Τελευταία Νέα
Διεθνή

Maduro: Οι αμερικανικές κυρώσεις πλήττουν τη σταθερότητα της Βενεζουέλας

Maduro: Οι αμερικανικές κυρώσεις πλήττουν τη σταθερότητα της Βενεζουέλας
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας N. Maduro δήλωσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της χώρας του θέτουν «σε κίνδυνο τη σταθερότητά της»
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας N. Maduro δήλωσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της χώρας του θέτουν «σε κίνδυνο τη σταθερότητά της» και ζήτησε να τερματιστούν τα μέτρα αυτά εναντίον του Καράκας και των διεθνών του συμμάχων.
«Εν μέσω πανδημίας κανείς δεν κατανοεί για ποιο λόγο υπάρχει αναζωπύρωση των νομικών διώξεων, του εμπάργκο κατά ευγενικών χωρών όπως η Κούβα, η Νικαράγουα, η Βενεζουέλα, η Συρία και άλλες αδελφές χώρες», δήλωσε ο Maduro στην βιντεοσκοπημένη ομιλία του προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Πρέπει να ζητήσουμε να σταματήσουν όλα τα μονομερή, αναγκαστικά μέτρα, όλες οι κυρώσεις και να επιτραπεί στον λαό μας να ασκήσει τα δικαιώματά του», τόνισε ο Βενεζουελάνος πρόεδρος, ο οποίος κατήγγειλε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα του παραβιάζουν την Χάρτα του ΟΗΕ, απειλούν «τη σταθερότητα της χώρας μας και της περιοχής της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής» και έχουν στόχο την αλλαγή καθεστώτος στο Καράκας.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Maduro, οι ΗΠΑ «αποτελούν σήμερα τη σημαντικότερη απειλή που αντιμετωπίζει ο πολυπολικός και πολυκεντρικός μας κόσμος».
Τη Δευτέρα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον του Μαδούρο για την συνεργασία της χώρας του στον αμυντικό τομέα με το Ιράν, μία χώρα σύμμαχο της κυβέρνησής του.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου D. Trump διεξάγει μια διεθνή εκστρατεία για να εκδιώξει από την εξουσία τον Maduro.
Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η επανεκλογή του το 2018 ήταν προϊόν νοθείας και κατηγορεί την κυβέρνηση για διαφθορά και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Φέτος το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε κατηγορήσει τον Βενεζουελάνο πρόεδρο και στενούς του συνεργάτες για διακίνηση ναρκωτικών και προσφέρει αμοιβή 15 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, τον J. Guaido, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2019 αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας.
Από την πλευρά του ο Guaido δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ότι «έχει έρθει η ώρα να ληφθούν προσήκουσες και αποφασιστικές ενέργειες” εναντίον της κυβέρνησης του Maduro.
«Σήμερα καλώ όλους τους εκπροσώπους των κρατών μελών να εξετάσουν μια στρατηγική που θα περιλαμβάνει διαφορετικά σενάρια, αφού έχει εξαντληθεί η διπλωματική οδός», ανέφερε ο Guaido απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των περισσότερων από 30 χωρών που τον αναγνωρίζουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης