Eπανήλθε η αβεβαιότητα στο ΧΑ -0,33% στις 617 μον. – Αδυναμία να διατηρηθούν οι κρίσιμες 625-630 μον., ορατές οι 580 μον.

Eπανήλθε η αβεβαιότητα στο ΧΑ -0,33% στις 617 μον.  –  Αδυναμία να διατηρηθούν οι κρίσιμες 625-630 μον., ορατές οι 580 μον.
O Tραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 296 μονάδες, στα χαμηλά τεσσάρων μηνών με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 25/5/2020 (290,23 μονάδες )
(upd14)Επανήλθε η αβεβαιότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 617 μονάδες, καθώς παρά την απομάκρυνση ενός νέου lockdown για την ώρα …. οι βασικές ανησυχίες παραμένουν λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Επίσης, ενώ ο κίνδυνος με τα ελληνοτουρκικά έχει μετριαστεί με την προσωρινή αποκλιμάκωση ….ωστόσο αναμένεται η έναρξη του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες με αβέβαιο το αποτέλεσμα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 617,90 μονάδες παρά τις αρχικές προσπάθειες να διατηρήσει την κρίσιμη ζώνη των 625-630 μονάδων, με ορατές τις 580 μονάδες
O Tραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 296 μονάδες, στα χαμηλά τεσσάρων μηνών με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 25/5/2020 (290,23 μονάδες ).

Ειδικότερα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Eurobank -3,05% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησαν Πειραιώς -2,57%, Εθνική -0,89% και Alpha Bank -0,35%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε πτωτικά με Coca Cola -3,17%, Viohalco -2,92%, Aegean -2,23%....ενώ ανοδικά ξεχώρισαν ΟΠΑΠ +2,66% και ΔΕΗ +2,47%...
Εν τω μεταξύ, πιέσεις καταγράφονται σήμερα 25/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον Dax στη Γερμανία -1,3% καθώς η ανησυχία για την ανάκαμψη εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας και του ενδεχόμενου νέων lockdowns, επισκιάζει τις προσδοκίες για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας..

Αν και η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής ενός lockdown στην Αττική, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία με το Λεκανοπέδιο να είναι πραγματικά μια ανάσα από τον κόκκινο συναγερμό.
Οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για την πορεία της επιδημίας, επισημαίνοντας πως οι επόμενες δέκα ημέρες είναι εξαιρετικές κρίσιμες ενώ εφόσον εφαρμοστούν και τα νέα μέτρα και η κατάσταση δεν βελτιωθεί, τότε κυβέρνηση και ειδικοί δεν θα έχουν άλλη επιλογή από την επιβολή lockdown.
Στα ελληνοτουρκικά, ο διάλογος Ελλάδος και Τουρκίας θα ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου 2020, μάλλον την εβδομάδα 5 με 9 Οκτωβρίου και οι τούρκοι θέτουν χρονοδιάγραμμα έως τέλη Νοεμβρίου 2020 για την έκβαση των συνομιλιών.
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα έχουν υπάρξει 60 γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας που δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.
Η Τουρκία δεν θα κάνει κανένα συμβιβασμό στην Ανατολική Μεσόγειο εάν δεν κερδίσει την ΑΟΖ του Καστελόριζου και δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά αναφέρουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας.
Η τουρκική πλευρά έχει ένα βασικό στόχο την ΑΟΖ του Καστελόριζου αυτός είναι ο βασικός στόχος.
Με βάση ορισμένες ενδείξεις η Τουρκία διεκδικεί όχι μόνο το 50% της ΑΟΖ του Καστελόριζου που είναι 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων δηλαδή τα 20 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα αλλά μια θαλάσσια περιοχή που φθάνει τα 60 με 70 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Από τις έρευνες των τούρκων στην Ελληνική ΑΟΖ προέκυψε ότι υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα αλλά ακόμη οι τούρκοι δεν έχουν σαφή εικόνα ούτε για εύρος, ούτε για την καθαρότητα του φυσικού αερίου.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,02% - μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% - ενώ οριακές πωλήσεις καταγράφονται στο ιταλικό 10ετές στο 0,89% και με το μεταξύ τους spread στις 13 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 143 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1108 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,22% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,26%.
Περί τις 11:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips ειδικότερα στην ΔΕΗ +6,29% - με εξαίρεση τις απώλειες της Coca Cola -  ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,16%
Λίγο μετά τις 12:00 οι αγοραστικές παρεμβάσεις επεκτάθηκαν στις τραπεζικές μετοχές και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,83%.
Λίγο πριν τις 16:00 επανήλθαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,01% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,75%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,33% στις 617 μονάδες έχοντας υψηλό στις 627,18 μονάδες και χαμηλό 615,33 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 37,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 22,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,6 εκατ. ευρώ και όγκο 600 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΠΑΠ διακίνησε 675 χιλ. τεμάχια αξίας 5,3 εκατ. ευρώ και η ΕΥΔΑΠ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 326 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 617 μονάδες παρά τις προσπάθειες να διατηρήσει την κρίσιμη ζώνη των 625-630 μονάδων με την επόμενη στήριξη τις 610-600 μονάδες και ακολουθούν οι 580 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 630-640 μονάδες και ακολουθούν οι 650 και οι 660- 670 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 296 μονάδες, διασπώντας την στήριξη των 300 μονάδων και ακολουθούν οι 290 και οι 280 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 315-320 μονάδες και ακολουθούν οι 340 και οι 350 μονάδες.

Η bad bank της ΤτΕ δεν θα εγκριθεί από την DGComp, θα την απορρίψουν οι τράπεζες

Η τράπεζα της Ελλάδος την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει την πρόταση της για την bad bank στην οποία θα μεταφερθούν 40-45 δισεκ. προβληματικά δάνεια σε ονομαστικές αξίες.
Αποτελεί παράδοξο πως ο Στουρνάρας ενώ έχει σύμβουλο για την bad bank την εταιρία ορκωτών ελεγκτών  Deloitte, στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών την άδειασε για τις εκτιμήσεις της….στον πτωχευτικό κώδικα.
Όταν συζητείτο το Σχέδιο Ηρακλής που αφορά τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων (NPEs) και παροχή κρατικών εγγυήσεων είχαν υπάρξει σχεδόν 10 συναντήσεις τραπεζιτών, κυβέρνησης και άλλων παραγόντων ώστε να συμφωνηθεί το τελικό πλαίσιο.
Η ΤτΕ ερήμην των τραπεζών κανονίζει την τύχη του τραπεζικού συστήματος χωρίς να έχουν ερωτηθεί οι τραπεζίτες ούτε μια φορά.
Ο  βασικές αδυναμίες της πρότασης της ΤτΕ για την bad bank είναι :
1)Οι ελληνικές τράπεζες με την bad bank θα χρειαστούν 5-6 δισεκ. νέα κεφάλαια
2)Το ζήτημα των προβλέψεων που πρέπει να διενεργηθούν θα διαιωνίζεται στο μέλλον δημιουργώντας ανασφάλεια στους επενδυτές – μετόχους.
Κάθε φορά που μια τράπεζα εμφανίζει ζημίες υποχρεώνεται από το νόμο για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση να πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου υπέρ του δημοσίου.
Ο φόβος για dilution, απίσχναση, αραίωση θα συνεχίσει να υφίσταται για τους μετόχους.
3)Η μεταφορά προβληματικών δανείων σε ονομαστικές αξίες είναι λάθος κατεύθυνση κυρίως γιατί θα υπάρξει αντίδραση της DGComp της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ, ότι μεταφέρεται θα πρέπει να αποτιμάται σε πραγματικές – εμπορικές αξίες όχι σε εικονικές.
4)Η πρόταση της ΤτΕ θα φέρει πιο κοντά την ανάγκη στις ελληνικές τράπεζες να υλοποιήσουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Αντιθέτως ο Ηρακλής 1 και ο Ηρακλής 2 που θα ακολουθήσει εφάπαξ επιλύει το πρόβλημα καθώς οι τράπεζες εμπροσθοβαρώς λαμβάνουν τις απαραίτητες προβλέψεις.
Tα ερωτήματα προς την Τράπεζα της Ελλάδος είναι τα εξής
Α)Οι ελληνικές τράπεζες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην bad bank;
Β)Οι ελληνικές τράπεζες ενδιαφέρονται να μεταφέρουν κοινοπρακτικά προβληματικά δάνεια;
Γ)Η bad bank δημιουργήθηκε για τις ελληνικές τράπεζες ή δημιουργήθηκε για μια ελληνική τράπεζα;
Ειδικά αυτή η τελευταία ερώτηση είναι η πιο σημαντική.

Η επικαιρότητα

Πιο μεταδοτικός αλλά όχι πιο θανατηφόρος είναι ο κορωνοϊός κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο ήδη πλήττει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.
Στο επίκεντρο του δεύτερου αυτού κύματος βρίσκεται ήδη η Ευρώπη, η οποία βλέπει καθημερινά τα κρούσματα να εκτοξεύονται σε τέτοιο βαθμό που η ΕΕ προειδοποίησε πως η επιδημία είναι χειρότερη τώρα από ότι ήταν τον περασμένο Μάρτιο σε ορισμένα κράτη – μέλη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γαλλία όπου εδώ και 8 ημέρες καταγράφει καθημερινά ημερήσια ρεκόρ αύξησης μολύνσεων, τη στιγμή που ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις λαμβάνουν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό του ιού.
Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ αφού έσπασε το όριο των 200.000 θανάτων, ανακοινώθηκε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια ενώ αναφέρεται πως νέα έξαρση καταγράφεται στις Μεσοδυτικές Πολιτείες.
Μάλιστα ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci υποστήριξε πως ακόμα και αν βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο, αυτό δεν θα σημάνει το τέλος της μάσκας, της τήρησης των αποστάσεων και της προσωπικής υγιεινής, καθώς ούτε το εμβόλιο θα είναι 100% αποτελεσματικό ούτε θα μπορεί να το κάνει το 100% των πολιτών.
Σε δύσκολη κατάσταση παραμένουν η Ινδία και η Λατινική Αμερική ενώ πολύ καλύτερη είναι η εικόνα σε Κίνα και Αυστραλία, με την τελευταία μάλιστα να ετοιμάζεται να άρει τους περιορισμούς στην Πολιτεία Βικτόρια, η οποία είχε βρεθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο της επιδημίας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 983.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 32,2 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 22,3 εκατομμύρια.
Αν και η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής ενός lockdown στην Αττική, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία με το Λεκανοπέδιο να είναι πραγματικά μια ανάσα από τον κόκκινο συναγερμό.
Οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για την πορεία της επιδημίας, επισημαίνοντας πως οι επόμενες δέκα ημέρες είναι εξαιρετικές κρίσιμες.
Οι προειδοποιήσεις των ειδικών είναι χαρακτηριστικές, καθώς επισημαίνουν ότι αν τώρα δεν τιθασευτεί η επιδημία του κορωνοϊού, τα κρούσματα σε ημερήσια βάση θα ξεπεράσουν τα 1.000 και η σημερινή κατάσταση θα είναι μια «γλυκιά ανάμνηση».
Είναι προφανές ότι σε αυτό το σενάριο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες και να διαχειριστεί επαρκώς όλα τα περιστατικά ασθενών με κορωνοϊό.
Με το ΕΣΥ να πιέζεται ασφυκτικά και με τις κλίνες στις ΜΕΘ να είναι σε οριακή κατάσταση, στο τραπέζι υπάρχουν μια σειρά από περιοριστικά μέτρα έτσι ώστε και ο ιός να περιοριστεί και lockdown να μην εφαρμοστεί.
Ανάμεσα στα μέτρα αυτά είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω ή ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ο περιορισμός των μετακινήσεων κατά τις νυχτερινές ώρες έτσι ώστε να σταματήσει ο συγχρωτισμός ατόμων σε πλατείες καθώς και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Εφόσον εφαρμοστούν και τα νέα μέτρα και η κατάσταση δεν βελτιωθεί, τότε κυβέρνηση και ειδικοί δεν θα έχουν άλλη επιλογή από την επιβολή lockdown.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.627, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 367.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 25/9 οι ασιατικές αγορές μετά από μία δύσκολη εβδομάδα, η οποία στιγματίστηκε από την ανησυχία για την πορεία της ανάκαμψης και το τεχνολογικό sell off στη Wall Street.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,51%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,12%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,32% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε στο +0,27%

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ανοδικές τάσεις στην Wall Street

Πιέσεις καταγράφονται σήμερα 25/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η ανησυχία για την ανάκαμψη εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού και του ενδεχόμενου νέων lockdowns, επισκιάζει τις προσδοκίες για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Η ανησυχία για την επιβολή νέων περιοριστικών βρίσκεται στο «κόκκινο», με τον υπουργό Υγείας της Ισπανίας να ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση προτείνει την επιβολή ολικού lockdown για τη Μαδρίτη.
Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί ετοιμάζουν ένα νέο, μικρότερο πακέτο ανακούφισης από την πανδημία, που αναμένεται να κοστίσει περίπου 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια καθώς προσπαθούν να προχωρήσουν τις συνομιλίες με την κυβέρνηση Trump.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ενισχυμένη ασφάλιση ανεργίας, άμεσες πληρωμές σε Αμερικανούς, χρηματοδότηση δανείων μικρών επιχειρήσεων του Προγράμματος Paycheck και βοήθεια σε αεροπορικές εταιρείες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -1,3%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,90%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,90 και ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,30% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο πέρασε στο θετικό πρόσημο +0,20%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,26%, ο S&P στο +0,45% και ο Nasdaq στο +0,90% ενώ το ETF GREC καταγράφει  απώλειες -0,92% (19,39 δολ.)..

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα  
Η Εθνική έκλεισε στα 1,11 ευρώ, με πτώση -0,89% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,02 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5140 ευρώ, με πτώση -0,35%, με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 793 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,06 ευρώ, με πτώση -2,57% με όγκο 776 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 463 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,35 ευρώ, με πτώση -3,05% με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4465 ευρώ, με πτώση -3,88% και με κεφαλαιοποίηση 199 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1702 ευρώ, με άνοδο +1,07% και όγκο 113 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 79 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,36 ευρώ, με άνοδο +0,60% και κεφαλαιοποίηση 265 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις στην Coca Cola -3,17%

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Coca Cola, Viohalco, Aegean, ΕΥΔΑΠ
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος
H Coca Cola έκλεισε στα 21,06 ευρώ, με πτώση -3,17% και κεφαλαιοποίηση στα 7,80 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,85 ευρώ, με πτώση -0,08% και αποτίμηση 6,04 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,97 ευρώ, με άνοδο +2,47% και αποτίμηση 1,15 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,20 ευρώ, με πτώση -0,90% και κεφαλαιοποίηση 510 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,90 ευρώ, με άνοδο +2,66% και αποτίμηση 2,70 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,74 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 885 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,7250 ευρώ, με άνοδο +1,29% και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 10,04 ευρώ, με άνοδο +0,20% και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,8750 ευρώ με άνοδο +1,54% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,75 ευρώ, με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,53 ευρώ, με πτώση -1,8% και κεφαλαιοποίηση 695 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,7950 ευρώ, με πτώση -0,26% και κεφαλαιοποίηση 197 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,033 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 31 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,02%, με την Ιταλία στο 0,89%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 25/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ οριακές πωλήσεις καταγράφονται στην Ιταλία μετά τις αγοραστικές παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα. …
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 12 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,02% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,89%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,02% με το αμερικανικό 10ετές 0,66% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 13 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,88 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,13% και απόδοση πώλησης 0,11%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,16%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,34 μονάδες βάσης και απόδοση 0,21% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου και 22 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,89 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,51%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,71%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80% με απόδοση αγοράς 0,81% και απόδοση πώλησης 0,79%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,92% με απόδοση αγοράς 0,93% και απόδοση πώλησης 0,91%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,18 και μέση απόδοση 1,01% με απόδοση αγοράς 1,02% και απόδοση πώλησης 1,00%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,66 μονάδες βάσης και 1,21% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 138,56 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 149,35 μονάδες βάσης και απόδοση 1,49%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 154 μονάδες βάσης από 155 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 143 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.108 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,43% ή 143 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακές πωλήσεις στα ιταλικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,89%  

Οριακές πωλήσεις καταγράφονται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων μετά τις αγοραστικές παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 25 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,89%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 25/9/2020 στο -0,52% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,17% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,89% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,58%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS