Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο για το στρατιωτικό καθεστώς των νησιών αλλά παραβλέπουν την στρατιά του Αιγαίου

Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο για το στρατιωτικό καθεστώς των νησιών αλλά παραβλέπουν την στρατιά του Αιγαίου
Ποια η σκοπιμότητα των τούρκων να θέτουν θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου
Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο για το στρατιωτικό καθεστώς των νησιών αλλά παραβλέπουν την στρατιά του Αιγαίου που δημιουργήθηκε εντείνοντας την αβεβαιότητα και την εκατέρωθεν καχυποψία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Όπως αναφέρει το Dogu Akteniz Politik το μη στρατιωτικό καθεστώς του νησιού Καστελόριζο ήρθε στο προσκήνιο όταν εικόνες Ελλήνων στρατιωτών που έφθασαν στο νησί παρουσιάστηκαν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Με την ανακοίνωση NAVTEX που δημοσιεύτηκε από τον σταθμό της Σμύρνης, δηλώθηκε ότι η μη στρατιωτική κατάσταση της Χίου και της Λήμνου παραβιάστηκε από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923.
Η Ελλάδα είναι η πηγή των προβλημάτων.
Με βάση την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη του Παρισιού του 1947, ρυθμίστηκε το μη στρατιωτικό καθεστώς της Λήμνου, της Σαμοθράκης, της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Ικάριας η κυριαρχία της Ελλάδας ήταν σαφώς περιορισμένη κατά την τουρκική επιχειρηματολογία. 
Η διατήρηση ενός καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των προαναφερθέντων νησιών αποτελεί ασφάλεια για την Τουρκία.
Κατηγορώντας την Τουρκία ότι δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα οπλίζει τα νησιά παραβιάζοντας και τις δύο διεθνείς συνθήκες από τη δεκαετία του 1960.
Αν και η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος με την Συνθήκη του Παρισιού έχει το δικαίωμα να ζητήσει από την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν τη συνθήκη.
Τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς απέχουν λίγα μόλις μίλια από τη δυτική ακτή της Τουρκίας.
Τα όπλα σε αυτά τα νησιά μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τις περιοχές του Μαρμαρά και ευρύτερα τα παράλια της Τουρκίας.
Οι περιοχές αυτές συνεισφέρουν στο εθνικό εισόδημα, και οι εμπορικές διαδρομές του Αιγαίου, που είναι πολύ σημαντικές για τις θαλάσσιες μεταφορές, όπου συγκεντρώνονται οι πληθυσμοί και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Τουρκίας, πραγματοποιούν σημαντικό μέρος των εξαγωγών και των εισαγωγών μας.
Η Ελλάδα επικαλείται τους όρους της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών δηλαδή την χρήση του δικαιώματος αυτοάμυνας που ρυθμίζεται από το άρθρο 51 της εν λόγω συνθήκης.
Το άρθρο 51 της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών ρυθμίζει «την άσκηση του δικαιώματος αυτοάμυνας σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης».
Με άλλα λόγια, πρέπει να υπάρχει ένοπλη επίθεση για να χρησιμοποιηθεί το δικαίωμα αυτοάμυνας.
Εκτός από τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, δεν υπήρξε τέτοια ένοπλη επίθεση ή απειλή επίθεσης οπουδήποτε στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα μιλά για το δικαίωμα αυτοάμυνας αλλά δεν υπάρχει πουθενά επίθεση.
Η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης που είναι το ιδρυτικό έγγραφο της Τουρκικής Δημοκρατίας και η Συνθήκη του Παρισιού του 1947 έχουν παραβιαστεί από την Ελλάδα.
Εξοπλίζοντας τα νησιά η Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία να κάνει χρήση του δικαιώματος της αυτοάμυνας, θέτοντας και θέμα κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
75
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης