Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ηχηρό μήνυμα Pompeo σε Τουρκία στη σκιά της πρόκλησης στο Καστελόριζο: Με βάση το Διεθνές Δίκαιο η λύση για τις ΑΟΖ - Νέες απειλές από Erdogan

Ηχηρό μήνυμα Pompeo σε Τουρκία στη σκιά της πρόκλησης στο Καστελόριζο: Με βάση το Διεθνές Δίκαιο η λύση για τις ΑΟΖ - Νέες απειλές από Erdogan
Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν στην ατζέντα της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Mike Pompeo
(upd9) Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία απευθύνουν οι ΗΠΑ στη σκιά της έντονης τουρκικής προκλητικότητας που κορυφώθηκε με τη βεβήλωση της ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζο.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα (το απόγευμα θα μεταβεί στα Χανιά, όπου και θα φιλοξενηθεί στην οικία του Κυριάκου Μητσοτάκη) εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράστηκαν απόψεις αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο και επαναβεβαίωσαν τις πεποιθήσεις τους πως τα ζητήματα οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων πρέπει να λύνονται ειρηνικά και σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο» αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Pompeo.
Κι αυτό τη στιγμή που ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin, υποστήριξε με δηλώσεις του στο Reuters, ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν από το σημείο όπου διεκόπησαν και εκτός από την ΑΟΖ θα περιλαμβάνουν νησιά και εναέριο χώρο.
Λίγες ώρες αργότερα, εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, επιδόθηκε σε νέο κρεσέντο απειλών.
«Στη Μεσόγειο δεν είμαστε μουσαφίρηδες, οι αλλά ιδιοκτήτες» είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να υπάρχει ειρήνη, εάν η Τουρκία δεν συμμετέχει σε οποιαδήποτε προσπάθεια.
Με δεδομένο ότι στη συνέχεια, ο Pompeo δεν θα επισκεφθεί την Τουρκία, η επίσκεψη του στην Ελλάδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς στηρίζεται η θέση των ΗΠΑ ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών. Κατά συνέπεια, ενισχύεται και η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας ενόψει τόσο της Συνόδου Κορυφής (1-2/10/2020) όσο και της έναρξης των διερευνητικών επαφών.
Άλλωστε, το σχόλιο του Pompeo για την άφιξη του στην Ελλάδα αποτελεί από μόνη της ένα ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία.
«Είμαι ενθουσιασμένος που επέστρεψα στην Ελλάδα, ένα ζωτικό συνεργάτη των ΗΠΑ με τον οποίο μοιραζόμαστε μια κοινή στρατηγική.
Η ισχύς της διμερούς μας σχέσης βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών και ανυπομονώ να έχω μια παραγωγική επίσκεψη» επισημαίνει ο Pompeo και συνοδεύει την ανάρτηση με φωτογραφικό στιγμιότυπο από την άφιξη του στη Θεσσαλονίκη.
Image

Δένδιας: Επιβεβαιώνονται οι ισχυροί δεσμοί

Με ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η επίσκεψη του ομολόγου του στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τους ισχυρούς δεσμούς και τη διαρκώς ενισχυόμενη εταιρική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ.
«Υποδέχτηκα τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, στην πρώτη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη.
Επιβεβαιώνονται οι ισχυροί δεσμοί και η διαρκώς ενισχυόμενη εταιρική σχέση», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Δένδιας.
Image
Η συνάντηση Δένδια με Pompeo πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και διήρκεσε περίπου 45-50 λεπτά.
«Σήμερα, στη Θεσσαλονίκη συζητήσαμε τη διαρκή ισχύ της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, των Δυτικών Βαλκανίων και την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει ο Pompeo σε tweet μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια.

Image

Pyatt: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα για οικοδόμηση σταθερότητας στη Μεσόγειο


Τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα για την οικοδόμηση της σταθερότητας και της ειρήνης εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Αμερικανού ομολόγου του, Mike Pompeo, στη Θεσσαλονίκη.
«Χαίρομαι που συμμετέχω στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Mike Pompeo και το φίλο μου, Νίκο Δένδια, προκειμένου να εξετάσουμε τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει αυτήν τη χρονιά σε όλους τους τομείς που αφορούν τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας.
Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη Βόρεια Ελλάδα και στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας για οικοδόμηση ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο Αμερικάνος πρέσβης στην Ελλάδα.

Το κοινό ανακοινωθέων για τη συνάντηση Δένδια με Pompeo

Τη στήριξη τους στην Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα εκφράζουν οι ΗΠΑ.
Ειδικότερα, στο κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Αμερικανό ομόλογο του, Mike Pompeo, επισημαίνεται ότι «οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράστηκαν απόψεις αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο και επαναβεβαίωσαν τις πεποιθήσεις τους πως τα ζητήματα οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων πρέπει να λύνονται ειρηνικά και σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο».
Στο πλαίσιο αυτό «οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την επιβεβαιωμένη ετοιμότητα της Ελλάδος να συμμετέχει με άλλες χώρες της περιοχής στην επίτευξη συμφωνιών για θαλάσσια όριο μέσω διαλόγου και βάσει διεθνούς δικαίου.
Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα επιπλέον επανέλαβαν την αφοσίωσή τους για βελτίωση της στενής συνεργασίας τους ως μέλη του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας όλα τα αρμόζοντα μέτρα που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».
Η συνάντηση των δύο υπουργών διήρκησε περί τα 45 με 50 λεπτά.
Όσον αφορά τα δυτικά Βαλκάνια οι δύο χώρες «επανάλαβαν τη στήριξή τους στην ενσωμάτωση των χωρών αυτών στους ευρωπαϊκούς και υπερατλαντικούς θεσμούς σύμφωνα με την επιλογή των πολιτών τους».
Για τον τομέα της Άμυνας «Ελλάδα και ΗΠΑ εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την στρατηγική συνεργασία τους με την επέκταση και την εμβάθυνση της U.S.-Greece Mutual Defense Cooperation Agreement που επικαιροποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και συμβάλει στην ασφάλεια και των δύο κρατών. Στις επικείμενες νέες φάσεις τους διαλόγου και οι δύο πλευρές προτίθενται να συζητήσουν πώς θα βοηθήσουν η μία την άλλη στην διατήρηση ισχυρών, ικανών και διαλειτουργικών Ενόπλων Δυνάμεων».
Για τον τομέα του εμπορίου «και οι δύο χώρες επιδιώκουν την ενίσχυση των μεταξύ τους εμπορικών δεσμών και επενδύσεων {...} ΗΠΑ και Ελλάδα καλοσώρισαν την έναρξη νέων επενδύσεων απο αμερικανικές εταιρίες στην Ελλάδα και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενθαρρύνουν την τάση αυτή».

Πέτσας: Η επίσκεψη Pompeo αναδεικνύει το ειδικό βάρος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας

«Σήμερα το πρωί ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, στη Θεσσαλονίκη.
Συζήτησαν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και βεβαίως τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Οι δύο υπουργοί εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία και σας παραπέμπω», πρόσθεσε και συνέχισε: «Σήμερα το απόγευμα ο Αμερικανός υπουργός θα μιλήσει σε επιχειρηματικό συνέδριο για την ενέργεια.
Στη συνέχεια θα μεταβεί στα Χανιά όπου θα φιλοξενηθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πατρικό του σπίτι.
Ο πρωθυπουργός κι ο Αμερικανός υπουργός θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την άμυνα, την ασφάλεια και τις επενδύσεις ενώ αύριο μεταξύ άλλων θα επισκεφθούν την αμερικανική βάση στη Σούδα».
Είπε επίσης πως «η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, η δεύτερη επίσκεψη μόλις μέσα σε έναν χρόνο αντανακλά τον κομβικό ρόλο που παίζει αφενός η Θεσσαλονίκη ως αναπτυξιακό κέντρο για την περιοχή των Βαλκανίων και αφετέρου η Σούδα για τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».
Ο κ. Πέτσας τόνισε επίσης για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, πως «υπογραμμίζει την αναβαπτισμένη στρατηγική σχέση και αναδεικνύει το ειδικό βάρος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Η ατζέντα των ΗΠΑ

Ο Pompeo θα φιλοξενηθεί  -σύμφωνα με πληροφορίες- στο σπίτι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στα Χανιά, και σήμερα το απόγευμα αναμένεται να έχουν την πρώτη τους επαφή.
Αρχικά, ο Pompeo συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και σύμφωνα ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, στο επίκεντρο βρίσκονται ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ο επικεφαλής του State Department θα επισκεφθεί, επίσης, το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, όπου θα υπογραφεί διμερής συμφωνία για τη συνεργασία στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα, καθώς και το Εβραϊκό Μουσείο.
Στη συνέχεια, ο Pompeo θα μεταβεί στα Χανιά, και αύριο (29/9/2020), εκτός από τη βάση της Σούδας, θα ξεναγηθεί το απόγευμα από τον πρωθυπουργό στον Αρχαιολογικό Χώρο της Απτέρας.
Ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί στενή προσωπική σχέση με τον Pompeo από πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχαν περάσει αρκετές ώρες μαζί, πέραν του επίσημου προγράμματος. Έκτοτε μιλούν τακτικά και ο κ. Μητσοτάκης είχε συνομιλήσει μαζί του και κατά τις πρώτες μέρες της κρίσης με το Oruc Reis, όταν είχε «κλειδώσει» εκτάκτως  το ραντεβού του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη Βιέννη.
Πάντως, τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και η Σούδα είναι δύο περιοχές με έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον, καθώς η μεν Θεσσαλονίκη μαζί με την Αλεξανδρούπολη βρίσκονται στο επίκεντρο των αμερικανικών σχεδιασμών για τα Βαλκάνια ενώ η Σούδα περιλαμβάνεται στους νέους σχεδιασμούς για την αναβάθμιση όλης της Νατοϊκής αποστολής στην περιοχή.

Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει το «αποτύπωμα» της επίσκεψης του Pompeo στην Ελλάδα, γνωρίζοντας ότι αποτελεί ισχυρό μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.
Άλλωστε, το αποψινό δείπνο στην οικία Μητσοτάκη στα Χανιά χαρακτηρίζεται από πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους καθοριστικής σημασίας ενώ η επίσκεψη Pompeo σημαίνει αναγνώριση της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο με την υπογράμμιση  τη στρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.
Η άφιξη συμπίπτει αναμφίβολα με την ώρα της επίσημης ανακοίνωσης για την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, μετά από ένα μακρύ διάστημα κλιμάκωσης της έντασης από την επιθετική στάση της γειτονικής χώρας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
«Η ανανέωση της κοινής δέσμευσης των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην ανατολική Μεσόγειο θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Mike Pompeo, Πομπέο στην Ελλάδα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του State Department ενόψει της επίσκεψης Pompeo στην Ελλάδα.

Η πρόκληση στο Καστελόριζο

Το πρωί του Σαββάτου (26/9/2020) ομάδα Τούρκων εθνικιστών Μηχανικών προχώρησαν σε προκλητική δολιοφθορά στο Καστελόριζο, με ρίψη κόκκινης μπογιάς επάνω στη μεγάλη ελληνική σημαία που είναι ζωγραφισμένη στον βράχο, επάνω από το λιμάνι του νησιού, και διακρίνεται και από τα απέναντι τουρκικά παράλια.
Σφοδρή αντίδραση της Αθήνας για την τουρκική πρόκληση στο Καστελόριζο|  newmoney
Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας, που -μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών- καταδίκασε την προσβολή της Ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζο από τους Τούρκους εθνικιστές.
«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη χθεσινή προσβολή της Ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζο.
Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες αποσκοπούν να δυναμιτίσουν τις προοπτικές αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δυο χωρών.
Αναμένουμε από τις τουρκικές αρχές την άμεση καταδίκη και διερεύνηση του περιστατικού, ώστε οι υπαίτιοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Τουρκία: Οι συνομιλίες με Ελλάδα, εκτός από την ΑΟΖ, θα περιλαμβάνουν νησιά και εναέριο χώρο

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin, ο οποίος υποστήριξε ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα θα συνεχιστούν από το σημείο όπου σταμάτησαν και εκτός από την ΑΟΖ, θα αφορούν σε νησιά και εναέριο χώρο.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στο Reuters, o εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου υποστήριξε πως συνεχίζονται οι εργασίες για την επανάληψη των διαβουλεύσεων, ενώ πρόσθεσε πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν από το σημείο που διεκόπησαν και δεν θα επικεντρώνονται μόνο σε θέματα υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιων ορίων, αλλά και στα θέματα νησιών και εναέριου χώρου.
Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες θα έχουν θετική επίπτωση και θα επικεντρωθούν και σε πολιτικές διαβουλεύσεις καθώς και σε συνομιλίες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.
«Και στα τρία αυτά σημεία πιστεύουμε πως πολύ σύντομα θα σημειώσουμε καλή πρόοδο», σχολίασε.
O Ibrahim Kalin αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, τονίζοντας μάλιστα ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να τα περιμένουν όλα από την Τουρκία.
«Πιστεύω ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έχει την ευκαιρία για επαναφορά των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ. Είναι μια σημαντική ευκαιρία. Μπορούμε να κάνουμε επαναφορά εκεί (στη Σύνοδο). Και βλέπω μια τέτοια προθυμία από μεριάς πολλών χωρών μελών της ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, χωρίς να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα ή την Κύπρο.
«Οφείλουν επίσης να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να τα περιμένουν όλα από την Τουρκία. Θα πρέπει να είναι μια αμοιβαία διαδικασία.
Εφόσον περιμένει κανείς να κάνει η Τουρκία το Α, το Β ή το Γ, πρέπει και οι χώρες της ΕΕ να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους» τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης