Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ξανά σε ένοπλη σύγκρουση Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν για το Nagorno Karabakh, η Ρωσία στηρίζει αρμένιους, η Τουρκία αζέρους – Κίνδυνος ανάφλεξης

Ξανά σε ένοπλη σύγκρουση Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν για το Nagorno Karabakh, η Ρωσία στηρίζει αρμένιους, η Τουρκία αζέρους – Κίνδυνος ανάφλεξης
Η σύγκρουση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη σε όλη την περιοχή
Ξανά σε πόλεμο… βρίσκονται η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή του Nagorno Karabakh (Ναγκόρνο Καραμπάχ) μια υπόθεση που χρονολογείται εδώ και 30 χρόνια.
Από την νέα ένοπλη σύγκρουση έχουν σκοτωθεί 16 και τραυματιστεί πάνω από 100 όπως μεταδίδουν πηγές σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν
Οι αρμένιοι στο Nagorno Karabakh αυτονομήθηκαν και ξέσπασαν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν τα τελευταία χρόνια.
Στις 6 το πρωί 27 Σεπτεμβρίου 2020 ξέσπασε νέα ένοπλη σύγκρουση.
Η Αρμενία κατηγόρησε το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν για επιθέσεις εναντίον οικισμών στην επίμαχη περιοχή του Nagorno Karabakh.
Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας είπε ότι τα στρατεύματά του κατέρριψαν δύο στρατιωτικά ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη από το Αζερμπαϊτζάν, αφού οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν άρχισαν να βομβαρδίζουν την περιοχή.
«Η απάντησή μας θα είναι αναλογική και η στρατιωτική-πολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν φέρει την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση», ανέφερε σε δήλωσή του το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας.
Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση κατά μήκος της «γραμμής επαφής» μεταξύ των δύο χωρών, «για την καταστολή της πολεμικής δραστηριότητας της Αρμενίας και τη διασφάλιση της ασφάλειας του πληθυσμού».
Το υπουργείο επιβεβαίωσε την πτώση ενός μόνο ελικοπτέρου του Αζερμπαϊτζάν και είπε ότι το πλήρωμά του είχε επιζήσει.
Αρμένιοι αυτονομιστές κατέλαβαν το Nagorno Karabakh από το Αζερμπαϊτζάν σε έναν αιματηρό πόλεμο τη δεκαετία του 1990 που οδήγησε σε θάνατο 30.000 ανθρώπους.
Οι συνομιλίες για την επίλυση των μεγάλων διαφορών σχετικά με τον κυρίως κατοικημένο αρμενικό θύλακα στο Nagorno Karabakh έχουν σταματήσει από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 1994 μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.
Οι ειρηνευτικές προσπάθειες με διαμεσολαβητές από Γαλλία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες ως ομάδα του Μίνσκ κατέρρευσαν το 2010.
Nagorno-Karabakh Conflict In The Caucasus: What Documents Say? - Modern  Diplomacy

Map of Armenia
Η Αρμενία προειδοποιεί για εμπλοκή της Τουρκίας

Την ίδια στιγμή στην νέα σύγκρουση σχεδιάζει να εμπλακεί και η Τουρκία η οποία προφανώς είναι φιλικά διακείμενη στους Αζέρους του Αζερμπαϊτζάν
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Pashinyan προειδοποιεί για το ενδεχόμενο τουρκικής εμπλοκής στην σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν
Η Τουρκία, σύμμαχος των Αζέρων, είχε νωρίτερα επικρίνει έντονα την Αρμενία λέγοντας ότι το Ερεβάν (πρωτεύουσα της Αρμενίας) ήταν εμπόδιο στην ειρήνη και δεσμεύτηκε να συνεχίσει την υποστήριξή του στο Μπακού (πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν).
Ο Pashinyan τόνισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον Νότιο Καύκασο και τις γειτονικές περιοχές.
Image
Το Αζερμπαϊτζάν ανακοινώνει στρατιωτική κινητοποίηση, κηρύσσει την χώρα σε κατάσταση πολέμου

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε στρατιωτική κινητοποίηση, κήρυξε πόλεμο σε πολλές περιοχές.
Η ανακοίνωση του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιήθηκε αφού η Αρμενία κήρυξε στρατιωτικό νόμο και πλήρη στρατιωτική κινητοποίηση, καλώντας τους πολίτες να «ετοιμαστούν να υπερασπιστούν την ιερή πατρίδα».
Μετά την ανακοίνωση, οι αρχές του Nagorno Karabakh που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Αρμενίας ότι 16 στρατιώτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν.
Οι εντάσεις αυξήθηκαν στο νότιο Καύκασο μεταξύ της γειτονικής Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στις 27 Σεπτεμβρίου 2020 το πρωί λόγω συγκρούσεων στις οποίες η Αρμενία δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έφθασαν στην περιοχή του Nagorno Karabakh και το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τις Αρμενικές δυνάμεις ότι πυροβόλησαν εναντίων στρατιωτών και πολιτών του Αζερμπαϊτζάν.
Image
Η σύγκρουση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη σε όλη την περιοχή

Η σύγκρουση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη σε όλη την περιοχή
Το τέλος των μαχών το 2008 έφερε μια περίοδο σχετικής ηρεμίας μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν που βρίσκονται στον Καύκασο. Αλλά όλες αυτές οι συγκρούσεις αλλά και η περίοδος ειρήνης δεν έλυσαν τα προβλήματα.
Οι νέες συγκρούσεις ήταν παρόμοιες με την ένταση που ξέσπασε τον Ιούλιο, αναδεικνύουν ότι η περιοχή του Νότιου Καυκάσου είναι εστία αποσταθεροποίησης.
Μετά από δεκαετίες στις οποίες οι Καυκάσιοι αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό διεθνώς, επιστρέφουν στο προσκήνιο.
Οι συγκρούσεις έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τη Μέση Ανατολή επειδή η Τουρκία, το Ιράν και η Ρωσία θα επιδιώξουν να έχουν ενεργό ρόλο και εμπλοκή.
Οι καυκάσιες χώρες γνώρισαν μια μακρά περίοδο συγκρούσεων μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Μια σειρά από άλυτα και αμφιλεγόμενα ζητήματα αφέθηκαν χωρίς να αντιμετωπιστούν, προκαλώντας ένταση και πολέμους.
Η σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας είναι μία από αυτές.
Το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζεται ότι το Nagorno Karabakh, μια περιοχή μεταξύ αυτής και της Αρμενίας είναι έδαφος της αλλά η πλειοψηφία των κατοίκων είναι αρμένιοι.
Η περιοχή αυτή ανακηρύχθηκε ξεχωριστή Δημοκρατία του Artsakh τη δεκαετία του 1990.
Με τη ρωσική υποστήριξη, η περιοχή παρέμεινε υπό έλεγχο της Αρμενίας.

Το παρελθόν

Βορειότερα, ξέσπασαν επίσης συγκρούσεις μεταξύ της Γεωργίας και της Ρωσίας το 2008 που ταπείνωσαν τη Γεωργία καθώς ηττήθηκε μετά από μια προσπάθεια ανάκτησης της Νότιας Οσετίας, μιας αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας που είχε αναδυθεί το 1991.
Ο Putin ο Ρώσος Πρόεδρος κατάφερε να τερματίσει τους πολέμους στην Τσετσενία εναντίον της Ρωσίας που είχαν ρίζες από την δεκαετία του 1990.
Το τέλος των μαχών το 2008 έφερε μια περίοδο σχετικής ηρεμίας στις καυκάσιες χώρες.
Ένα από αυτά τα προβλήματα ήταν και η Ουκρανία που αναφλέγει το 2014 καθώς ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των ρωσικών αυτονομιστών και της ουκρανικής κυβέρνησης.
Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και υποστήριξε δύο νέες δημοκρατίες.
Τα όπλα δεν σώπασαν ποτέ στην Ουκρανία.
Σήμερα, η Ρωσία πραγματοποιεί συχνές στρατιωτικές ασκήσεις για να επιδείξει τη δύναμή της, τόσο στη νότια Ρωσία, στους άλλους καυκάσιους, στη Βαλτική όσο και κοντά στη Λευκορωσία.
Τον Ιούλιο, ο Putin διέταξε μαζικές ασκήσεις στις οποίες συμμετείχαν 150.000 στρατιώτες για τη διασφάλιση της νότιας Ρωσίας.
 Το μήνυμα από τη Μόσχα είναι σαφές.
Η Ρωσία προετοιμάζεται για να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, είτε πρόκειται για προβλήματα με την Λευκορωσία είτε για τις άλλες καυκάσιες χώρες.
Ο Putin αγαπάει τους στρατιωτικούς γρίφους.
Ερωτηθείς πριν από αρκετά χρόνια για έναν άνδρα του οποίου ο γιος ανταλλάσσει το στρατιωτικό μαχαίρι του πατέρα του για ένα νέο ρολόι, ο Putin είπε μια ιστορία «για τον πατέρα που λέει στον γιο του και όταν οι ληστές έρθουν αύριο για να σκοτώσουν όλη την οικογένεια σου και να βιάσουν τη μεγάλη αδερφή σου, θα είσαι στην θέση να βγεις έξω και να τους πουν - «η ώρα στη Μόσχα είναι ...»
Πολλοί γέλασαν το 2018, αλλά το μήνυμα του Putin ήταν σαφές: η Ρωσία δεν θα ανταλλάξει το μαχαίρι της για να αφήσει τις γειτονικές χώρες χωρίς έλεγχο.
Η Ρωσία δεν έχει εμπλακεί ακόμη στις συγκρούσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, αλλά παρακολουθεί σθενά τις εξελίξεις.
Η Τουρκία από την άλλη θέλει ρόλο καθώς υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν που είναι σε σύγκρουση με την Αρμενία
Η Τουρκία, εισέβαλε στη βόρεια Συρία, βομβάρδισε το Ιράκ και δημιούργησε στρατιωτικές βάσεις στο βόρειο Ιράκ.
Έχει στείλει δυνάμεις στη Λιβύη και καθημερινά απειλεί την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Ξανά το Nagorno Karabakh στο επίκεντρο

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, άρχισαν ένοπλες συγκρούσεις στο Nagorno Karabakh, το οποίο είχε ανεξαρτητοποιηθεί και προσαρτηθεί στην Αρμενία.
Μετά τον βομβαρδισμό από την Αρμενική πλευρά, το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στο Nagorno Karabakh.
Περίπου στις 6 το πρωί στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, Αρμενικά στρατεύματα άρχισαν να πυροβολούν στους οικισμούς του Αζερμπαϊτζάν.
 Το χωριό Gapanly της περιοχής Terter, τα χωριά Chiragli και Orta Gervend της περιοχής Aghdam, τα χωριά Alkhanli και Shukurbeyli της περιοχής Fizuli και το χωριό Jojug Marjanli της περιοχής Jabrayil δέχθηκαν πυρά.
Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev απευθύνθηκε στον λαό.
Είπε ότι ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού από τις Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις, υπήρξαν θύματα.
Ο Ilham Aliyev χαρακτήρισε την επίθεση εναντίον του στρατιωτικού και πολιτικού πληθυσμού του Αζερμπαϊτζάν ως εκδήλωση του «αρμενικού φασισμού».
Η Αρμενία ανακοίνωσε στρατιωτικό νόμο γενική επιστράτευση.  
Το 1991, το αρμενικό αυτονομιστικό κίνημα στο Nagorno Karabakh κήρυξε την απόσχιση από το Αζερμπαϊτζάν.
Στην επακόλουθη σύγκρουση, οι αυτονομιστές υποστηρίχθηκαν από τις Αρμενικές αρχές και το στρατό, καθώς και από Αρμένιους μαχητές από το εξωτερικό.
Ως αποτέλεσμα της εθνοκάθαρσης, ο πληθυσμός του Αζερμπαϊτζάν εκδιώχθηκε από το Nagorno Karabakh.
Αρμενικά στρατεύματα κατέλαβαν επίσης επτά περιοχές γύρω από το Nagorno Karabakh.
Υπό την πίεση της Ρωσίας, η οποία υποστήριξε την αρμενική πλευρά, υπογράφηκε πρωτόκολλο ανακωχής το 1994.
Από τότε, το Αζερμπαϊτζάν επέμεινε στην ειρηνική επανένταξη του Nagorno Karabakh στο Αζερμπαϊτζάν.
Καμία χώρα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Αρμενίας, δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία των αυτονομιστών. Τέσσερα Συμβούλια Ασφαλείας του ΟΗΕ και δύο Γενικές Συνελεύσεις του ΟΗΕ απαιτούν την απόσυρση των αρμενικών δυνάμεων κατοχής από το Nagorno Karabakh.
Κατά καιρούς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στην περιοχή.
Τον Ιούλιο του 2020 σημειώθηκαν συγκρούσεις στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, περίπου 300 χιλιόμετρα από το Nagorno Karabakh.
Τότε σκοτώθηκαν 18 άτομα.
Η Ρωσία φέρει την κύρια ευθύνη για την έναρξη μιας νέας σύγκρουσης στο Nagorno Karabakh.
Η Αρμενία είναι σύμμαχος της Ρωσίας στον Οργανισμό Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια (CSTO).
Η ασφάλεια της Αρμενίας εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία. Η οικονομία της είναι επίσης προσανατολισμένη στη Ρωσία και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από την αρμενική κοινότητα στη Ρωσία.
Αντί να χρησιμοποιεί όλα αυτά τα εργαλεία για να πιέσει την Αρμενία και να την αναγκάσει να κάνει παραχωρήσεις η Ρωσία κρατάει ουδέτερη στάση προς την Αρμενία.
Έτσι, στο πλαίσιο του βομβαρδισμού των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν από την αρμενική πλευρά, ο Αρμενικός στρατός κλήθηκε να συμμετάσχει στη ρωσική στρατιωτική άσκηση «Kavkaz-2020» τον Σεπτέμβριο.
Οι προσπάθειες της Ρωσίας να προτείνει την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης επιστρέφοντας 5 από τις 7 κατεχόμενες περιοχές γύρω από το Nagorno Karabakh στο Αζερμπαϊτζάν (σχέδιο Lavrov) απέτυχαν, επειδή οι Αρμένιοι σύμφωνα με πληροφορίες απέρριψαν τις ρωσικές προτάσεις.

Οι τούρκοι στο πλευρά του Αζερμπαϊτζάν

«Ο κατακτητής, η Αρμενία, επιτέθηκε στο Αζερμπαϊτζάν παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός δήλωσε η τουρκική κυβέρνηση.
 Η επιθετική στάση της Αρμενίας είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον Καύκασο.
Η Αρμενία πρέπει αμέσως να σταματήσει αυτήν την επίθεση, η οποία θα φέρει το χάος στην περιοχή.
Nagorno-Karabakh conflict - Wikipedia

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης