Παρά την διεθνή άνοδο δεν έπεισε η κερδοσκοπική αναλαμπή λόγω ισχνού τζίρου στο ΧΑ +1,18% στις 625 μον. – Η MIG στο -9%

Παρά την διεθνή άνοδο δεν έπεισε η κερδοσκοπική αναλαμπή λόγω ισχνού τζίρου στο ΧΑ +1,18% στις 625 μον. – Η MIG στο -9%
Ο Γενικός Δείκτης μετά από σωρευτικές απώλειες -6,84% στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις έκλεισε στην κρίσιμη ζώνη των 625-630 μονάδων
(upd14) Δεν έπεισε η κερδοσκοπική αναλαμπή στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 625 μονάδες, παρά την διεθνή άνοδο καθώς ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα με τους επενδυτές να διστάζουν για επιθετικές αγορές τόσο λόγω των ανησυχιών για ένα νέο lockdown, παρά τα όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός, όσο και για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
Σημειώνεται, ότι έχουν απομείνει δύο συνεδριάσεις για το κλείσιμο εννεαμήνου οπότε δεν αποκλείονται κινήσεις ωραιοποίησης αποτιμήσεων.
Από την άλλη, ισχυρή άνοδος καταγράφεται στις
διεθνείς αγορές, με τον Dax στην Γερμανία +3,1% και τον Dow Jones στην Wall Street +1,8%, λαμβάνοντας στήριξη από το γεγονός ότι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ενδέχεται να συμφωνήσουν για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας αλλά και από τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και την ενίσχυση της δραστηριότητας M&A (συγχωνεύσεις και εξαγορές)
Ο Γενικός Δείκτης μετά από σωρευτικές απώλειες -6,84% στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις επαναπροσέγγισε την κρίσιμη ζώνη των 625-630 μονάδων με εμφανή όμως την αδυναμία να κινηθεί στην επόμενη αντίσταση των 650 μονάδων
Στις τράπεζες, στις δημοπρασίες περιόρισαν στο μισό τα αρχικά τους κέρδη, με την Eurobank +3,49% από +6,54% υψηλό ημέρας και ακολούθησαν Πειραιώς +2,26%, Εθνική +1,26% και Alpha Bank +0,58% από ενδοσυνεδριακό υψηλό +3,27%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, το σύνολο σχεδόν των τίτλων έκλεισαν ανοδικά με τον Ελλάκτωρα να ξεχωρίζει στο 5,74% και ακολούθησαν Viohalco +4,29%, Coca Cola +2,99%, ΔΕΗ +2,41%.
Στο επίκεντρο βρέθηκε για μια ακόμη συνεδρίαση η MIG -9,09% από +6,06% υψηλό ημέρας και χαμηλό -12,12% με αυξημένο όγκο συναλλαγών ο οποίος κάλυψε το 30% περίπου του συνολικού όγκου της αγοράς καθώς η πώληση της Vivartia στο αμερικανικό fund CVC έχει οδηγήσει σε απαξίωση της εταιρείας Συμμετοχών.

Εξαιρετικά κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική, μια και στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να φανεί αν τα μέτρα που ελήφθησαν στις 21/9 για την αναχαίτιση του ιού απέδωσαν ή αν θα πρέπει να ληφθούν νέα με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως η επιβολή lockdown είναι η ύστατη επιλογή και εφόσον δεν αποδώσουν όλα τα υπόλοιπα μέτρα
Στα ελληνοτουρκικά, όπως έχει τονιστεί  στην Σύνοδο Κορυφής δεν θα υπάρξει καμία οικονομική κύρωση κατά της Τουρκίας, κανένα μέτρο που θα τινάξει στον αέρα τον διάλογο.
Όπως αναφέρει διπλωματική πηγή το πλέγμα μιας συμφωνίας Ελλάδος και Τουρκίας περιλαμβάνει ότι η  Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) του Καστελόριζου θα διαμοιραστεί 60% στην Τουρκία και 40% στην Ελλάδα.
Επίσης το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών θα ξεθωριάσει από την διπλωματική ατζέντα της Τουρκίας αφενός γιατί υπάρχει η Τουρκική Στρατιά του Αιγαίου στην Σμύρνη αφετέρου γιατί πιθανότατα θα υπάρξει μια συμφωνία που θα παγώνει όλες τους μελλοντικούς σχεδιασμούς για ενίσχυση των οπλικών συστημάτων εκατέρωθεν του Αιγαίου.
Η Τουρκία θα αποδεχθεί το status quo στο Αιγαίο και ειδικά την ελληνική κυριαρχία στα νησιά, στα αμφισβητούμενα από την Τουρκία νησιά και στις γκρίζες ζώνες.
Προφανώς η Τουρκία θα εγκαταλείψει την μεγάλη ιδέα της Mavi Vatan της Γαλάζιας Πατρίδας ενώ και οι δύο χώρες θα εγκαταλείψουν εκατέρωθεν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με την Αίγυπτο και Λιβύη αντίστοιχα.
Ειδικά νοτίως του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης σε αυτή την θαλάσσια ζώνη μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη ζώνη και να υπάρχει συνδιαχείριση.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,02% - μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,88% και με το μεταξύ τους spread στις 14 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 144 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1045 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,24% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,88%.
Περί τις 15:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Eurobank +6,17% και Πειραιώς +4,72%...αλλά και στα  μη τραπεζικά blue chips,  και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +4,49% και ο Γενικός Δείκτης στο +2,19%..
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,18% στις 625 μονάδες έχοντας υψηλό στις 631,43 μονάδες και χαμηλό 623,35 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 40,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών 6,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 32,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 17,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,4 εκατ. ευρώ και όγκου 5,23 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η Alpha Bank διακίνησε 4,83 εκατ. τεμάχια αξίας 2,5 εκατ. ευρώ 
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 25 χιλ. τεμάχια αξίας 326 χιλ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 307 χιλ. τεμάχια αξίας 2,49 εκατ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 99,5 χιλ. τεμάχια αξίας 1,1 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 625 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση των 625-630 μονάδων και ακολουθούν οι 640, οι 650 και οι 680 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 610 μονάδες και ακολουθούν οι 600 και οι 580 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 302 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 315-320 μονάδες και ακολουθούν οι 330-340 και οι 350 μονάδες. 
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 290 μονάδες και ακολουθούν οι 280 και οι 260 μονάδες

Τι κρύβεται πίσω από την bad bank της Τράπεζας της Ελλάδος
 
H Τράπεζα της Ελλάδος θα παρουσιάσει μια προαιρετική πρόταση για τα προβληματικά δάνεια η οποία  θα στηρίζεται σε μία Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού (AMC) στην οποία θα μεταφερθούν σε εθελοντική βάση, αρχικά στην λογιστική τους αξία, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που θα περισσέψουν μετά την εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής στις τράπεζες, και αυτά που θα δημιουργηθούν από την πανδημία (περίπου 8-10 δισεκ. ευρώ).
Η Eurobank και η Εθνική δεν θα υιοθετήσουν την λύση της ΤτΕ κυρίως γιατί π.χ. η Εθνική έχει ήδη διενεργήσει τις προβλέψεις και τα NPEs θα μειωθούν κάτω από 5 δισεκ. με την σχεδιαζόμενη τιτλοποίηση των 6,3 δισεκ.
Η Alpha bank μετά το Galaxy θα έχει απομείνει με 8 δισεκ. NPEs χωρίς να υπολογίζονται τα νέα και αναφέρει ότι θα το εξετάσει, όταν θα δει τις παραμέτρους.
Η bad bank ή Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού (AMC) δημιουργήθηκε για να μεταφερθεί το μεγαλύτερο μέρος των προβληματικών δανείων της τράπεζας Πειραιώς που θα απομείνουν μετά την σχεδιαζόμενη τιτλοποίηση των 6 δισεκ. ευρώ.
Η ΤτΕ έχει στόχο να μεταφέρει στην bad bank περίπου 16-18 δισεκ. NPEs παλαιά και νέα της Πειραιώς και μαζί θα μεταφέρει και τα προβληματικά δάνεια της PQH την bad bank των Αγροτική, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που από πλευράς διαχείρισης έχει αποτύχει ως project.
Η ΤτΕ διαχειρίζεται την PQH και τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.
Συνολικά θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν περίπου 25 δισεκ. ευρώ NPEs τα οποία θα βρίσκονται υπό την επίβλεψη της ΤτΕ, αυτό είναι το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας.
Η τράπεζα Πειραιώς πρέπει να έχει το δικαίωμα της επιλογής οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση θα είναι απαράδεκτη.

Οι εξελίξεις στην Alpha Bank - Στις 20/10 οι προσφορές για το Galaxy 10,6 δισ

Άμεσα – μεταξύ 28 και 29 Σεπτεμβρίου – η Alpha bank θα ανακοινώσει το carve out δηλαδή την διαδικασία η οποία θα καταλήξει στην απόσχιση και εισφορά των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων της Alpha bank σε νέα 100% τραπεζική θυγατρική.
Να σημειωθεί ότι από την μια πλευρά θα είναι η νέα Alpha bank και από την άλλη η CEPAL που θα αναλάβει όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανοίγματα.
Το project Galaxy ύψους 10,6 δισεκ. με την ολοκλήρωση του θα απομειώσει τα προβληματικά ανοίγματα στα 8 δισεκ. ευρώ μειώνοντας σημαντικά τα NPEs και βελτιώνοντας τον ισολογισμό.  
Ταυτόχρονα θα μεταφερθούν και περίπου 800 εργαζόμενοι από την Alpha bank στην CEPAL που θα διαχειρίζεται τα προβληματικά δάνεια.
CEPAL και τιτλοποίηση Galaxy βρίσκονται στην τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας με τις δεσμευτικές προσφορές να υποβάλλονται στις 20 Οκτωβρίου 2020.
Οι ενδιαφερόμενοι είναι 4 όπως έχει αναλυθεί και κατά την Alpha bank και οι 4 πιθανότατα θα υποβάλλουν προσφορά.
Με βάση ενδείξεις της αγοράς υπάρχουν ουσιαστικά δύο group για την διαγωνιστική διαδικασία της Alpha bank.
Από την μια Cerverd Credit Management η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ιταλία και η Credito Fondiario ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής NPLs στην Ιταλία που προήλθε από την συνεργασία της Tages Group με την Elliot.
Από την άλλη η Pimco που παραμένει φαβορί και η Davidson Kempner αμερικανικό fund που έχει συμβούλους την Blackrock και την UBS.
To βασικό και πιθανό σενάριο πάντως είναι ότι η Alpha bank θα προχωρήσει επιτυχώς την διαδικασία τιτλοποίησης των 10,6 δισεκ. ευρώ με εκτιμώμενο τίμημα περί τα 350-380 εκατ ευρώ.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί να δημιουργηθεί short list δύο ενδιαφερομένων μετά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Η διοίκηση Ψάλτη στην Alpha bank - που κινείται με μεγάλη ταχύτητα - έχει θέσει ένα στόχο να έχει κλείσει το deal και να έχει ανακοινωθεί ο τελικός πλειοδότης εντός του Νοεμβρίου 2020.
Η Alpha bank έχει υιοθετήσει το Σχέδιο Ηρακλής καθώς το Galaxy στηρίζεται πάνω σε αυτό τον σχεδιασμό.
Να σημειωθεί ότι η υιοθέτηση από την Alpha bank του σχεδίου Ηρακλής ήταν αφορμή όλες οι τράπεζες να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα.

Η επικαιρότητα

Ανεξέλεγκτη είναι η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού ενώ στο επίκεντρο της επιδημίας αναμένεται να βρεθούν τις επόμενες εβδομάδες και πάλι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.
Στην Ευρώπη ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα στην προσπάθεια τους να αναχαιτίσουν τη διασπορά του ιού – π.χ. στην Ισπανία η κυβέρνηση εισηγείται να μπει σε καθολικό lockdown η Μαδρίτη – ενώ στη Μεγάλη Βρετανία, η κυβέρνηση του Boris Johnson μελετά σοβαρά να επιβάλλει lockdown στη βόρεια Βρετανία και πιθανότατα στο Λονδίνο, κλείνοντας όλα τα μπαρ, τις παμπ και τα εστιατόρια.
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί προσεγγίζουν τους 205.000 ενώ αναφέρεται και αύξηση κρουσμάτων σε τουλάχιστον 21 Πολιτείες.
Είναι χαρακτηριστικό πως Αμερικάνοι επιστήμονες προειδοποιούν για πολύ δύσκολους μήνες ενόψει, αναφέροντας πως οι φθινοπωρινοί και οι χειμερινοί μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι στην ιστορία της αμερικανικής δημόσιας υγείας.
Την ίδια στιγμή, εξόχως βεβαρημένη παραμένει η κατάσταση σε Ινδία και Λατινική Αμερική ενώ πολύ καλύτερα είναι τα νέα από την Κίνα και την Αυστραλία, χώρες όπου η επιδημία φαίνεται να είναι σε ύφεση.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 998.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 33 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 23 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, εξαιρετικά κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού και ιδιαίτερα στην Αττική, μια και στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να φανεί αν τα μέτρα που ελήφθησαν στις 21/9 για την αναχαίτιση του ιού απέδωσαν ή αν θα πρέπει να ληφθούν νέα.
Μέχρι στιγμής πάντως τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα.
Οι ειδικοί επιστήμονες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις εικόνες συνωστισμού και συναθροίσεων, κυρίως νέων, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι αυτές οι περιπτώσεις μπορούν να εξελιχθούν σε υπερεστίες μετάδοσης του ιού καθώς και ότι έχουν συμβάλει στη διασπορά του στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι η καθολική επιβολή χρήσης μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση κυκλοφορίας καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων και το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ από τις 22:00 το βράδυ, δηλαδή δύο ώρες νωρίτερα από ότι ισχύει σήμερα..
Την κατάσταση αναμένεται να αξιολογήσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη σημερινή, προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη που θα έχει με τους ειδικούς της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπ.Υγείας, αν και από την κυβέρνηση διαμηνύεται πως η επιβολή lockdown είναι η ύστατη επιλογή και εφόσον δεν αποδώσουν όλα τα υπόλοιπα μέτρα
Αναφέρεται μάλιστα ότι το lockdown δεν πρόκειται να ανακοινωθεί εάν το σύστημα υγείας δεν υφίσταται κίνδυνο να «φτάσει στα όριά του» και αυτό το σενάριο επί του παρόντος δεν είναι ορατό.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 17.444, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 381.

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα 28/9 οι ασιατικές αγορές, ανακάμπτοντας από τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, τα βιομηχανικά κέρδη στην Κίνα σημείωσαν άλμα 19,1% τον Αύγουστο σε ετήσι βάση, στα 612,8 δισ. γουάν.
Πρόκειται για την 4η διαδοχική μηνιαία αύξηση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,32%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,06%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,04% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε στο +1,29%

Σημαντικά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν σήμερα 28/9 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από μία δύσκολη εβδομάδα για τις διεθνείς αγορές, λαμβάνοντας στήριξη από τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και την ενίσχυση της δραστηριότητας M&A (συγχωνεύσεις και εξαγορές).
Οι επενδυτές επιδίδονται σε bargain hunting (κυνήγι ευκαιριών), μετά το sell off της περασμένης εβδομάδας, εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού και της ανησυχίας για την ανάκαμψη, καθώς επιστρέφουν τα lockdowns.
Στις ΗΠΑ, το ενδιαφέρον στρέφεται στις αποκαλύψεις των New York Times για τους φόρους που έχει καταβάλει ο πρόεδρος Trump τα τελευταία 20 χρόνια.
Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει σάλο, με τον ίδιο να κάνει λόγο για fake news.
Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα, ο Trump κατέβαλε μόλις 750 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους το 2016, τη χρονιά κατά την οποία εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, και κατόπιν άλλα τόσα το 2017.
Στο ταμπλό, η μετοχή της HSBC σημειώνει άλμα 11%, καθώς η κινεζική Ping An Insurance, ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, αύξησε το μερίδιό της στο 8% από 7,95%.
Η Commerzbank σημειώνει άλμα 5%, καθώς ο Manfred Knoφf της Deutsche Bank αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +3,1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +2,5%, ο MIB στο Μιλάνο στο +2,5% και ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +2,4% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,9%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,8%, ο S&P στο +1,7% και ο Nasdaq στο +1,5% ενώ το ETF GREC καταγράφει  οριακές απώλειες -0,25% (19,88 δολ.)...

Περιορίστηκαν τα κέρδη στις τράπεζες στις δημοπρασίες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Με κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές αλλά στις δημοπρασίες περιορίστηκαν στο μισό... και με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα  
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1240 ευρώ, με άνοδο +1,26% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,03 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5170 ευρώ, με άνοδο +0,58%, με όγκο 9,7  εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 798 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,0840 ευρώ, με άνοδο +2,26% με όγκο 824 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 473 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3622 ευρώ, με άνοδο +3,49% με όγκο 5,1 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4770 ευρώ, με άνοδο +6,83% και με κεφαλαιοποίηση 213 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1746 ευρώ, με άνοδο +2,59% και όγκο 86 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,14 ευρώ, με πτώση -1,65% και κεφαλαιοποίηση 261 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε ο Ελλάκτωρας +5,74%

Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των  μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ +5,74%, Viohalco +4,29%, Coca Cola, ΔΕΗ..
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Jumbo, Sarantis, ΟΤΕ και Motor Oil.
Η Coca Cola έκλεισε στα 21,69 ευρώ, με άνοδο +2,99% και κεφαλαιοποίηση στα 8,03 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,80 ευρώ, με πτώση -0,39% και αποτίμηση 6,02 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,09 ευρώ, με άνοδο +2,41% και αποτίμηση 1,18 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,20 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 510 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,99 ευρώ, με άνοδο +1,14% και αποτίμηση 2,73 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,90 ευρώ, με άνοδο +1,49% και κεφαλαιοποίηση 899 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,75 ευρώ, με άνοδο +0,53% και κεφαλαιοποίηση 1,45 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 10,02 ευρώ, με πτώση -0,20% και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,99 ευρώ με άνοδο +1,3% και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,56 ευρώ, με πτώση -1,29% και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,65 ευρώ, με άνοδο +1,84% και κεφαλαιοποίηση 708 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,86 ευρώ, με άνοδο +1,71% και κεφαλαιοποίηση 201 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,03 ευρώ, με πτώση -9,09% και κεφαλαιοποίηση 29 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,02%, με την Ιταλία στο 0,88%

 Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 28/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στην Ιταλία μετά τις αγοραστικές παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα. …
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 12 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,02% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,88%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,02% με το αμερικανικό 10ετές 0,66% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 14 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,88 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,13% και απόδοση πώλησης 0,11%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,16%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,34 μονάδες βάσης και απόδοση 0,21% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου και 22 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,89 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,51%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,71%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80% με απόδοση αγοράς 0,81% και απόδοση πώλησης 0,79%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,92% με απόδοση αγοράς 0,93% και απόδοση πώλησης 0,91%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,18 και μέση απόδοση 1,01% με απόδοση αγοράς 1,02% και απόδοση πώλησης 1,00%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,66 μονάδες βάσης και 1,21% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 138,56 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 149,35 μονάδες βάσης και απόδοση 1,49%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 155 μονάδες βάσης από 156 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 144 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.045 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,44% ή 144 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποιητικές τάσεις στα ιταλικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,88%  

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων μετά τις αγοραστικές παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 28 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,88%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 25/9/2020 στο -0,53% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,17% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,26% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,24% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,88% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,57%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS