιουργώντας προφανώς προστριβές με άλλες χώρες.

5)Εάν το επιχείρημα της Τουρκίας έχει βάση, αυτομάτως εγείρεται ένα θέμα το Καστελόριζο απέχει 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα δηλαδή 313 ναυτικά μίλια οπότε δεν εμπίπτει στην τουρκική επιχειρηματολογία περί ηπειρωτικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

6)Η Τουρκία θα πρέπει να ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει πλήρως την Mavi Vatan την ιδέα της Γαλάζιας Πατρίδας, τις γκρίζες ζώνες, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και βεβαίως το ζήτημα των 13 νησίδων ή βραχονησίδων που μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία εκτός διεθνών συνθηκών.

Εάν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία και ίσως να δρομολογηθεί και μια λύση στο Κυπριακό τότε θα πρόκειται για ένα καλό ελληνοτουρκικό deal.
Πολιτική, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - mobile
Image
Türkiye’yi kendi kıyılarına hapsetmek isteyen Yunanistan ve Fransa’nın dayanak olarak aldığı Sevilla Haritası 2007 yılında ortaya çıktı.
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS