Η συμμαχία Erdogan - Aliyev και η «χρυσή ευκαιρία» του πολέμου, που προωθεί τα τουρκικά συμφέροντα στον Καύκασο

Η συμμαχία Erdogan - Aliyev και η «χρυσή ευκαιρία» του πολέμου, που προωθεί τα τουρκικά συμφέροντα στον Καύκασο
Η ανάφλεξη του μετώπου Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί χρυσή ευκαιρία για την Άγκυρα να προωθήσει τα συμφέροντά της στην περιοχή του Καυκάσου, ανοίγει όμως νέο μέτωπο με τη Ρωσία;
Η ανάφλεξη του μετώπου Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για την Άγκυρα να προωθήσει τα συμφέροντά της στην περιοχή του Καυκάσου στο πλευρό των Αζέρων και να αναδειχθεί σε ισχυρό παράγοντα επιρροής στην περιοχή, παρά το γεγονός πως ανοίγει και νέο μέτωπο με τη Ρωσία.
Εδώ και λίγες ώρες Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, μετά από σφοδρές μάχες στο θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ με πολλούς νεκρούς και τραυματίες, μεταξύ αυτών και άμαχοι.
Πρόκειται για δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στην ευαίσθητη περιοχή του Καυκάσου, που τις χωρίζει μίσος δεκαετιών έχοντας στο επίκεντρο τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Μια περιφέρεια που οι Σοβιετικοί προσάρτησαν το 1921 στο κυρίως ισλαμικό Αζερμπαϊτζάν, αλλά το 1991 κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του με τη στήριξη της Αρμενίας, κράτος κατεξοχήν χριστιανικό.
Ακολούθησαν πολλές ένοπλες συγκρούσεις με χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές παρά τη προσπάθεια διαμεσολάβησης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) το 1994.

Ibrahim Kalin: «Είμαστε δύο πολύ κοντινά έθνη»
Η Τουρκία, η οποία τρέφει από καιρό γεωστρατηγικές φιλοδοξίες στην περιοχή του Καυκάσου και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, που προέκυψαν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, έχει αναγάγει το τουρκόφωνο και πλούσιο σε υδρογονάνθρακες
Αζερμπαϊτζάν, σε κύριο σύμμαχό της στην περιοχή, όπως επισημαίνουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.
εκτός από τους κοινούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς τους και και τα κοινά ενεργειακά προγράμματα, όπως ο αγωγός από το Μπακού στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν της Μεσογείου, τους συνδέει και φιλία που στηρίζεται στην κοινή άπωση για την Αρμενία.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος Ερντογάν έσπευσε αμέσως μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, δια του εκπροσώπου του Ibrahim Kalin, να προσφέρει στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν.
«Η Τουρκία παραμένει αλληλέγγυα με το Αζερμπαϊτζάν.
Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε το Αζερμπαϊτζάν με κάθε δυνατό μέσο.
Είμαστε δύο πολύ κοντινά έθνη.
Στην πραγματικότητα, θεωρούμαστε ως ένα έθνος με δύο κράτη, έχουμε μια πολύ ιδιαίτερη σχέση.
Φυσικά θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των Αζέρων και της κυβέρνησης εναντίον κάθε είδους επιθετικότητα από την Αρμενία ή κάποιο άλλο κράτος».

Συμμαχία Erdogan - Aliyev
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν αιφνιδιάστηκαν από τις χθεσινές εξελίξεις.
Και οι δύο πλευρές προετοιμάζονταν από καιρό για μια μεγάλης κλίμακας πολεμική επιχείρηση, η οποία όμως δεν ήταν γενικότερα τόσο εμφανής, υποστηρίζει μιλώντας στη Deutsche Welle η Sylvia Stebe, δημοσιογράφος με ειδίκευση στην ανατολική Ευρώπη και στο νότιο Καύκασο.  
Τώρα όμως έχει εμπλακεί και ένας νέος εταίρος, η Τουρκία.
«Το καινούργιο αυτή τη φορά είναι ότι η Τουρκία έχει αναμειχθεί περισσότερο και στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν πιο πολύ από ότι τα προηγούμενα χρόνια.
Αυτό θα μπορούσε να παρακινήσει την ηγεσία στο Μπακού να κλιμακώσει την κατάσταση.
Παρακολουθούμε επίσης χορήγηση ρωσικών όπλων στην Αρμενία.
Τουρκία και Ρωσία θα μπορούσαν λοιπόν να αναμειχθούν στη διένεξη περισσότερο από παλαιότερα».
Έτσιη Τουρκία βλέπει στην αναζωπύρωση της διαμάχης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια ιστορική ευκαιρία μεγαλύτερης διείσδυσης στην περιοχή και άσκησης επιρροής στο πλευρό του Αζέρου προέδρου, Ilham Aliyev, ο οποίος διαδέχθηκε στην εξουσία τον πατέρα του Haidar Aliyev, πρώην στέλεχος της KGB που κυβέρνησε επί χρόνια τη χώρα με σιδηρά πυγμή.
«Και οι δύο πρόεδροι με τις κυβερνήσεις τους προσπαθούν να συσπειρώσουν τους λαούς στον πλευρό τους και να τους αποπροσανατολίσουν από τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα» επισημαίνει η Sylvia Stebe.

Νέο μέτωπο με την Ρωσία;
Οι μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων φέρνουν για μια ακόμη φορά σε αντίθετα στρατόπεδα την Άγκυρα με την Μόσχα.
Η Τουρκία δεν στηρίζει απλά το Αζερμπαϊτζάν.
Όπως υπενθυμίζει η Deutsche Welle, πρόσφατα έκανε κοινή στρατιωτική άσκηση και συμβάλλει ενεργά στην αναβάθμιση του στρατού των Αζέρων.
Μάλιστα τα τουρκικά μέσα προβάλλουν βίντεο τουρκικών drones Μπαϊρακτάρ που συμμετέχουν στις συγκρούσεις στην περιοχή.
Στην Τουρκία έχει προκαλέσει αντιδράσεις δήλωση του αντιπροέδρου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Unal Cevikoz, που επέκρινε την κυβέρνηση γιατί μετέφερε τζιχαντιστές και όπλα στην παραμεθώριο Αρμενίας Αζερμπαϊιτζάν.
Αναλυτές διαφωνούν αν οι ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν που ήδη δηλώνει ότι έχει ανακαταλάβει 6 χωριά και ότι ξεκινάει επίθεση σε όλο το μέτωπο, είναι προσχεδιασμένες με συμμετοχή της Τουρκίας.
Προφανώς, σημειώνουν, για να στρέψει την προσοχή της Ρωσίας σε ένα ακόμη μέτωπο ή αν πρόκειται για κίνηση της Μόσχας για να απασχολήσει την Τουρκία και στα βορειοανατολικά.
Όπως είναι γνωστό, στο Ιντλίμπ της Συρίας, έχουν σταματήσει οι κοινές περιπολίες Τουρκίας Ρωσίας και ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπουν την περιοχή.
Παράλληλα οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντίθετες παρατάξεις και στην Λιβύη όπου η κατάσταση παραμένει ρευστή, αν όχι εκρηκτική.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS