Τελευταία Νέα
Οικονομία

Mε έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ συντάσσεται ο Προϋπολογισμός για το 2021 – Στα 11 δισ. ευρώ το ύψος της προσαρμογής για την καταρρακωμένη οικονομία

Mε έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ συντάσσεται ο Προϋπολογισμός για το 2021 – Στα 11 δισ. ευρώ το ύψος της προσαρμογής για την καταρρακωμένη οικονομία
Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται καταρρακωμένη από την πανδημική κρίση, στο Γενικό Λογιστήριο αναθεωρούν επί το δυσμενέστερο τις δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2021
Επί ξυρού ακμής κινούνται τα σχέδια για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2021.
Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται καταρρακωμένη από την πανδημική κρίση, στο Γενικό Λογιστήριο αναθεωρούν επί το δυσμενέστερο τις δημοσιονομικές προβλέψεις για τον επόμενο χρόνο βάζοντας στην άκρη το αρχικό σενάριο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2021.
Πλέον ο νέος στόχος που τίθεται είναι για πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ και είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, αν και εδράζεται στην εκτίμηση ότι η ανάκαμψη του χρόνου θα είναι τουλάχιστον 5,5% με 6% σε σχέση με φέτος.
Στη φάση όμως στην οποία βρίσκεται η χώρα, η κυβέρνηση μάλλον βαδίζει στα τυφλά με την ύφεση, καθώς τα δύσκολα είναι μπροστά μας και η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη.
Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να μείνουν ψύχραιμοι -αν και συμβαίνει το αντίθετο, όπως αποκαλύπτουν οι αντιφατικές δηλώσεις υπουργών για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας σε μια γενικευμένη καραντίνα- καλλιεργώντας μάλιστα προσδοκίες ότι μετά το -15,2% του δεύτερου τριμήνου υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, που εμφανίζουν την ύφεση να ρηχαίνει στο 10% το τρίτο τρίμηνο και στο 5% το τέταρτο.
Αθροιστικά τα τρία τρίμηνα μαζί με το πρώτο όπου η πτώση στο ΑΕΠ ήταν 0,9% βγάζουν έναν «μέσο όρο» ύφεσης στο 7,8% για το 2020, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας την τοποθετεί στο 9%, ενώ διεθνείς οίκοι τη «βλέπουν» πέριξ του 10%.
Ακόμα και έτσι να είναι τα πράγματα, η δημοσιονομική προσαρμογή θα παραμείνει εφιαλτική για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις αλλά και για όλους τους επαγγελματίες.
Σε κάθε περίπτωση υπολογίζεται από αρμόδια στελέχη ότι αυτή θα αγγίξει τα 11 δισ. ευρώ, αφού φέτος ο προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 6,6% του ΑΕΠ, αν ληφθούν υπόψη οι δαπάνες συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά (επίπτωση 0,8% του ΑΕΠ για το δεκάμηνο).
Οπότε για να στεφθεί με επιτυχία το στοίχημα για οριακό έλλειμμα το 2021 (0,5%) θα πρέπει να δοθεί σκληρή μάχη προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση και να αναστραφούν οι επικρατούσες δραματικές συνθήκες.
Ολοι σχεδόν οι παραγωγικοί κλάδοι (τουρισμός, εστίαση, κατασκευές, βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, υπηρεσίες κ.ά.) στροβιλίζονται στη δίνη ενός υφεσιακού σπιράλ που στεγνώνει τα ταμεία των επιχειρήσεων και γεμίζει με «μαύρες τρύπες» τον προϋπολογισμό.
Σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες φορολογικών εσόδων παρουσιάζεται τρομακτική πτώση των εισπράξεων στο διάστημα μέχρι το τέλος Αυγούστου. Βασική πηγή απώλειας είναι τα έσοδα από έμμεσους φόρους, με τη χασούρα να ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ λόγω της πτώσης της κατανάλωσης και ακολουθούν οι φόροι από το εισόδημα οι οποίοι είναι κατά 1 δισ. ευρώ λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω του μέτρου της αναστολής των πληρωμών.
Είναι σαφές, όπως τονίζει άλλωστε και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ότι η εικόνα του προϋπολογισμού θα χειροτερέψει με τη συνέχιση της ύφεσης, την πιθανή παράταση της περιόδου εφαρμογής των έκτακτων µέτρων στήριξης και την περαιτέρω αύξηση των δαπανών, άνω των 6 δισ. ευρώ.
Η αύξηση αυτή προβλέφθηκε άλλωστε µε την κατάθεση δεύτερου συμπληρωτικού προϋπολογισμού εντός του Σεπτεμβρίου στη Βουλή.
Ενισχυτικός παράγοντας για τα έσοδα θα είναι η αναθέρμανση της οικονομίας.
Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν βαρύνουσα σημασία στη γρήγορη εισροή και απορρόφηση των κονδυλίων από τα πακέτα της Κομισιόν, τα οποία αφ’ ενός θα δώσουν μεγάλες ανάσες ρευστότητας στην αγορά και θα κινητοποιήσουν επενδύσεις και αφ’ ετέρου θα διευρύνουν το πεδίο των παρεμβάσεων για τη στήριξη της οικονομίας αποτρέποντας απότομο άδειασμα της δεξαμενής των ταμειακών διαθεσίμων (37,7 δισ. ευρώ).
Ανάσα στα χειμαζόμενα από την πανδημία νοικοκυριά μπορούν να δώσουν και οι φοροελαφρύνσεις, αρκεί να είναι μόνιμες και όχι προσωρινές, όπως επιτάσσουν οι δανειστές.
Η Κομισιόν στην έκθεσή της σημειώνει ότι, ενώ τα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων βοήθησαν στην αποτροπή της κατάρρευσης του διαθέσιμου εισοδήματος, η στήριξη πρέπει τώρα να στραφεί σε πιο στοχοθετημένη προσέγγιση σε τομείς οι οποίοι εξακολουθούν να πλήττονται.
Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει χώρος για μόνιμα μέτρα και επικροτεί την κίνηση της κυβέρνησης για τις φοροελαφρύνσεις με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.
Εξάλλου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν διαμηνύσει ότι η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον και ότι οι χώρες θα πρέπει από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 να προχωρήσουν σε εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης