Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Προσωπικές οι απόψεις της Tocci για την Τουρκία, δεν εκφράζει τον Ύπατο Εκπρόσωπο

Κομισιόν: Προσωπικές οι απόψεις της Tocci για την Τουρκία, δεν εκφράζει τον Ύπατο Εκπρόσωπο
Η απάντηση της Κομισιόν για τις δηλώσεις της Nathalie Tocci
Η Nathalie Tocci είναι έξω-θεσμική σύμβουλος του Josep Borrell και δεν ανήκει στο καμπινέ του ή την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), δεν είναι αρμόδια για συγκεκριμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και δεν εκφράζει ούτε την Κομισιόν, ούτε την ΕΥΕΔ, ούτε τον Ύπατο Εκπρόσωπο, αλλά μιλά αυστηρά με προσωπική-ακαδημαϊκή ιδιότητα.
Τα παραπάνω διευκρίνισαν στο ΚΥΠΕ τρεις εκπρόσωποι της Κομισιόν, σε συνέχεια της τοποθέτησης της εν λόγω ειδικής συμβούλου για θέματα κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Όπως υπογραμμίστηκε, "η Κομισιόν όρισε 27 ειδικούς συμβούλους για την περίοδο 2020-21.
Όλες οι σχετικές πληροφορίες δημοσιεύονται στον ιστότοπο της Κομισιόν και επιλέγονται βάσει εμπειρογνωμοσύνης και προσόντων. Υπάρχουν δύο τύποι ειδικών συμβούλων, έχετε τους μη θεσμικούς ειδικούς συμβούλους που παρέχουν βοήθεια στον Πρόεδρο, τους Αντιπροέδρους και τους Επιτρόπους της Κομισιόν και έχετε τους θεσμικούς ειδικούς συμβούλους στα θεσμικά όργανα της Κομισιόν και στη συνέχεια έχετε τον Ύπατο εκπρόσωπο αντιπρόεδρο Borrell που έχει 4 μη θεσμικούς ειδικούς συμβούλους.
Όσον αφορά την υπόθεση της Nathalie Tocci, δεν είναι μέλος του καμπινέ του Υπάτου Εκπροσώπου, ούτε της ΕΥΕΔ.
Είναι ένας από τους τέσσερις μη θεσμικούς ειδικούς συμβούλους του Υπάτου Εκπροσώπου.
Είναι και σύμβουλος για τη διαμόρφωση της παγκόσμιας στρατηγικής και όχι για τη συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική".
Η εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι "όπως εξηγείται σε αρκετές περιπτώσεις και όπως αναφέρεται σαφώς σε ένα κομμάτι του λογαριασμού της και όποτε εκφράζεται, εκφράζει τις απόψεις της και την ανεξάρτητη εργασία της ως ακαδημαϊκός".
"Ο Ύπατος Εκπρόσωπος και το καθεστώς κάθε συμβούλου όπως και οι προϋποθέσεις προσδιορίζεται πολύ καθαρά και ορατά, ότι ορισμένα άτομα που εργάζονται με διαφορετική ιδιότητα στους θεσμούς μιλούν ή όχι με την εκάστοτε ιδιότητά τους".
"Υπάρχει ένα δικαίωμα να εκφράσουν τις απόψεις τους και να τις θέσουν στο δημόσιο τομέα - και πάλι το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό ορίζεται ως τέτοιο και αναγνωρίζεται ως τέτοιο".
"Για εμάς υπάρχει μια γραμμή επικοινωνίας και είναι η γραμμή του SPP για εσάς ως δημοσιογράφοι.
Έχουμε μια σαφή γραμμή επικοινωνίας, η Nathalie Tocci είναι μια ανεξάρτητη σύμβουλος που λέει τη δική της γνώμη, αλλά όταν θέλετε πληροφορίες, έχουμε τις γραμμές επικοινωνίας μας που είναι επίσημες και αντικατοπτρίζουν τη γραμμή του Υπάτου Εκπροσώπου", σημείωσαν οι εκπρόσωποι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης