Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς ο Pompeo (ΗΠΑ) θολώνει την διαχωριστική γραμμή μεταξύ διπλωματίας και πολιτικής

Πώς ο Pompeo (ΗΠΑ) θολώνει την διαχωριστική γραμμή μεταξύ διπλωματίας και πολιτικής
Ο Pompeo ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών κατηγορείται ότι παραμονές των εκλογών... υποστηρίζει τον Trump
Ο Colin Powell ήταν η πιο δημοφιλής προσωπικότητα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα το 2004, όταν υπηρέτησε στην αμερικανική κυβέρνηση για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ G. Bush.
Αλλά όταν το κόμμα διοργάνωσε την εθνική συνδιάσκεψη τον Αύγουστο του ίδιου έτους, αρνήθηκε να παρευρεθεί, επικαλούμενος τον ρόλο του ως κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ.
«Ως υπουργός Εξωτερικών, είμαι υποχρεωμένος να μην συμμετάσχω με οποιονδήποτε τρόπο, σχήμα, σε πολιτικές συζητήσεις,» είπε ο Powell εκείνη την εποχή.
Δεν πρέπει να πάρω καμία πολιτική θέση» είχε δηλώσει.
Την τρέχουσα περίοδο, παραμονές των εκλογών στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo επέλεξε μια διαφορετική πορεία, μιλώντας στην Εθνική Συνέλευση των Ρεπουμπλικάνων από την Ιερουσαλήμ μέσω τηλεδιάσκεψης και κάνοντας δημόσιες εμφανίσεις εντός και εκτός ΗΠΑ αναφέρει το Foreign Policy.
 Έκανε μια τέτοια εμφάνιση στην εκκλησία των Βαπτιστών στο Τέξας, μετά από ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική.
Την Τετάρτη, έχει προγραμματίσει να ταξιδέψει στο Wisconsin – μια βασική Πολιτεία που θα μπορούσε να καθορίσει το αποτελέσματα των εκλογών του 2020 - για να δώσει μια άλλη ομιλία, η οποία επικεντρώθηκε στις απειλές από την Κίνα.
Τα ταξίδια και οι ομιλίες στο εσωτερικό, έχουν προκαλέσει κριτική από νομοθέτες και ακόμη και από βετεράνους διπλωμάτες, οι οποίοι λένε ότι ο Pompeo χρησιμοποιεί τα χρήματα των φορολογουμένων για να προσπαθήσει να συσπειρώσει τη βάση του προέδρου Trump για να επηρεάσει τις εκλογές, ακόμη και αν δεν καθοδηγείται από τον Trump.
«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Pompeo δεν σέβεται τη νοημοσύνη του αμερικανικού λαού.
Όλοι καταλαβαίνουν ότι η πολιτική εκστρατεία με τη χρήση κυβερνητικών πόρων είναι παράνομη, αλλά ο Pompeo το κάνει ούτως ή άλλως », δήλωσε ο εκπρόσωπος του δημοκρατικού κόμματος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στο Τέξας, Joaquin Castro.
Οι υποστηρικτές του Pompeo λένε ότι τέτοιες ομιλίες είναι εξαιρετικά απαραίτητες για να κατανοήσουν οι αμερικανοί την εξωτερική πολιτική.
Κατά τη διάρκεια των ομιλιών του, ο γραμματέας δεν ενθάρρυνε ρητά τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον Πρόεδρο Trump - ή να ψηφίσουν εναντίον του Δημοκρατικού αντιπάλου του, πρώην Αντιπροέδρου Biden.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απέρριψε τις επικρίσεις για τις ομιλίες του Pomeo ως αβάσιμες.
«Είναι προφανές ότι οι δημοκρατικοί και τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι εξοικειωμένα με την εσωτερική πτυχή της αποστολής του υπουργείου Εξωτερικών, όπως αποδεικνύεται από τα παράπονά τους κάθε φορά που ο υπουργός συναντά Αμερικανούς σε διάφορα μέρη της χώρας είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
«Η δουλειά του υπουργού είναι να καθοδηγεί το υπουργείο Εξωτερικών στην εκτέλεση των προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής που έχει θέσει ο Πρόεδρος Trump για να εξυπηρετήσει τον αμερικανικό λαό»
Ορισμένοι υφιστάμενοι και πρώην διπλωμάτες εξέφρασαν ανησυχία ότι εάν η παράδοση των υπουργών εξωτερικών που αποφεύγουν την εγχώρια πολιτική, θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέπειες.
Τον Αύγουστο, ο Pompeo κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Ισραήλ βρήκε ευκαιρία να μιλήσει για την Εθνική Σύμβαση της Δημοκρατίας από την Ιερουσαλήμ. Ο Trump συναίνεσε να μεταφερθεί η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ το 2018, εκπληρώνοντας μια μακροχρόνια υπόσχεση στους ηγέτες του Ισραήλ.
Το υπουργείο Εξωτερικών επέμεινε ότι ο Pompeo τήρησε αυστηρούς κανόνες που απαγορεύουν στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να συμμετέχουν σε πολιτικές δραστηριότητες ενώ έχουν θεσμικό ρόλο.
Παρ 'όλα αυτά, την ίδια ημέρα που ο Pompeo έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη και έκανε ομιλίες οι δημοκρατικοί  έκαναν έρευνα για το ζήτημα για να προσδιοριστεί εάν παραβιάζει τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς.
Το Κογκρέσο συνεχίζει την έρευνα.
Σε τουλάχιστον δύο ταξίδια ο Pompeo πραγματοποίησε συναντήσεις με δωρητές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Ο ίδιος ο Pompeo υπέγραψε μια διάταξη στο State Department στις αρχές του τρέχοντος έτους προτρέποντας τους διορισμένους πολιτικούς να αποφύγουν τη συμμετοχή σε κομματικές εκδηλώσεις πριν από τις εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης