Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκόπηση Reuters: Στο 50% το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία

Δημοσκόπηση Reuters: Στο 50% το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία
Απαισιόδοξες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας έξι επενδυτικές τράπεζες
Οι πιθανότητες της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς εμπορική συμφωνία έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους τρεις μήνες, όπως προβλέπουν εξι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες σε δημοσκόπηση του Reuters, οι περισσότερες από τις οποίες τοποθετούν την πιθανότητα ενός τέτοιου αποτελέσματος στο 50% ή και υψηλότερα.
Η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο, αλλά τελεί επί του παρόντος σε ένα μεταβατικό καθεστώς το οποίο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου ανεξαρτήτως από την επίτευξη ή μη συμφωνίας. Σήμερα Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου οι δύο πλευρές ξεκίνησαν μια εβδομάδα αποφασιστικών συνομιλιών, ενώ διπλωματικές πηγές διαπιστώνουν «ούριο άνεμο» στις συνομιλίες. Όμως και οι έξι τράπεζες οι οποίες συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters τον Ιούνιο εμφανίζονται απαισιόδοξες για την έκβαση των συνομιλιών, με τις περισσότερες να εστιάζουν στη βρετανική νομοθεσία που παραβιάζει πρόνοιες της συμφωνίας αποχώρησης που υπεγράφη με την ΕΕ τον Ιανουάριο.
Οι εν λόγω νομοθετικές πρωτοβουλίες προκάλεσαν απειλές για την ανάληψη νομικής δράσης εκ μέρους της Κομισιόν
Η πιο απαισιόδοξη εκτίμηση ήταν από τη Societe Generale, η οποία ανέφερε ότι οι εν λόγω νομοθετικές πρωτοβουλίες «έβλαψαν σοβαρά» το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Η πιθανότητα μη επίτευξης συμφωνίας διαμορφώθηκε πλέον στο 80%, σύμφωνα με την τράπεζα, η οποία είχε δώσει 17% πιθανότητα τον Ιούνιο.
Η γερμανική Commerzbank, εν τω μεταξύ, θέτει την πιθανότητα μη συμφωνίας λίγο κάτω από το 50%, έναντι του 10% τον Ιούνιο, ένα σενάριο που όπωε προειδοποιεί ο αναλυτής Thu Lan Nguyen είναι δυνατόν να πλήξει σημαντικά τη λίρα, ενώ πιθανόν να οδηγήσει σε υποτίμηση του νομίσματος κατά περίπου 10%.
Η στερλίνα έχει χάσει περίπου 5% αυτόν τον μήνα, αλλά καθώς απομένουν τρεις μήνες για τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, οι αγορές προεξοφλούν ότι θα κυριαρχήσει μεγαλύτερη αστάθεια στο μέλλον.
Η ING επισημαίνει από την πλευρά της ότι ο κίνδυνος μη συμφωνίας είναι 50%, ανεβάζοντας το ποσοστό από το 40% πριν από τρεις μήνες. Μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτού του επενδυτικού κινδύνου είναι εκφρασμένο σε στερλίνα, σύμφωνα με τον οικονομολόγο James Smith, ο οποίος προβλέπει μακροπρόθεσμα ισοτιμία του νομίσματος έναντι του ευρώ.
Σε μία πιο λεπτομερή πρόβλεψη, η Standard Chartered ποντάρει με πιθανότητα ενός προς δύο στην επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος του έτους, αλλά επίσης «βλέπει» την πιθανότητα παράτασης της μεταβατικής περιόδου στο 20% και «δίνει» 30% στο σενάριο για έξοδο χωρίς συμφωνία.
Η JPMorgan, που δεν περιλαμβάνεται στη δημοσκόπηση του Reuters, αναμένει ότι η χειρότερη έκβαση στις διαπραγματεύσεις θα αφαιρέσει τουλάχιστον τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου το 2021 ενώ δίνει μία στις τρεις πιθανότητας στο σενάριο της μη-συμφωνίας.

Εικόνα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης