Τελευταία Νέα
Διεθνή

NBD: Οι συγκρούσεις Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν δεν θα διαταράξουν σημαντικά την παραγωγή και εφοδιασμό της ενέργειας

NBD: Οι συγκρούσεις Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν δεν θα διαταράξουν σημαντικά την παραγωγή και εφοδιασμό της ενέργειας
Δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι η εξέλιξη θα μετατραπεί σε κάτι πιο σοβαρό για τις αγορές πετρελαίου και εμπορευμάτων, δήλωσε ο Edward Bell, της Emirates NBD bank με έδρα το Ντουμπάι
Οι θανατηφόρες συγκρούσεις μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν είναι απίθανο να οδηγήσουν σε μεγάλες διαταραχές στην παραγωγή και τον εφοδιασμό της ενέργειας, καθησυχάζουν οι αναλυτές, παρά το γεγονός ότι η περιοχή αποτελεί κρίσιμο διάδρομο για τους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές.
«Δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι η εξέλιξη θα μετατραπεί σε κάτι πιο σοβαρό για τις αγορές πετρελαίου και εμπορευμάτων», δήλωσε ο Edward Bell, ανώτερος διευθυντής της Emirates NBD bank με έδρα το Ντουμπάι, στο CNBC.
″Δεν νομίζω ότι θα δούμε μεγάλη αντίδραση εδώ”, πρόσθεσε ο Bell, παρά τους προβληματισμούς ότι οι πρόσφατες συγκρούσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παραγωγή ή τις εγκαταστάσεις αγωγών, οι οποίες έχουν υποβληθεί σε επιθέσεις και σαμποτάζ σε περιόδους αυξημένης έντασης κατά το παρελθόν.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών στον Νότιο Καύκασο είναι το πρόσφατο επεισόδιο μιας μακροχρόνιας σύγκρουσης για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια αποσχισμένη περιοχή του Αζερμπαϊτζά..
Κρίσιμοι αγωγοί καθώς εξελίσσεται η σύγκρουση
Το Αζερμπαϊτζάν είναι ο 24ος μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο και ένας σημαντικός παραγωγός φυσικού αερίου, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 90% των εξαγωγών του Αζερμπαϊτζάν.
Οι αγωγοί του το καθιστούν μια στρατηγική πύλη προς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην Κασπία και το καθιστούν μια πηγή ενεργειακής ασφάλειας για την Ευρώπη.
Το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει τρεις αγωγούς εξαγωγής αργού πετρελαίου.
Ο μεγαλύτερος είναι ο αγωγός Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) μήκους 1.768 χιλιομέτρων, ο οποίος μεταφέρει αργό και συμπυκνώματα μέσω του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Τουρκίας.
Διαθέτει δύο κύριους αγωγούς εξαγωγής φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού Νότιου Καυκάσου 693 χλμ. (SCP) που μεταφέρει φυσικό αέριο από το πεδίο Shah Deniz μέσω της Γεωργίας στην Τουρκία παράλληλα με τον αγωγό αργού πετρελαίου BTC, σύμφωνα με τον IEA.
Παρόλα αυτά, ο Bell τονίζει ότι ο κίνδυνος περαιτέρω στρατιωτικής δράσης ενδέχεται να μην να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των εμπορευμάτων.
«Νομίζω ότι οι αγορές πετρελαίου έχουν γίνει πολύ συντονισμένες και πολύ καλές στην τιμολόγηση σε μια πραγματική διαταραχή της παραγωγής που θα προκαλούσε αύξηση των τιμών», είπε, υποδηλώνοντας ότι ακόμη και μια σύντομη διακοπή της παραγωγής ή διακοπή σε έναν αγωγό θα μπορούσε εύκολα να ανακτηθεί δεδομένης της τεράστιας ποσότητας εφεδρικού δυναμικού παραγωγής αργού και φυσικού αερίου σε άλλα μέρη του κόσμου.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης