Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha bank: Στις 20/10 οι προσφορές για το Galaxy 10,6 δισ οι 2 + 2 ενδιαφερόμενοι – Άμεσα οι ανακοινώσεις για το Carve out

Alpha bank: Στις 20/10 οι προσφορές για το Galaxy 10,6 δισ οι 2 + 2 ενδιαφερόμενοι – Άμεσα οι ανακοινώσεις για το Carve out
Η διοίκηση Ψάλτη στην Alpha bank έχει θέσει ένα στόχο να έχει κλείσει το deal και να έχει ανακοινωθεί ο τελικός πλειοδότης εντός του Νοεμβρίου 2020
Άμεσα – μεταξύ 28 και 29 Σεπτεμβρίου – η Alpha bank θα ανακοινώσει το carve out δηλαδή την διαδικασία η οποία θα καταλήξει στην απόσχιση και εισφορά των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων της Alpha bank σε νέα 100% τραπεζική θυγατρική.
Να σημειωθεί ότι από την μια πλευρά θα είναι η νέα Alpha bank και από την άλλη η CEPAL που θα αναλάβει όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανοίγματα.
Το project Galaxy ύψους 10,6 δισεκ. με την ολοκλήρωση του θα απομειώσει τα προβληματικά ανοίγματα στα 8 δισεκ. ευρώ μειώνοντας σημαντικά τα NPEs και βελτιώνοντας τον ισολογισμό.  
Ταυτόχρονα θα μεταφερθούν και περίπου 800 εργαζόμενοι από την Alpha bank στην CEPAL που θα διαχειρίζεται τα προβληματικά δάνεια.
CEPAL και τιτλοποίηση Galaxy βρίσκονται στην τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας με τις δεσμευτικές προσφορές να υποβάλλονται στις 20 Οκτωβρίου 2020.
Οι ενδιαφερόμενοι είναι 4 όπως έχει αναλυθεί και κατά την Alpha bank και οι 4 πιθανότατα θα υποβάλλουν προσφορά.
Με βάση ενδείξεις της αγοράς υπάρχουν ουσιαστικά δύο group για την διαγωνιστική διαδικασία της Alpha bank.
Από την μια Cerverd Credit Management η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ιταλία και η Credito Fondiario ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής NPLs στην Ιταλία που προήλθε από την συνεργασία της Tages Group με την Elliot.
Από την άλλη η Pimco που παραμένει φαβορί και η Davidson Kempner αμερικανικό fund που έχει συμβούλους την Blackrock και την UBS.
To βασικό και πιθανό σενάριο πάντως είναι ότι η Alpha bank θα προχωρήσει επιτυχώς την διαδικασία τιτλοποίησης των 10,6 δισεκ. ευρώ με εκτιμώμενο τίμημα περί τα 350-380 εκατ ευρώ.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί να δημιουργηθεί short list δύο ενδιαφερομένων μετά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Η διοίκηση Ψάλτη στην Alpha bank - που κινείται με μεγάλη ταχύτητα - έχει θέσει ένα στόχο να έχει κλείσει το deal και να έχει ανακοινωθεί ο τελικός πλειοδότης εντός του Νοεμβρίου 2020.
Η Alpha bank έχει υιοθετήσει το Σχέδιο Ηρακλής καθώς το Galaxy στηρίζεται πάνω σε αυτό τον σχεδιασμό.
Να σημειωθεί ότι η υιοθέτηση από την Alpha bank του σχεδίου Ηρακλής ήταν αφορμή όλες οι τράπεζες να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης