Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαίωσε σε «ΑΑ-» το Ηνωμένο Βασίλειο - Αρνητικό παραμένει το outlook

Fitch: Επιβεβαίωσε σε «ΑΑ-» το Ηνωμένο Βασίλειο - Αρνητικό παραμένει το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις του Ην. Βασιλείου από τη Fitch Ratings
Σε «ΑΑ-» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) η Fitch Affirms, διατηρώντας παράλληλα σε αρνητικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).
Οι αξιολογήσεις του ΗΒ αντικατοπτρίζουν ένα υψηλό εισόδημα, τη διαφοροποιημένη και προηγμένη οικονομία έναντι του υψηλού και αυξανόμενου χρέους του δημόσιου τομέα.
Η κατάσταση του αποθεματικού νομίσματος της λίρας, η βαθιά αγορά κεφαλαίων και οι ισχυροί δείκτες διακυβέρνησης υποστηρίζουν τις βαθμολογίες.
Η πολύ μεγάλη μέση διάρκεια του δημόσιου χρέους (15 χρόνια) είναι από τα υψηλότερα όλων των κρατικών ομολόγων Fitch και μετριάζει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης και επιτοκίου.
Το δημόσιο χρέος είναι σχεδόν αποκλειστικά σε στερλίνα, οπότε μια ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία δεν θα οδηγήσει σε επιδείνωση της δυναμικής χρέους.
Η αρνητική προοπτική αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο που έχει η πανδημία στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και την προκύπτουσα σημαντική επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών, με την Fitch να προβλέπει το δημοσιονομικό έλλειμμα να διευρυνθεί σημαντικά φέτος και σε πάνω από 120% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Επιπλέον, οι πιθανές αλλαγές στη μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ θα μπορούσαν να περιορίσουν την οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση.
Ο οίκος αναμένει απότομη αύξηση του ελλείμματος από 2,2% το 2019 σε 17,7% του ΑΕΠ το 2020.
Το έλλειμμα θα μειωθεί σε περίπου 12% του ΑΕΠ το 2021 και κάτω από το 10% του ΑΕΠ το 2022.
Οι προβλέψεις για το έλλειμμα συνεπάγονται αύξηση του ακαθάριστου δημόσιου χρέους (GGGD) προς το ΑΕΠ στο 111% του ΑΕΠ φέτος και σε 118% το 2021.
Μεσοπρόθεσμα, το δημόσιο χρέος θα αρχίσει να μειώνεται το 2023 από το υψηλό 125% του ΑΕΠ.
Για το 2020 ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης προβλέπει πτώση 11,5% στο πραγματικό ΑΕΠ και αύξηση 4% το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης