Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρεπουμπλικάνοι - Αντιδρούν και «αδειάζουν» τον Trump: Αν ηττηθεί η μετάβαση θα είναι ειρηνική

Ρεπουμπλικάνοι - Αντιδρούν και «αδειάζουν» τον Trump: Αν ηττηθεί η μετάβαση θα είναι ειρηνική
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η στάση του Αμερικανού προέδρου, που απέφυγε να δεσμευτεί ότι θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας σε περίπτωση ήττας
Αποστάσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump κρατούν ολοένα και περισσότερα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι μετά τη στάση του κατά την οποία απέφυγε να δεσμευτεί αν θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στην περίπτωση που ηττηθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου, τον αδειάζουν μεν, αλλά χωρίς να τον επικρίνουν ευθέως.
Τη σκυτάλη πήρε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Mitch McConnell, που προασπίστηκε τη συνταγματική διακυβέρνηση.
«Ο νικητής των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου.
Θα υπάρξει ομαλή μετάβαση, όπως συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια από το 1792», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο McConnell.
Πολλοί άλλοι βουλευτές και γερουσιαστές εξέφρασαν την πίστη τους στην ειρηνική μεταβίβαση.
Ωστόσο, κανείς δεν άσκησε ευθεία κριτική στον Donald Trump.
«Η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα και θεμελιώδης για την επιβίωση της Δημοκρατίας μας.
Οι Αμερικανοί ηγέτες ορκίζονται στο Σύνταγμα.
Θα τηρήσουμε αυτόν τον όρκο», ανέφερε η βουλευτής Liz Cheney.
Ο γερουσιαστής Marco Rubio, πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, διαβεβαίωσε ότι η επερχόμενες εκλογές θα είναι νόμιμες, δίκαιες και σύμφωνες με την καθιερωμένη πρακτική που ισχύει εδώ και πάνω από δύο αιώνες.
«Ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον συνηθισμένο για να μάθουμε το αποτέλεσμα, αλλά θα είναι έγκυρο», έγραψε στο Twitter.
Επίσης στο Twitter, ο βουλευτής Steve Steevers, έγραψε: «Τίποτα άλλο δεν οροθετεί τη Συνταγματική Δημοκρατία μας περισσότερο από την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.
Ορκίστηκαν να τηρώ και να υπερασπίζομαι το Σύνταγμα και θα τηρήσω αυτόν τον όρκο».
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, ο Trump, απαντώντας σε ερώτηση ενός δημοσιογράφου, απέφυγε να δεσμευτεί σε μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, αν χάσει στις εκλογές, και εκτίμησε ότι η εκλογική μάχη μεταξύ του ιδίου και του Δημοκρατικού Joe Biden θα κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.
«Θα δούμε τι θα συμβεί», πρόσθεσε.
Ο γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Lindsay Graham, που θεωρείται στενός σύμμαχος του Trump, δεν φάνηκε πάντως να ανησυχεί ιδιαίτερα. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα είναι ειρηνική.
Μπορεί να έχουμε κάποια δικαστική διαμάχη για το ποιος κέρδισε, αλλά το (Ανώτατο) Δικαστήριο θα αποφανθεί και αν χάσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, θα αποδεχτούμε αυτό το αποτέλεσμα», είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.
Image
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης