Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron: Θα σώσω τον Λίβανο από την κατάρρευση αλλά ντρέπομαι για την ηγεσία της χώρας

Macron: Θα σώσω τον Λίβανο από την κατάρρευση αλλά ντρέπομαι για την ηγεσία της χώρας
Θα αυξήσει την πίεση στους ηγέτες της χώρας ώστε να αλλάξουν πορεία
Τη δέσμευση να σώσει τον Λίβανο από την κατάρρευση ανέλαβε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron σε δηλώσεις του την Κυριακή (27/9/2020).
Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι, δεν πρόκειται να παραιτηθεί από καμία προσπάθεια ενώ εξέφρασε την αποδοκιμασία του στους ηγέτες του Λιβάνου στους οποίους, όπως είπε, θα αυξήσει την πίεση, προκειμένου να αλλάξουν πορεία.
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Λιβάνου, Mustapha Adib, παραιτήθηκε το Σάββατο (26/9) μετά την αποτυχία του να σχηματίσει ένα μη κομματικό υπουργικό συμβούλιο, προκαλώντας ένα πλήγμα στο γαλλικό σχέδιο που στοχεύει στη συγκέντρωση των σεχταριστών ηγετών για την αντιμετώπιση της κρίσης της χώρας.
«Ντρέπομαι για τους πολιτικούς ηγέτες του Λιβάνου», δήλωσε ο Macron σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.
«Οι ηγέτες δεν ήθελαν, σαφώς και αποφασιστικά, να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει προς τη Γαλλία και τη διεθνή κοινότητα. Αποφάσισαν να προδώσουν αυτήν τη δέσμευση», δήλωσε οργισμένος ο Macron.
Ο Adib επελέγη στις 31 Αυγούστου για να σχηματίσει υπουργικό συμβούλιο αφού η παρέμβαση του Macron εξασφάλισε συναίνεση για την εκλογή του σε μια χώρα όπου μοιράζεται εξουσία μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών.
Σύμφωνα με τον γαλλικό οδικό χάρτη, η νέα κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ενεργοποίηση διεθνούς βοήθειας δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάταξη μιας οικονομίας που συνθλίβεται από ένα τεράστιο χρέος.
Ωστόσο, υπήρξε αδιέξοδο για το αίτημα των δύο κύριων Σιιτικών ομάδων του Λιβάνου, της Anak και της βαριά οπλισμένης Hezbollah που υποστηρίζονται από το Ιράν, ότι πρότειναν αρκετούς υπουργούς, συμπεριλαμβανομένης του τομέα της χρηματοδότησης, οι οποίοι θα έχουν μεγάλο ρόλο στην εκπόνηση σχεδίων οικονομικής διάσωσης.
Ο Macron επέκρινε και τις δύο οργανώσεις για τον αποκλεισμό των προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης εντός προθεσμίας στα μέσα Σεπτεμβρίου.
«Αντιλαμβάνομαι ότι ο στόχος της Hezbollah ήταν να μην κάνει παραχωρήσεις ...
Η αποτυχία είναι δική της», είπε.
Ο Macron τόνισε ότι οι πολιτικοί ηγέτες έχουν επιλέξει «να παραδώσουν τον Λίβανο σε ξένες δυνάμεις», αποσταθεροποιώντας την περιοχή.
Έδωσε στην πολιτική τάξη του Λιβάνου τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να εφαρμόσει τον οδικό χάρτη και είπε ότι θα δεσμευτεί να πραγματοποιήσει διάσκεψη δωρητών για τον Λίβανο τον Οκτώβριο, σημειώνει το Reuters.
Τέλος απέκλεισε τις άμεσες κυρώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης