Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μετά την Ελλάδα και Τουρκία, ξεκινούν διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ Ισραήλ και Λίβανος

Μετά την Ελλάδα και Τουρκία, ξεκινούν διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ Ισραήλ και Λίβανος
Το Ισραήλ και ο Λίβανος κατέληξαν σε συμφωνία για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για τα θαλάσσια σύνορά τους, μετά από ένα αδιέξοδο εδώ και χρόνια, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργού Ενέργειας Yuval Steinitz του Ισραήλ
Μετά την Ελλάδα και Τουρκία, ξεκινούν διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ Ισραήλ και Λίβανος υπό την αιγίδα του David Schenker αμερικανός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Το Ισραήλ και ο Λίβανος κατέληξαν σε συμφωνία για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για τα θαλάσσια σύνορά τους, μετά από ένα αδιέξοδο εδώ και χρόνια, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργού Ενέργειας Yuval Steinitz του Ισραήλ.
Οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Οκτωβρίου, μετά τις διακοπές του Sukkot, στη Naquora, μια πόλη στο νότιο Λίβανο κοντά στο Rosh Hanikra, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της προσωρινής δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL).
Θα παρευρεθεί ένας ανώτερος Αμερικανός εκπρόσωπος, πιθανότατα ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων David Schenker, μαζί με έναν εκπρόσωπο του ΟΗΕ.
Ο Schenker, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, συνέβαλλε ώστε Ιερουσαλήμ και Βηρυτός να βρεθούν στο τραπέζι, με τον Steinitz να εκπροσωπεί το Ισραήλ, καθώς η διαμάχη έχει τελειώσει σχετικά με το ποιος έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται το φυσικό αέριο.
Από την πλευρά του Λιβάνου, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Nabih Berri και αξιωματούχοι στο γραφείο του προέδρου Michel Aoun.
Ο Schenker παρουσίασε στον Steinitz και στον υπουργό Εξωτερικών Gabi Ashkenazi του Ισραήλ μια συμφωνία για την έναρξη νέου γύρου συνομιλιών.
Αντί να μεσολαβήσουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και τα Ηνωμένα Έθνη, όπως αρχικά ζήτησε ο Λίβανος, η τρέχουσα συμφωνία είναι να μεσολαβήσουν οι ΗΠΑ και επικουρικά να συμμετέχουν τα Ηνωμένα Έθνη.
Η διαμάχη μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, η οποία ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, περιλαμβάνει 860 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Το Ισραήλ συμφώνησε να χωρίσει την περιοχή 58% στον Λίβανο προς 42% στο Ισραήλ.
Ο Λίβανος θα ήθελε να ξεκινήσει την εξόρυξη φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατό για να βοηθήσει να ξεφύγει από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.
Η Hezbollah, η οποία καλύπτεται από την κυβέρνηση του Λιβάνου, εμπόδισε επανειλημμένα να ξεκινήσουν συνομιλίες με το Ισραήλ.
 Η Ιερουσαλήμ αντιτάχθηκε επίσης στη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις.
Μετά την καταστροφική έκρηξη του Αυγούστου 2020 στη Βηρυτό και την αυξανόμενη δημόσια κριτική για τον ρόλο της Hezbollah στο Λίβανο, η χώρα έδειξε μεγαλύτερη ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.
Η κυβέρνηση Trump πιθανότατα θα επιδιώξει να παρουσιάσει τις συνομιλίες ως ένα περαιτέρω βήμα προς την επίτευξη ειρήνης και εξομάλυνσης στη Μέση Ανατολή.
Image
Το Ισραήλ αναγνώρισε την ελληνική ΑΟΖ πριν καν την ανακηρύξει η Ελλάδα! |  ΛΥΚΟΦΡΩΝ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης