Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έρχεται οικονομικός... χειμώνας στην ευρωζώνη - Στον αέρα οι εκτιμήσεις οικονομολόγων για ανάκαμψη στο β' 6μηνο του 2020

Έρχεται οικονομικός... χειμώνας στην ευρωζώνη - Στον αέρα οι εκτιμήσεις οικονομολόγων για ανάκαμψη στο β' 6μηνο του 2020
Οι οικονομολόγοι των ING, IHS Markit και Berenberg εμφανίζονται ανήσυχοι για τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος κορωνοϊού στην οικονομία
Στον αέρα είναι πλέον οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων για την ανάκαμψη της οικονομίας στην ευρωζώνη το β' εξάμηνο του 2020, καθώς έχει αρχίσει η αναμέτρηση με το δεύτερο κύμα κορωνοϊού.
Πολλές κυβερνήσεις ανακοινώνουν lockdown ή επιβράδυνση του ανοίγματος της οικονομίας, λόγω της εκτόξευσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
«Η πιθανότητα για διπλή υποχώρηση, δηλ. ακόμα μία συρρίκνωση στο δ' τρίμηνο του 2020, έχει αυξηθεί σημαντικά» επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski.
Ο ίδιος αναμένει περισσότερα lockdowns τις επόμενες εβδομάδες όπως αυτά που έχουν ανακοινωθεί στη Μαδρίτη στην Ισπανία και τη Λυών στη Γαλλία.
Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 11,8% το β' τρίμηνο του 2020, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αναχαίτιση του κορωνοϊού.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται κα ο Chris Williamson από την IHS Markit, επισημαίνοντας ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος για διπλή συρρίκνωση» το δ' τρίμηνο του 2020.
«Καθώς βαδίζουμε προς το τέταρτο τρίμηνο, υπάρχουν προφανώς πολλοί περισσότεροι περιορισμοί και αυτό αναμένεται να περιορίσει σημαντικά την ανάπτυξη» συμπλήρωσε ο Williamson.
Οι ανησυχίες για ένα οικονομικό σοκ λόγω περαιτέρω περιορισμών προκάλεσαν sell off στις ευρωπαϊκές μετοχές.
«Η πανδημία αποτελεί βασικό κίνδυνο για μια ανάκαμψη τύπου V από τη συρρίκνωση του Μαρτίου/Απριλίου» αναφέρει σε ανάλυση του ο Holger Schmieding από τη Berenberg, επισημαίνοντας ότι «το ρίσκο αυξάνεται».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης