Τελευταία Νέα
Διεθνή

Frankfurter Rundschau: Επαναπροσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας και σύντομα αποκλιμάκωση;

tags :
Frankfurter Rundschau: Επαναπροσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας και σύντομα αποκλιμάκωση;
Φυσικούς πόρους δεν διεκδικούν μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία
Στην επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου και στην αλλαγή στάσης του T. Erdogan εστιάζει η Frankfurter Rundschau, παρατηρώντας ότι «μετά από συνομιλίες με την A. Merkel και τον Em. Macron, ο Τούρκος πρόεδρος προσεγγίζει ξανά την Ελλάδα.
Και οι δύο πλευρές συμφωνούν να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος».
Κάνοντας αναφορά στις επαφές του Erdogan με την Merkel και τον Michel την προηγούμενη εβδομάδα, το δημοσίευμα σημειώνει: «Η κατάσταση στη σύγκρουση στην Αν. Μεσόγειο θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκλιμακωθεί σύντομα (...)
Από το 2016 δεν έχουν γίνει αντίστοιχες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.»

Φυσικούς πόρους δεν διεκδικούν μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία

Το δημοσίευμα αναφέρεται ειδικώς και στην τηλεφωνική επικοινωνία Macron - Erdogan δεδομένου ότι, όπως παρατηρεί, «το κλίμα μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας παραμένει τεταμένο».
Σύμφωνα με δήλωση της τουρκικής προεδρίας «ο πρόεδρος Erdogan αναμένει από τη Γαλλία να χρησιμοποιήσει στην όλη διαδικασία κοινή λογική και εποικοδομητική στάση».
Το ρεπορτάζ κάνει επίσης μνεία στην έκκληση Macron προς τον Erdogan «να αποφύγει περαιτέρω μονομερή μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περαιτέρω ένταση».
Σύμφωνα με τον Macron «η Toυρκία θα πρέπει να υποστηρίξει σαφώς τη δημιουργία ενός χώρου ειρήνης και συνεργασίας στη Μεσόγειο».
Η FR υπενθυμίζει ότι «εξαιτίας της αυξημένης έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Γαλλία είχε αυξήσει τη ναυτική παρουσία της στη Μεσόγειο» και συμπληρώνει: «Πριν από δύο εβδομάδες ο Macron κάλεσε την Τουρκία να μην υπερβεί τις «κόκκινες γραμμές» στη διένεξη στην Αν. Μεσόγειο.
Η Τουρκία στέλνει από την πλευρά της συχνά πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τον Αύγουστο του 2020, η ΕΕ απείλησε τον Erdogan με κυρώσεις εάν η Τουρκία δεν υποχωρούσε.
Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο, ο Erdogan ελπίζει να ξεκινήσει, σύμφωνα με το  προεδρικό γραφείο, μια "νέα ζωή" στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ».
Tέλος το δημοσίευμα παρατηρεί: «Όχι μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία θέλουν να διασφαλίσουν και αξιώνουν πρόσβαση στις πρώτες ύλες της Αν. Μεσογείου.
Αίγυπτος και Ισραήλ διαπραγματεύονται επίσης την κατασκευή αγωγού για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στην ΕΕ.
Το πρώτο φόρουμ διαλόγου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιορδανία, την Ιταλία και την Παλαιστινιακή Αρχή.
Οι Τούρκοι εκπρόσωποι δεν ήρθαν.
Το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο είναι ο "Λεβιάθαν" στο Ισραήλ.  
Υπολογίζεται ότι εκεί υπάρχουν 510 δισεκατομ. Κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Στην Κύπρο υπάρχει επίσης το κοίτασμα της „Αφροδίτης“ με περίπου 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει ποτέ τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν αναγνωρίζει πλήρως τα χωρικά ύδατα του νησιού της Κύπρου.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης