Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υπό κατάληψη πάνω από 200 σχολεία σε όλη την Ελλάδα - Μέτρα προστασίας ζητούν οι μαθητές - Η έκκληση Πέτσα

tags :
Υπό κατάληψη πάνω από 200 σχολεία σε όλη την Ελλάδα - Μέτρα προστασίας ζητούν οι μαθητές - Η έκκληση Πέτσα
Μαθητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και μεγάλες πόλεις - Τα αιτήματα μαθητών και ΟΛΜΕ
Υπό κατάληψη τελούν πάνω από 200 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, με τα αιτήματα των μαθητών να αφορούν κυρίως τη λήψη επιπλέον μέτρων στα σχολεία, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκαν μαθητικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. 
Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση της Ν.Δ. λέει πως θα αγοράσει φέτος από τη Γαλλία 16 μαχητικά αεροσκάφη Rafale με κόστος που προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.
 Σε εμάς λένε πως δεν έχουν χρήματα να προσλάβουν όσους καθηγητές λείπουν ή χρειάζονται για να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη».
Το συντονιστικό καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να παρουσιάσει τους μαθητές ως αρνητές της μάσκας και των μέτρων, ενώ από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απηύθυνε έκκληση να τερματιστούν οι καταλήψεις και να τηρηθεί η νομιμότητα.

Mαθητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα με βασικό αίτημα τη λήψη επιπλέον μέτρων
Image
Image
Ολοκληρώθηκε το μαθητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με βασικό αίτημα τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού.
Με κεντρικό σύνθημα «η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την παιδεία», μαθητές, μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή.
Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν, μεταξύ άλλων, τη συγκρότηση ολιγομελών τμημάτων (έως και 15 μαθητές ανά τμήμα), μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού καθαριότητας για να γίνονται κανονικά και με ασφάλεια τα μαθήματα.
«Εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται ήδη "με το καλημέρα" σε κινητοποιήσεις. Οι πρώτες μαθητικές πορείες είναι γεγονός. Τα αιτήματα που ενώνουν εμάς τους μαθητές σε όλη τη χώρα είναι δίκαια! Δεν κινητοποιούμαστε, όπως μας κατηγορούν, έτσι- χωρίς λόγο και αιτία. Δεν κλείσαμε τα σχολεία μας για να χάσουμε μάθημα. Δεν είμαστε ανεύθυνοι, ούτε γενικά δε θέλουμε να φοράμε μάσκα. Θέλουμε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν σωστά, για όλους τους μαθητές και τις οικογένειες τους», υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή μαθητών Αθήνας.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Ομοσπονδία Γονέων και κηδεμόνων Αττικής, εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι. Αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Τα αιτήματα των μαθητών

•    Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα. Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.
•    Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη.
•    Προσλήψεις καθηγητών- να καλυφθούν όλα τα κενά.
•    Επαρκές προσωπικό καθαριότητας.
•    Με ευθύνη Υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και Δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτηριακά προβλήματα.
•    Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.
•    Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων
•    Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες.
•    Να εξασφαλιστούν οι όροι για να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές ή έστω άλλες ψυχαγωγικές- εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες.

Τα αιτήματα της ΟΛΜΕ

Το αίτημα για πραγματοποίηση δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ για κορονοϊό στο σύνολο των εκπαιδευτικών της επικράτειας γνωστοποίησε με επιστολή που έστειλε προς το ΔΣ του ΕΟΔΥ, η ΟΛΜΕ.
Αναφέροντας μάλιστα ότι σχεδόν δύο εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων καθημερινά διαπιστώνονται κρούσματα κορονοϊού σε αρκετά σχολεία σε όλη την Ελλάδα, η ΟΛΜΕ τονίζει ιδιαίτερα την ανάγκη διενέργειας δωρεάν τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι υπηρετούν σε σχολικές μονάδες που εξαιτίας της πανδημίας έκλεισαν ή θα κλείσουν ολοκληρωτικά ή μερικά.
Επιπλέον, η ΟΛΜΕ επαναλαμβάνει τις θέσεις της σχετικά με την λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας, οι οποίες είναι:
•    Μείωση μαθητών ανά τμήμα ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές.
•    Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
•    Να δοθεί δωρεάν ο αναγκαίος αριθμός μασκών σε καθημερινή βάση σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκπαιδευτικές δομές, τάξεις και σχολεία, που έχουν κλείσει λόγω κρουσμάτων ξεπερνούν τις 70.

Πέτσας: Να τερματιστούν οι καταλήψεις

Τον τερματισμό των καταλήψεων και την τήρησ της νομιμόρτητας ζήτησε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Θα πρέπει όλοι να τηρούν τη νομιμότητα. Οι λίγοι δεν πρέπει να στερούν το δικαίωμα των πολλών στη μάθηση. Κάνω έκκληση να σταματήσουν οι καταλήψεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ζαχαράκη: Φθίνει το κίνημα των καταλήψεων

Για 200 σχολεία που τελούν υπό κατάληψη με βάση τον χθεσινό απολογισμό έκανε λόγο η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη
Η ίδια, ωστόσο, εκτίμησε ότι «βλέπω να φθίνει το κίνημα αυτό. Πιστεύω ότι θα ατονήσει αυτό το πράγμα».
«Πιστεύω ότι η θέση των παιδιών είναι μέσα στην τάξη και οι μεγαλύτερες μάχες δίνονται με ανοιχτά τα σχολεία» δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6  η υφυπουργός Παιδείας.
Σε σχέση με τα αιτήματα, υποστήριξε ότι «αυτό που συμβαίνει μέσα στις σχολικές μονάδες υπό κατάληψη έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό με αιτήματα που έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα και κάποια που έχουν τοπικά χαρακτηριστικά. Αυτό που έχει δοθεί ως κατεύθυνση σε διευθυντές σχολείων και διευθυντές εκπαίδευσης είναι να εξηγήσουν στα παιδιά τις νέες συνθήκες και γιατί έχουν επιβληθεί αυτά τα μέτρα».
Όσον αφορά την εικόνα με τους αναπληρωτές η κυρία Ζαχαράκη είπε ότι «στις 25 Αυγούστου διορίστηκαν πάνω από 24.900 αναπληρωτές και την Παρασκευή άλλοι 7368. Χθες βγήκε πρόσκληση για ολιγόμηνες κατ’ ελάχιστον τριμηνιαίες συμβάσεις για αναπλήρωση εκπαιδευτικών που είναι σε άδεια γιατί ανήκουν σε ευπαθεις ομάδες».
Αυτή η διαδικασία, διευκρίνισε, «θα τρέξει την επόμενη εβδομάδα» και «το κονδύλι θα φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ».
Η υφυπουργός Παιδείας διευκρίνισε, τέλος, ότι από το υπουργείο εστάλη επιστολή σε γονείς για ανάκτηση κωδικών στην τηλεκπαίδευση μόνο «ώστε να είμαστε έτοιμοι». Έδωσε, μάλιστα, το παράδειγμα της Πέλλας στην οποία «τα παιδιά δεν έχουν πάει στο σχολείο ακόμα αλλά εμείς έπρεπε να είμαστε έτοιμοι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης