Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά αποστρατικοποίηση των νησιών

Πέτσας: Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά αποστρατικοποίηση των νησιών
«Θα κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε την κυριαρχία της χώρας μας», τόνισε ο Στ. Πέτσας
Καμία ελληνική κυβέρνηση δε συζητά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος,  Στ. Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο στα Δωδεκάνησα γιατί δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος.
Όπως είπε, «καμία Ελληνική Κυβέρνηση -επαναλαμβάνω καμία Ελληνική Κυβέρνηση- δεν μπορεί να συζητήσει τέτοιο θέμα, για πολύ απλούς λόγους: Πρωτ’ απ’ όλα  στα Δωδεκάνησα δεν έχει κανένα λόγο η Τουρκία, γιατί δεν είναι  συμβαλλόμενο μέλος. στη Συνθήκη παραχώρησής τους.
Όταν έχουμε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, όταν έχουμε την ανάπτυξη της 4ης Στρατιάς στα μικρασιατικά παράλια από το 1975, όταν έχουμε το casus belli από το 1995, και φυσικά όταν έχουμε το αναφαίρετο δικαίωμα της  άμυνας, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών, θα κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε την κυριαρχία της χώρας μας.
Όποιος θέτει τέτοιο θέμα στο τραπέζι, ξέρει ότι κανείς δεν κάθεται σε ένα τέτοιο τραπέζι.
 Μπορεί στο πλαίσιο των εσωτερικών διεργασιών της, η Τουρκία να θίγει τέτοια θέματα, αλλά ποτέ δεν πρόκειται να τεθεί σε ένα τραπέζι συζητήσεων με καμία Ελληνική Κυβέρνηση τέτοιο ζήτημα».
Υπογράμμισε δε, πως «θα κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε την κυριαρχία της χώρας μας», αλλά και πως «είμαστε συντονισμένοι με την Κύπρο σε όλα τα θέματα».
Σχετικά με ενδεχόμενη επικοινωνία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη  με τον Τούρκο Πρόεδρο, R.T. Erdogan, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «όλα τα forum, τα οποία θα μπορούσαν να είναι πιθανά σημεία συνάντησης, έχουν αναβληθεί λόγω κορωνοϊού.
Για ενδεχόμενη επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών το έχει ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός.
Για να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ των δύο, χρειάζονται δύο προϋποθέσεις: Εμπιστοσύνη και καλή προετοιμασία.
Όσον αφορά την προετοιμασία, υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, καθώς συνομιλούν οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, η κυρία Σουρανή και ο κ. Καλίν.
Αλλά το θέμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης παίρνει κάποιο χρόνο.
Αν αυτά τα δύο υπάρξουν, δεν αποκλείεται στο μέλλον κάποια επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.
Αλλά θυμίζω ότι αυτός, ο οποίος έχει πει ότι δεν θέλει να συνομιλεί με τον κ. Μητσοτάκη, είναι ο κ. Erdogan.
Μετά τα γεγονότα στον Έβρο και στις Καστανιές αρχές Μαρτίου, είχε πει ότι δεν θέλει.
Περιμένουμε να δούμε εάν εξακολουθεί να το πιστεύει ή θα κάνει ένα βήμα».

Κορωνοιός και σχολεία

Η κυβέρνηση θα δώσει μάχη για να μην ξεφύγει η κατάσταση, ανέφερε ο κ. Πέτσας κάνοντας αναφορά στην πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Ο ίδιος έκανε έκκληση στους πολίτες να στηρίζουν τα μέτρα, ενώ ανέφερε πως η κυβέρνηση θα στηρίζει το εισόδημα όλων όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία για όσο χρειαστεί.
Όπως είπε, «θα δώσουμε όλοι μαζί μια πολύ μεγάλη μάχη τους επόμενους μήνες για να κρατήσουμε τον κορωνοϊό σε επίπεδα διαχειρίσιμα.
Να μην ξεφύγει, γιατί τότε και ο κόσμος της εργασίας, αλλά συνακόλουθα και κάθε νοικοκυριό θα δοκιμαστεί πάρα πολύ.
Για να μην δοκιμαστεί, λοιπόν, ας τηρήσουμε όλοι τα μέτρα.
Έχουμε  πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
Ας τη βελτιώσουμε.
Σε κάθε περίπτωση θα στηρίζουμε το εισόδημα όσων έχουν πληγεί από την κρίση για όσο χρόνο χρειαστεί».
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ενδεχόμενο φόρο προκειμένου να γίνονται τεστ στα σχολεία, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «δεν πρώτον, δεν υπάρχει κανένας φόρος.
Δεύτερον, υπάρχει μια αγωνία στους γονείς όταν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ότι θα πρέπει να γίνεται, ενδεχομένως, τεστ για τον κορωνοϊό σε κάποια τακτά διαστήματα.
Αυτό που μπορεί να μας διευκολύνει πάρα πολύ για να μην έχουμε σοβαρή επιβάρυνση για το Κράτος και τον πολίτη, είναι τα rapid test.
Η Ελλάδα έχει κινηθεί πάρα πολύ γρήγορα, έχουμε πάρει και έχουμε δοκιμάσει τις πρώτες παρτίδες.
Είναι απόλυτα αξιόπιστο και το rapid test και σιγά-σιγά θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τη χρήση του, καθώς άλλες 800.000 από αυτά τα τεστ έρχονται τις επόμενες ημέρες».

Για τις καταλήψεις στα σχολεία

Σχετικά με τις καταλήψεις των σχολείων,  ο κ Πετσας εκτίμησε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση από την επόμενη εβδομάδα.


Όπως ανέφερε «το προηγούμενο διάστημα ανησυχούσαμε ότι θα κλείνουν τα σχολεία μας από τον κορωνοϊό, αλλά τελικά έκλεισαν κάποια από τις καταλήψεις.
 Είναι μια συνήθεια του παρελθόντος, η οποία δεν έχει θέση σε ένα περιβάλλον κορωνοϊού γιατί δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα.
Δεν πρέπει οι λίγοι να στερούν το δικαίωμα των πολλών στη μάθηση.
Προσπαθήσαμε με διάλογο, με πειθώ, να υπάρξει μια σταθεροποίηση και σιγά-σιγά οι καταλήψεις να φθίνουν.
Προσδοκούμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δούμε σιγά-σιγά αποκλιμάκωση του αριθμού των καταλήψεων.
Το δικαίωμα στη μάθηση δεν πρέπει να το στερεί κανείς από κανέναν, γιατί βοηθάει σε αυτό που λέμε «κοινωνικό ανελκυστήρα», να πάμε προς τα πάνω.
Θέλουμε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στο σχολείο, ιδίως εκείνα που είναι στα δημόσια σχολεία.
Υπήρχε την περασμένη εβδομάδα εκτεταμένη παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και συμβούλων σε διάφορα σχολεία της χώρας, προκειμένου να ενημερώσουν.
Θα ακολουθήσει και η ενημέρωση  των μαθητών από τους ειδικούς».
Κληθείς να απαντήσει για το αν είναι πολιτικά υποκινούμενες, είπε ότι υπήρξαν ξεκάθαρες τοποθετήσεις δημάρχων  με συγκεκριμένο πολίτικο προφίλ  υπέρ των καταλήψεων και πρόσθεσε «έχουμε πολλά πεδία διαφόρων, ας αφήσουμε τα σχολεία απ έξω».
 Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «υπήρχαν τοποθετήσεις από Δημάρχους με συγκεκριμένο ιδεολογικό προφίλ, που έλεγαν ότι «είμαστε μαζί σας».
Όταν το διεκδικητικό πλαίσιο ξεκινά από τα Rafale, σε τι  βοηθάει αυτή τη στιγμή που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία;
Έχουμε πολλά πεδία  πολιτικών, ιδεολογικών διαφορών.
Ας αφήσουμε τα σχολεία απ’ έξω».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης