Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Μεγάλης σημασίας το δημογραφικό και η αγορά εργασίας για την οικονομική ανάπτυξη - «Καμπανάκι» για Ιταλία και Ιαπωνία

Scope: Μεγάλης σημασίας το δημογραφικό και η αγορά εργασίας για την οικονομική ανάπτυξη - «Καμπανάκι» για Ιταλία και Ιαπωνία
Έκθεση της Scope Ratings
Την σημαντικότητα του δημογραφικού τοπίου και της κατάστασης της αγοράς εργασίας στην οικονομική ανάπτυξη των κρατών, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Αναφερόμενος ειδικότερα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης κρούει τον κώδωνα για την Ιταλία και την Ιαπωνία.
«Τα δημογραφικά στοιχεία και η ένταξη στην αγορά εργασίας είναι όλο και πιο σημαντικοί καθοριστικοί παράγοντες της ανάπτυξης στις προηγμένες οικονομίες όπου η παραγωγικότητα βρίσκεται σε διαρθρωτική πτώση, αλλά ο αντίκτυπος είναι εξαιρετικά άνισος.
Η Ιταλία και η Ιαπωνία είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.
Η Scope Ratings εξέτασε τον αντίκτυπο των δημογραφικών τάσεων στη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη σε μεγάλες οικονομίες, υποθέτοντας ότι η αύξηση της παραγωγικότητας και τα ποσοστά απασχόλησης παραμένουν σταθερά.
Οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ είναι πιθανό να μειωθούν σε όλες τις χώρες τις επόμενες δεκαετίες, αλλά υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των προηγμένων οικονομιών. Συγκρίνοντας τις καλύτερες και τις χειρότερες επιδόσεις -οι ΗΠΑ από τη μία πλευρά και η Ιταλία και η Ιαπωνία από την άλλη- με την πάροδο του χρόνου, επισημαίνεται το μέγεθος του προβλήματος: έως το 2050, το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με το επίπεδο του 2020 σε πραγματικούς όρους, ενώ, ελλείψει σημαντικής παραγωγικότητας και αύξησης της απασχόλησης, η Ιαπωνία και η Ιταλία θα έχουν πιθανώς χαμηλότερα επίπεδα πραγματικού ΑΕΠ από ό, τι σήμερα.
Ταυτόχρονα, οι χώρες μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα για να διατηρήσουν θετική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και να εφαρμόσουν πολιτικές για την αντιμετώπιση δυσμενών δημογραφικών τάσεων και τάσεων απασχόλησης -δύο βασικές μεταβλητές που καταγράφονται στον πυλώνα κινδύνου ESG.
Οι δημογραφικοί παράγοντες εξηγούν ένα μεγάλο μέρος της πτωτικής τάσης στους πρόσφατους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης των προηγμένων οικονομιών και είναι πιθανό να παραμείνουν σημαντικοί τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με τη μελέτη του Scope για την περίοδο 1960-2050, εστιάζοντας στους πληθυσμούς σε ηλικία εργασίας, την παραγωγικότητα και τα ποσοστά απασχόλησης. (…)
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η είναι πιθανό να συνεχίσουν να αναπτύσσονται μακροπρόθεσμα χάρη στις σχετικά ευνοϊκές δημογραφικές τάσεις.
Η Γερμανία και η Ισπανία είναι πιθανό να δουν το ΑΕΠ να σταματήσει να αναπτύσσεται τις επόμενες δεκαετίες.
Οι αρνητικές δημογραφικές τάσεις είναι πιθανό να αντισταθμίσουν ορισμένα από τα αναμενόμενα οφέλη στην παραγωγικότητα και την απασχόληση.
Η Ιαπωνία και ειδικά η Ιταλία πιθανότατα θα βιώσουν μια σημαντική πτώση των επιπέδων του ΑΕΠ κατά τις επόμενες δεκαετίες», σημειώνει μεταξύ άλλων ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης