Η Σαουδική Αραβία επέβαλε πλήρες εμπάργκο σε όλα τα προϊόντα από την Τουρκία

Η Σαουδική Αραβία επέβαλε πλήρες εμπάργκο σε όλα τα προϊόντα από την Τουρκία
Επιδεινώνονται οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών
Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να απαγορεύσει τα τουρκικά προϊόντα τίθεται άμεσα σε ισχύ σε μια προσπάθεια να πλήξει την ήδη παραλυμένη οικονομία της Τουρκίας, ανέφερε την Κυριακή (27/9/2020) η εφημερίδα Cumhuriyet.
Το Ριάντ επέβαλε ανεπίσημο εμπάργκο σε τουρκικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων υφασμάτων και ευπαθών τροφίμων, το 2019.
Οι Σαουδάραβες κρατούν εκατοντάδες τουρκικά φορτηγά στα σύνορα της χώρας και χιλιάδες δέματα από την Τουρκία στα αεροδρόμια τους.
Τα φορτηγά επετράπησαν στη χώρα μόνο μετά από παρέμβαση Τούρκων διπλωματών στο βασίλειο.
Το 2017, όταν μία συμμαχία χωρών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας διέκοψε τις σχέσεις με το γειτονικό Κατάρ, κυρίως για την υποστήριξή του στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, η Άγκυρα υποστήριξε τη Ντόχα οικονομικά και στρατιωτικά.
Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας παραμένουν φορτισμένες μετά από μια πολιτική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες λόγω της δολοφονίας του αντιφρονούντος Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στην Κωνσταντινούπολη.
Σαουδαραβικές επιχειρηματικές ομάδες όπως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Ριάντ ζήτησαν πλήρες μποϊκοτάζ στην Τουρκία προϊόντα.
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ασκούν πίεση στις τοπικές επιχειρήσεις να μην κάνουν εμπόριο με την Τουρκία και τις βιομηχανίες της.
Η τουρκική εφημερίδα Dunya ανέφερε ότι η  κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει επικοινωνήσει με μεμονωμένες επιχειρήσεις και τους ζήτησε να μην κάνουν εμπόριο με τουρκικές εταιρείες ή να αγοράζουν προϊόντα που παρασκευάζονται στην Τουρκία.
Η κυβέρνηση είπε ότι θα επιβάλει πρόστιμα σε οποιαδήποτε εταιρεία αγνοεί την εντολή.
Εξάλλου η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε μια εκστρατεία για να αποθαρρύνει τους πολίτες της να ταξιδέψουν στην Τουρκία.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του βασιλείου έχουν χαρακτηρίσει την Τουρκία ως μη ασφαλή χώρα λόγω του αυξανόμενου εγκλήματος, ενώ η πρεσβεία του Ριάντ στην Άγκυρα έχει επίσης προειδοποιήσει για την αύξηση της βίας που απευθύνεται σε Σαουδάραβες πολίτες.
Ο αριθμός των Σαουδάραβων τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία μειώθηκε κατά 17% το 2019.
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS