Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κινητοποιήσεις κατά του Lukashenko στη Λευκορωσία - Macron: Πρέπει να φύγει

Κινητοποιήσεις κατά του Lukashenko στη Λευκορωσία - Macron: Πρέπει να φύγει
O Γάλλος πρόεδρος δήλωσε «εντυπωσιασμένος από το θάρρος των διαδηλωτών» στη Λευκορωσία
«Πρέπει να φύγει» ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Α. Lukashenko, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Ε.Macron σε συνέντευξή του στην Le Journal du dimanche.
Σύμφωνα με τον Macron «αυτό που συμβαίνει στη Λευκορωσία είναι μια κρίση εξουσίας, μια αυταρχική εξουσία που δεν μπορεί να αποδεχτεί τη λογική της δημοκρατίας και που προσκολλάται με τη βία.
Είναι σαφές ότι ο Lukashenko πρέπει να φύγει».
Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε «εντυπωσιασμένος από το θάρρος των διαδηλωτών» στη Λευκορωσία, σημειώνοντας πως «γνωρίζουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν διαδηλώνοντας κάθε Σαββατοκύριακο και όμως συνεχίζουν το κίνημα για να ξαναζωντανέψουν τη δημοκρατία σε αυτήν τη χώρα που την έχει στερηθεί για τόσο πολύ καιρό».
Κατά τον Macron, «οι γυναίκες που διαδηλώνουν κάθε Σάββατο, αξίζουν σεβασμό»
Σημειώνεται ότι πάνω από 90 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, συνελήφθησαν το Σάββατο 26/9 κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.
Σχετικά με τον ρόλο του Ρώσου προέδρου V. Putin  στην αναζήτηση λύσης στην πολιτική κρίση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή Lukashenko στις 9 Αυγούστου, ο Macron, εκτίμησε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση από τον στόχο αυτό.
Όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, «έτυχε να μιλήσω με τον V. Putin  στις 14 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που δέχθηκε τον Lukashenko στο Σότσι.
Του είπα ότι η Ρωσία πρέπει να διαδραματίσει ρόλο, και αυτός ο ρόλος μπορεί να είναι θετικός αν ωθήσει τον Lukashenko να σεβαστεί την ετυμηγορία της κάλπης και να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους. Αυτό ήταν πριν από δύο εβδομάδες, δεν είμαστε εκεί».
Σημειώνεται ότι ο Macron θα πραγματοποιήσει τις πρώτες του επισκέψεις στη Λιθουανία και τη Λετονία από Δευτέρα έως Τετάρτη, δύο κράτη της Βαλτικής που ελπίζουν στη στήριξή του ενώπιον της πολιτικής κρίσης στη Λευκορωσία και της ρωσικής πίεσης.
H ΕΕ και οι χώρες της Βαλτικής δεν έχουν αναγνωρίσει την εκλογή Lukashenko και η Λιθουανία προσέφερε καταφύγιο στην ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, Svetlana Tikhanovskaya .
Πάντως, η γαλλική προεδρία δεν απέκλεισε ο Macron να συναντηθεί στο Βίλνιους με την Svetlana Tikhanovskaya, η οποία πρόσφατα στην Le Figaro είχε δηλώσει ότι «περιμένει πολλά» από τον Γάλλο πρόεδρο και ελπίζει ότι «θα εμπλακεί στο να μας βοηθήσει να αρθεί το αδιέξοδο».
Η Γαλλία καλεί για μια ειρηνική μετάβαση στη Λευκορωσία, με τον τερματισμό της καταστολής και, στη συνέχεια, με την έναρξη ενός διαλόγου που θα λαμβάνει υπόψη τη βούληση του λαού, «αποφεύγοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο μεγαλύτερης καταστολής ή ακόμη και επέμβασης της Ρωσίας», υπενθύμισε το Ελιζέ.
Κινητοποιήσεις στη Λευκορωσία
Φωνάζοντας «ντροπή» εκατοντάδες γυναίκες, έδωσαν το "παρών" σε ένα ακόμη Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων που οργανώνουν υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Α. Lukashenko,  «έκλεψε» τις εκλογές του Αυγούστου για να να εκτίσει μια έκτη θητεία στον προεδρικό θώκο.
Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna ανέφερε ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι συνελήφθησαν.
Σημειώνεται ότι διαδηλώσεις οργανώνονται σχεδόν καθημερινά στη Λευκορωσία μετά την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Αυγούστου, την οποία ο Lukashenko υποστηρίζει ότι κέρδισε με ποσοστό άνω του 80% των ψήφων, ενώ το τεταμένο κλίμα επιδεινώθηκε με την τελετή ορκωμοσία του την εβδομάδα που πέρασε.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης