Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΓΣΕΒΕΕ: Επιδείνωση της οικονομίας - Απώλεια 105.000 θέσεων εργασίας στο β' εξάμηνο 2020

ΓΣΕΒΕΕ: Επιδείνωση της οικονομίας - Απώλεια 105.000 θέσεων εργασίας στο β' εξάμηνο 2020
Επιστρέψαμε στα επίπεδα του 2012
Περαιτέρω επιδείνωση όλων των δεικτών της οικονομίας καταγράφεται στο δευτερο εξάμηνο του έτους, με τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από τις επιχειρήσεις να εκτιμώνται στις 105.000.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά εκείνο που θορύβησε είναι ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος έπεσε κατά 40 μονάδες μέσα σε 6 μήνες και όλοι οι δείκτες της οικονομίας, που έχουν να κάνουν με τον κύκλο εργασιών, την απασχόληση, την ρευστότητα, τις επενδύσεις, τις παραγγελίες έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2012 - 2013, στην δύσκολη περίοδο της δεκαετίας. Αυτό σε συνδυασμό με τις προβλέψεις που κάνουμε ως ΓΣΕΒΕΕ μας  βγάζει ότι στο δευτερο εξάμηνο του έτους θα έχουμε απώλεια 105.000 θέσεων εργασίας και φυσικά αυτό μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος 3 στις 10 επιχειρήσεις (από 1 στις 10) να βάλουν λουκέτο μέχρι το τέλος του έτους.
Να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΒΕΕ σε έκτακτη έρευνα που πραγματοποίησε το περασμένο Ιούνιο για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις κατέγραφε ότι:
8 στις 10 επιχειρήσεις (81,7%) δήλωσαν πως ο τζίρος τους ήταν μειωμένος το προηγούμενο διάστημα (μήνα) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου είναι 46%.
2 στις 10 επιχειρήσεις (21,1%) δήλωσαν πως είναι πολύ πιθανό το προσωπικό τους να μειωθεί το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις το 5% δήλωσε πως θα προχωρήσει σε προσλήψεις. Εκτιμάται, με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα πως μέχρι το τέλους του έτους κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 190.000 θέσεις εργασίας.
1 στις 3 (33,9%) επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους το επόμενο διάστημα.
Σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις (37,2%) δήλωσαν ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις
1 στις 3 επιχειρήσεις (33,4%) δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις.
Η αγορά είναι πολύ κοντά στο λουκέτο 100.000 επιχειρήσεων», επισημαίνει ο Μάκης Σαββίδης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Εμπορίου και μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, ενώ σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς οι απώλειες του εμπορίου από τον κορωνοϊό υπολογίζονται στα 10 με 12 δισ. ευρώ, ενώ οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο lockdown στην αγορά.
Σύμφωνα άλλωστε με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης οι απώλειες για κάθε μήνα που επιβάλλεται lockdown, αγγίζουν τα 6 δισ ευρώ.  
Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντώνη Ζαϊρη, το κόστος των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία θα ανέλθει στα 40 δις ευρώ ευρώ, εκ των οποίων τα 10 δις αφορούν το εμπόριο, με την ιδιωτική κατανάλωση να έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα τους τελευταίους μήνες.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης