Προκαλεί το ΣΑ της Τουρκίας: Ζητά αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων στην Αν.Μεσόγειο

Προκαλεί το ΣΑ της Τουρκίας: Ζητά αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων στην Αν.Μεσόγειο
Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να τεθούν σε κίνδυνο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο, απεφάνθη το Εθνικό Συμβούλιο της γείτονος
Για δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και παράνομη στρατικοποίηση νησιών κάνει λόγο η ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, ύστερα από την τετράωρη συνεδρίαση υπό τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.
Στη γραπτή δήλωση επισημαίνεται πως, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να τεθούν σε κίνδυνο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο και τάσσεται υπέρ του διαλόγου για τη δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων στην περιοχή.
Χθες, σε ίδιο τόνο, μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του δήλωσε: «Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπάρχουν ψηφίσματα του ΟΗΕ και της ΕΕ.
Η Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τα νησιά ως δικαιολογία, βρίσκεται εκεί και προσπαθεί να δημιουργήσει μια ελληνική λίμνη, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.
Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας.
Προτεραιότητά μας είναι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της διπλωματίας.
Θα ακολουθήσουμε μια πιο μετριοπαθή πολιτική.
Ωστόσο, στην Ανατολική Μεσόγειο, θα εξηγήσουμε το δίκιο μας σε όλες τις περιστάσεις και επαφές».
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση:
«Δηλώνεται ότι το τουρκικό έθνος, όπως έπραξε μέχρι σήμερα, έτσι και στο εξής δεν θα κάνει παραχωρήσεις όσον αφορά στην προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα.
Καλούνται να συμμορφωθούν με την κοινή λογική οι χώρες που ενεργούν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών, ιδίως όσον αφορά στον εξοπλισμό των νησιών τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.
Στο θέμα της δίκαιης διανομής του φυσικού πλούτου της περιοχής η Τουρκία τάσσεται κατ’ αρχάς υπέρ του διαλόγου σε κάθε επίπεδο».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS