Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεταβλητότητα στις αγορές - Στο επίκεντρο η πανδημία - Άνοδος στη Wall με τεχνολογική στήριξη - Κέρδη +1,6% ο S&P 500, στο +2,26% ο Nasdaq, πτώση -1,09% ο DAX

Μεταβλητότητα στις αγορές - Στο επίκεντρο η πανδημία - Άνοδος στη Wall με τεχνολογική στήριξη - Κέρδη +1,6% ο S&P 500, στο +2,26% ο Nasdaq, πτώση -1,09% ο DAX
Νευρικότητα στις αγορές  - Οι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στη σκιά της νέας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Με έντονη νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων κινήθηκαν σήμερα 25/9 οι αμερικανικοί δείκτες  στη Wall Street καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στη σκιά της νέας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, ωστόσο με τεχνολογική υποστήριξη, το κλίμα άλλαξε με τους αγοραστές να επικρατούν και τους δείκτες να κλείνουν τη συνεδρίαση με κέρδη.
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα από τα αυξημένα επίπεδα των κρουσμάτων κορωνοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη που αναγκαστικά φέρνουν την επανάληψη των μέτρων περιορισμού που κατακρήμνισαν την οικονομική δραστηριότητα το β'  τρίμηνο.
Οι δείκτες της Wall Street υποχώρησαν χθες εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας για το αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον σχετικά με τη συμφωνία για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Το αδιέξοδο μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο σχετικά με το πακέτο βοήθειας για τον κορωνοϊό εισήλθε χθες στην 4η ημέρα, χωρίς συνομιλίες, με τη μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη για επίδειξη αδιαλλαξίας.
Η έλλειψη προόδου επιβεβαιώθηκε ξεχωριστά από τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Mitch MacConnell αλλά και τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi.
Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί αλληλοκατηγορούνται ότι αγνοούν τη σφοδρότητα της κρίσης και αρνούνται να συμβιβαστούν σε σημαντικά ζητήματα, όπως οι παροχές για την ανεργία και η παροχή βοήθειας στις πολιτειακές και τοπικές αρχές.
Η Pelosi και ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Chuck Schumer πέρασαν περίπου δύο εβδομάδες έχοντας σχεδόν καθημερινές συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin, αλλά και τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Mark Meadows, μέχρι τη διακοπή των διαπραγματεύσεων την Παρασκευή.
Το ποσό των 25,8 δισ. δολ. απέσυραν οι επενδυτές από τα μετοχικά funds των ΗΠΑ την εβδομάδα έως την Τετάρτη (23/9/2020), σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America.
Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερή εκροή κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα χρήματα αποσύρθηκαν από κλάδους που ευνοήθηκαν από την ανάκαμψη μετά την κατάρρευση του Μαρτίου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
 «Δεν αναμένουμε μεγάλη αρνητική κίνηση, όταν η Fed είναι τόσο χαλαρή, η Wall Street κατακλύστηκε από μετρητά, οι προσδοκίες για το εμβόλιο είναι ισχυρές» επισημαίνονται οι αναλυτές της BofA και συμπληρώνουν ότι μια διόρθωση τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο τυπικά αντιστοιχεί σε μια «κρίση μέσης ηλικίας για το επενδυτικό έτος».
«Οι αμερικανικές εκλογές (3 Νοεμβρίου 2020) θα είναι μια πολιτική διαδικασία που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο νικητής, ενώ η άρνηση των κομμάτων να δεχτούν οποιοδήποτε αποτέλεσμα και η πιθανή κοινωνική αναταραχή, πλήττουν την αξιοπιστία και μειώνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ειδικά υπό το φως όλων των άλλων που συμβαίνουν στο παρασκήνιο.
Η πρόκληση για το κράτος δικαίου θα οδηγούσε σε επανεκτίμηση ιστορικά «ασφαλών» περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και του δολαρίου ΗΠΑ), αναφέρει η Citigroup.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Citi εκτιμά ότι «είναι λογικό να αυξηθεί ο κίνδυνος αγοράς σε μια στιγμή που οι βραχυπρόθεσμες πιθανότητες είναι στραμμένες σε ορισμένες περιφερειακές εξελίξεις που γίνονται αρνητικές και πάλι, κυρίως στην Ευρώπη».
Μάλιστα, συμβουλεύει την εναλλαγή σε μετοχές αναδυόμενων αγορών, όπου είναι overweight για πρώτη φορά μετά την κρίση του COVID-19.
Στο μέτωπο της πανδημίας πιο μεταδοτικός αλλά όχι πιο θανατηφόρος είναι ο κορωνοϊός κατά το δεύτερο κύμα, το οποίο ήδη πλήττει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.
Στο επίκεντρο του δεύτερου αυτού κύματος βρίσκεται ήδη η Ευρώπη, η οποία βλέπει καθημερινά τα κρούσματα να εκτοξεύονται σε τέτοιο βαθμό που η ΕΕ προειδοποίησε πως η επιδημία είναι χειρότερη τώρα από ότι ήταν τον περασμένο Μάρτιο σε ορισμένα κράτη – μέλη.
Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ αφού έσπασε το όριο των 200.000 θανάτων, ανακοινώθηκε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια ενώ αναφέρεται πως νέα έξαρση καταγράφεται στις Μεσοδυτικές Πολιτείες.
Σε δύσκολη κατάσταση παραμένουν η Ινδία και η Λατινική Αμερική ενώ πολύ καλύτερη είναι η εικόνα σε Κίνα και Αυστραλία, με την τελευταία μάλιστα να ετοιμάζεται να άρει τους περιορισμούς στην Πολιτεία Βικτόρια, η οποία είχε βρεθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο της επιδημίας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 983.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 32,2 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 22,3 εκατομμύρια.

Ο δείκτης του Dow Jones κατέγραψε κέρδη +1,34% στις 27.174 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,6% στις 3.298 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη +2,26% στις 10.913 μονάδες
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 26,29 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με απώλειες -1,09% στις 12.469 μονάδες.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας αύξηση σημαντικά μικρότερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Αύγουστο 2020 στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι παραγγελίες αυξήθηκαν 0,4%, την ώρα που οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 1,4%.
Τον Ιούλιο οι παραγγελίες είχαν σημειώσει άλμα 11,7%.
Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών εξαιρουμένου του τομέα των μεταφορών σημείωσαν άνοδο 1,8%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις.

Μεικτές τάσεις στις ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Παρασκευής καθώς εντείνεται η ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και τις αντοχές της οικονομικής ανάκαμψης.
Στο ταμπλό, στήριξη προσέφεραν οι μετοχές του κλάδου τηλεπικοινωνίας, με την Sunrise Communications να σημειώνει ράλι +26,8%, μετά την πρόταση εξαγοράς από την Liberty Global, έναντι 6,8 δισ. ελβετικών φράγκων.
Image
Για τη δυνατότητα της ΕΚΤ να παρέμβαση για τη στήριξη της οικονομίας διαβεβαίωσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau.
«Ο πληθωρισμός δεν έχει φτάσει στο σημείο που θέλουμε» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητα μας να δράσουμε όσο χρειάζεται αλλά και για τη δυνατότητα μας να δράσουμε».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ΕΚΤ έχει άφθονο χώρο για ελιγμούς.
«Η ΕΚΤ έχει ελεύθερα τα χέρια της για μελλοντική δράση» είπε ο Villeroy και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει τα βήματα της Fed.
Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ο Villeroy υποστήριξε ότι η ΕΚΤ πρέπει να κοιτάξει τη διατύπωση του στόχου της στο πλαίσιο της επανεξέτασης του πλαισίου για την πολιτική της.
Ο στόχος της ΕΚΤ σήμερα είναι να κατευθύνει τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα σε ένα επίπεδο «κάτω, αλλά κοντά στο 2%», όμως δεν τον έχει επιτύχει επί χρόνια παρά τις μαζικές ενέσεις νομισματικής στήριξης στην οικονομία για την αύξηση των τιμών.
Ο Villeroy τόνισε ότι ο στόχος αυτός είναι «συμμετρικός», με την έννοια ότι δεν αποτελεί οροφή -όπως μερικές φορές φαίνεται- και ότι η ΕΚΤ μπορεί να ανεχθεί την υπέρβασή του για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς να συσφίξει την πολιτική της.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, δεν ικανοποίησε τους επενδυτές η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, καθώς επιβραδύνθηκε σε σχέση με τον Μάιο.
Όπως ανακοίνωσε η Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση 9,1% τον Ιούνιο σε Ευρωζώνη και Ε.Ε.
Τον Μάιο η βιομηχανική παραγωγή είχε ενισχυθεί κατά 12,3% στην Ευρωζώνη και κατά 11,6% στην Ε.Ε.
Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019 ωστόσο, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 12,3% στην Ευρωζώνη και κατά 11,6% στην Ε.Ε.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για αύξηση 10% σε μηνιαία βάση.
Τα στοιχεία του Μαΐου αναθεωρήθηκαν στο 12,3% από 12,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Σε ύφεση εισήλθε και επίσημα η οικονομία της Βρετανίας, με το ΑΕΠ του β΄τριμήνου (Απρίλιος - Ιούνιος) να καταγράφει πτώση - ρεκόρ 20,4%, εν μέσω του lockdown.
Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε και δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο και εισήλθε σε ύφεση, με το ΑΕΠ να καταγράφει τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση έναντι των υπολοίπων μεγάλων οικονομιών του πλανήτη.
Πρόκειται για τη βαθύτερη ύφεση από το 1955, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.
Σε ετήσια βάση, η συρρίκνωση του ΑΕΠ ανήλθε στο 16,8%.
Στο α΄ τρίμηνο το ΑΕΠ της Βρετανίας υποχώρησε 2,2%.
Τον Ιούνιο ωστόσο καταγράφηκαν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης για τη βρετανική οικονομία, με το ΑΕΠ να σημειώνει άνοδο 8,7%.
Θεαματική βελτίωση σημείωσε ο δείκτης προσδοκίας εξαγωγών του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Ινστιτούτου, ο δείκτης προσδοκίας εξαγωγών της βιομηχανίας ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο από τις 5,5 στις 10,4 μονάδες - στο υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2018.
Σημαντική παράμετρος για τη γερμανική εξαγωγική οικονομία αποδεικνύεται, αναφέρει το Ifo, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής σε πολλές χώρες - αγοραστές των γερμανικών προϊόντων.
Σημαντική αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό κατά το δ' τρίμηνο του έτους αναμένουν οι κλάδοι χημικών και ηλεκτρικών ειδών, ενώ αύξηση στις εξαγωγές προβλέπεται ακόμη για την αυτοκινητοβιομηχανία.
Σημαντικός περιορισμός εξαγωγών αναμένεται για τις εταιρίες ένδυσης και υπόδησης, ενώ στάσιμος παραμένει ο μηχανολογικός κλάδος.
Με υψηλό ρυθμό αύξησης συνεχίστηκαν τον Αύγουστο ο δανεισμός των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης καθώς και οι τραπεζικές καταθέσεις από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι χορηγήσεις δανείων στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 7,1%, όπως και τον Ιούλιο.
Οι χορηγήσεις δανείων στα νοικοκυριά αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3%, επίσης όσο και τον Ιούλιο.
Οι συνολικές καταθέσεις στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 22 δισεκ. ευρώ και ανήλθαν σε 12,093 τρισεκ. ευρώ, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 9,6% έναντι 10,3% τον Ιούλιο.
Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο οι συνολικές καταθέσεις είχαν εκτιναχθεί, σημειώνοντας αύξηση 182 δισεκ. ευρώ. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 45 δισεκ. ευρώ έναντι αύξησης 53 δισεκ. ευρώ τον Ιούλιο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησής τους ανήλθε στο 7,5% έναντι 7,4% , αντίστοιχα.
Η προσφορά χρήματος με ευρεία έννοια (Μ3) αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 9,5% έναντι αύξησης 10,1% τον Ιούλιο. Η προσφορά χρήματος με στενή έννοια (Μ1), που αποτελείται από τη νομισματική κυκλοφορία και τις καταθέσεις μίας ημέρας, αυξήθηκε 13,2% έναντι αύξησης 13,5% τον Ιούλιο.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία - Aβεβαιότητα για τα νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν  τα χρηματιστήρια της Ασίας, με την αβεβαιότητα για τα νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας να κυριαρχεί, γεγονός που ασκεί πιέσεις στους δείκτες.
Το αδιέξοδο στις συνομιλίες στο αμερικανικό Κογκρέσο για το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ, έχει σκορπίσει απογοήτευση στις αγορές.
Ωστόσο, στο χρηματιστήριο του Τόκιο επικράτησαν ήπιες ανοδικές τάσεις, καθώς η υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γεν, του ιαπωνικού νομίσματος, έναντι του αμερικανικού δολαρίου έδινε ώθηση στους τίτλους εταιρειών οι οποίες επικεντρώνονται στις εξαγωγές.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 κατέγραψε άνοδο +0,35%, στις 22.826,10 μονάδες.
Παράλληλα, ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, κατέγραψε άνοδο +0,60%, στις 1.595,42 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε -0,26% στις 24.830 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite Index υποχώρησε  -1,7% στις 3.283 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης