Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Ιστορική» η Συμφωνία Πρεσπών στο κοινό ανακοινωθέν Δένδια και Pompeo - Σφοδρή αντίδραση από αντιπολίτευση

«Ιστορική» η Συμφωνία Πρεσπών στο κοινό ανακοινωθέν Δένδια και Pompeo - Σφοδρή αντίδραση από αντιπολίτευση
Στο κοινό ανακοινωθέν για τη συνάντηση Δένδια και Pompeο, η Συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίζει «ιστορική»
Την αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως  του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ έχει προκαλέσει το γεγονός ότι στο κοινό ανακοινωθέν για τη συνάντηση Δένδια - Pompeo, υπάρχει αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών όπου και χαρακτηρίζεται «ιστορική».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς σύμφωνα με την επιλογή των πολιτών τους. Τόνισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς τον σκοπό αυτό, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της ιστορικής Συμφωνίας Πρεσπών και της επακόλουθης προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη» αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι η ΝΔ επισημοποίησε την πλήρη στροφή της όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών παρά την αντίδραση που είχε τηρήσει προεκλογικά.
Στο θέμα αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας: Περιμένω 158 συγνώμες

Ιδιαίτερα δηκτικός ήταν ο κ. Τσίπρας στην παρέμβαση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τον Ιανό.
«Να μην παραλείψω να συγχαρώ την κυβέρνησή σας και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά για το κοινό ανακοινωθέν που έβγαλε ο Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του, το οποίο αναρτήθηκε αμετάφραστο στο επίσημο σάιτ του υπουργείου Εξωτερικών».
«Τόσο η ςλληνική όσο και η αμερικανική κυβέρνηση χαιρετίζουν μαζί την ιστορική όπως λένε συμφωνία των Πρεσπών» είπε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να φέρει προς κύρωση τις διμερείς συμβάσεις με τη Βόρεια Μακεδονία λέγοντας προς προς τα κυβερνητικά έδρανα: «Τι φοβάστε;
Τώρα που βγάλετε τις περικεφαλαίες, περιμένουμε να υπερψηφίσετε την "ιστορική συμφωνία" και να ζητήσετε 158 συγγνώμες».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «ιστορική» τη Συμφωνία των Πρεσπών

Με σκωπτικό τρόπο σχολίασε την αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών και ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πλέον, όχι μόνο δίνει μάχες υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, αλλά σε επίσημη τοποθέτησή της, στο κοινό ανακοινωθέν με τις ΗΠΑ που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζει "ιστορική" τη Συμφωνία των Πρεσπών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι: «Τώρα που συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Μητσοτάκη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική, θα φέρει επιτέλους τις κυρώσεις συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία προς ψήφιση στη Βουλή ή φοβάται τον πανελλήνιο διασυρμό για την προεκλογική εξαπάτηση του ελληνικού λαού και την καταψήφιση από τον κ. Σαμαρά και τη μισή κοινοβουλευτική του oμάδα;».

Κίνημα Αλλαγής: Διπρόσωπη η ΝΔ

Το Κίνημα Αλλαγής χαρακτήρισε διπρόσωπη τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «Ιανό» κάνοντας λόγο για ιστορική υποκρισία και λαϊκισμό.
Με αφορμή τη σχετική αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν των κκ. Πομπέο και Δένδια, το Κίνημα Αλλαγής, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, σχολίασε: «Ως αντιπολίτευση η ΝΔ καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, την χαρακτήριζε "εθνική ήττα".
Ως κυβέρνηση τώρα, στο σημερινό κοινό ανακοινωθέν, την χαρακτηρίζει "ιστορική".
Διπρόσωπος ο κ. Μητσοτάκης, Ιανός και μάλιστα στα εθνικά θέματα».
Τονίζει ακόμη, ότι η «κωλοτούμπα» τελικά είναι τακτική και για τους δύο, για τον κ. Τσίπρα και για τον κ. Μητσοτάκη.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης