Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή ανάκαμψη στις αγορές, προσδοκίες για νέο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ - Κέρδη +1,61% o S&P 500, ο DAX +3,22%

Ισχυρή ανάκαμψη στις αγορές, προσδοκίες για νέο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ - Κέρδη +1,61% o S&P 500, ο DAX +3,22%
Σε τροχιά ανάκαμψης τα διεθνή χρηματιστήρια
Ισχυρή ανάκαμψη kat;egracan σήμερα 28/9 τα κυριότερα διεθνή χρηματιστήρια, μετά από μία δύσκολη εβδομάδα για τις αγορές, λαμβάνοντας στήριξη από τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και την ενίσχυση της δραστηριότητας M&A (συγχωνεύσεις και εξαγορές).
Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν με αγωνία τις ζυμώσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και των δύο παρατάξεων στο Κογκρέσο για το ζήτημα ενός νέου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ έναντι των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν καταρρεύσει από τις αρχές Αυγούστου.
Η Nancy Pelosi των Δημοκρατικών δήλωσε ότι μία συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας είναι εφικτή.
Οι επενδυτές επιδίδονται σε bargain hunting (κυνήγι ευκαιριών), μετά το sell off της περασμένης εβδομάδας, εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού και της ανησυχίας για την ανάκαμψη, καθώς επιστρέφουν τα lockdowns.
Ένας σοβαρός παράγοντας για την αυξημένη αβεβαιότητα είναι οι φόβοι για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ το Νοέμβριο και ιδιαίτερα η πιθανότητα αμφισβητούμενων εκλογών.
Αύριο Τρίτη θα διεξαχθεί και το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ του Trump και του Biden, εν όψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, το οποίο θα αφορά την υγεία.
Αυτήν την εβδομάδα, τα βασικά μακροοικονομικά δεδομένα που περιμένουμε είναι η έκθεση για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο και οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης.
Και τα δυο θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 2/10.
Στο μέτωπο της πανδημίας ανεξέλεγκτη είναι η πορεία του κορωνοϊού παγκοσμίως με τους θανάτους να προσεγγίζουν το 1 εκατομμύριο και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 33 εκατομμύρια.
Στο επίκεντρο της επιδημίας αναμένεται να βρεθούν τις επόμενες εβδομάδες και πάλι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.
Στην Ευρώπη ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα στην προσπάθεια τους να αναχαιτίσουν τη διασπορά του ιού – π.χ. στην Ισπανία η κυβέρνηση εισηγείται να μπει σε καθολικό lockdown η Μαδρίτη – ενώ στη Μεγάλη Βρετανία, η κυβέρνηση του Boris Johnson μελετά σοβαρά να επιβάλλει lockdown στη βόρεια Βρετανία και πιθανότατα στο Λονδίνο, κλείνοντας όλα τα μπαρ, τις παμπ και τα εστιατόρια.
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί προσεγγίζουν τους 205.000 ενώ αναφέρεται και αύξηση κρουσμάτων σε τουλάχιστον 21 Πολιτείες.
Είναι χαρακτηριστικό πως Αμερικάνοι επιστήμονες προειδοποιούν για πολύ δύσκολους μήνες ενόψει, αναφέροντας πως οι φθινοπωρινοί και οι χειμερινοί μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι στην ιστορία της αμερικανικής δημόσιας υγείας.
Την ίδια στιγμή, εξόχως βεβαρημένη παραμένει η κατάσταση σε Ινδία και Λατινική Αμερική ενώ πολύ καλύτερα είναι τα νέα από την Κίνα και την Αυστραλία, χώρες όπου η επιδημία φαίνεται να είναι σε ύφεση.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 998.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 33 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 23 εκατομμύρια.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +1,51% στις 27.583 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +1,61% στις 3.351 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +1,87% στις 11.117 μονάδες
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 26,23 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει άνοδο +3,22% στις 12.870 μονάδες
Image
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Devon Energy και η WPX Energy ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να ενώσουν τις δραστηριότητές τους σε μια συγχώνευση μετοχών, σε ένα deal 12 δισ. δολαρίων.
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι μέτοχοι της WPX θα λάβουν 0,5165 μετοχές της Devon για κάθε μία που διαθέτουν.
Οι μέτοχοι της Devon θα κατέχουν το 57% της νέας οντότητας και οι μέτοχοι της WPX το 43% περίπου.
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο α΄ τρίμηνο του 2021.
«Ο στρατηγικός συνδυασμός θα δημιουργήσει μια κορυφαία μη συμβατική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ, με μια βάση asset υποστηριζόμενη από μια premium θέση στον οικονομικό πυρήνα της λεκάνης του Delaware», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν των εταιρειών.

Σε τροχιά ανάκαμψης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά από μία δύσκολη εβδομάδα για τις διεθνείς αγορές, λαμβάνοντας στήριξη από τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και την ενίσχυση της δραστηριότητας M&A (συγχωνεύσεις και εξαγορές).
Στο ταμπλό, η μετοχή της HSBC σημείθωσε άλμα +11%, καθώς η κινεζική Ping An Insurance, ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, αύξησε το μερίδιό της στο 8% από 7,95%.
Η Commerzbank σημείωσε άλμα +5%, καθώς ο Manfred Knoφf της Deutsche Bank αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Σημαντική άνοδο 8% κατέγραψε και η μετοχή της ArcelorMittal, μετά τη συμφωνία για την πώληση του αμερικανικού της βραχίονα στην Cleveland-Cliffs, έναντι 3,3 δισ. δολ.
Image
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γαλλίας αναμένεται να φτάσει στα 195,2 δισ. ευρώ το 2020, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Bruno Le Maire.
Πρόσθεσε ότι το έλλειμμα που προβλέπεται για το 2021 είναι προς το παρόν στα 152,8 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός έχει δηλώσει ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια για τη γαλλική οικονομία έτσι ώστε να επιστρέψει εκεί που ήταν πριν την πανδημία του κορωνοϊού.

Κέρδη στις αγορές της Ασίας

Κέρδη κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, ανακάμπτοντας από τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1,26% στις 3.237 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +1,3% στις 23.511 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +0,95% στις 23.459 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε οριακή μεταβολή -0,06 % στις 3.217 μονάδες.
Πτώση -5% σημείωσε η Semiconductor Manufacturing International (SMIC), η μεγαλύτερη κατασκευάστρια chip στην Κίνα, με φόντο πληροφορίες για την επιβολή ελέγχων από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της μάχης για την κυριαρχία στον τεχνολογικό κλάδο.
Άλμα +18% κατέγραψε η China Evergrande, κινεζικός κολοσσός στο real estate, καθώς διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι παραμείνει σταθερή και υγιής, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα περί κρατικής στήριξης προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, τα βιομηχανικά κέρδη στην Κίνα σημείωσαν άλμα 19,1% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, στα 612,8 δισ. γουάν.
Πρόκειται για την 4η διαδοχική μηνιαία αύξηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης