Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η τιτλοποίηση 6,3 δισ. της Εθνικής θα έχει κεφαλαιακή επίδραση 880 εκατ... δεν βλέπει bad bank - Στο μέλλον 1,5 δισ ΑΜΚ με στόχο ΤΧΣ στο 13% από 40%

Η τιτλοποίηση 6,3 δισ. της Εθνικής θα έχει κεφαλαιακή επίδραση 880 εκατ... δεν βλέπει bad bank - Στο μέλλον 1,5 δισ ΑΜΚ με στόχο ΤΧΣ στο 13% από 40%
Ο σχεδιασμός της αύξησης κεφαλαίου στην Εθνική τράπεζα δεν μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμος αλλά προφανώς μεσοπρόθεσμος, δηλαδή διάστημα πάνω από ένα έτος
Η διοίκηση Παύλου Μυλωνά στην Εθνική τράπεζα είναι ισχυρότερη από ποτέ.
Ελέγχει πλήρως την τράπεζα και το διοικητικό συμβούλιο που στο παρελθόν εξέφραζε διαφορετικές προσεγγίσεις – μεταξύ αυτών και τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – πλέον έχουν εναρμονιστεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο Παύλο Μυλωνά.
Την ίδια στιγμή Μυλωνάς CEO και Μιχαηλίδης Πρόεδρος έχουν καλές σχέσεις… ενώ μόνο ο Γκίκας Χαρδούβελης ανώτερο στέλεχος και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο ενίοτε ασκεί κριτική και διερευνά διάφορα ζητήματα.
Ο Μυλωνάς στηρίζεται
-Στην θετική τηρουμένων των αναλογιών πορεία της Εθνικής που μαζί με την Eurobank έχουν δημιουργήσει ένα δίπολο.
-Θα προχωρήσει το deal με το CVC και την Εθνική Ασφαλιστική θα πάρει περίπου η Εθνική τράπεζα 480-500 εκατ ευρώ
-Λαμβάνει κάθε χρόνο από τόκους από τα ομόλογα που μετατράπηκαν από το Titlos σχεδόν 110 εκατ ευρώ.
-Γενικώς διαθέτει την δυνατότητα να απορροφήσει ζημίες χωρίς να επιβαρύνει ουσιωδώς τα κεφάλαια της Εθνικής που ανέρχονται σε 5,7 δισεκ. εκ των οποίων ωστόσο τα 4,6 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ή DTC και 4,9 δισεκ. DTA αναβαλλόμενος φόρος.
Ενώ η Εθνική όντως βρίσκεται σε πολύ καλή θέση διατηρεί 4,6 δισεκ. DTC που είναι το υψηλότερο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Παρ΄ όλα αυτά λόγω των υψηλών προβλέψεων που έχει λάβει η κεφαλαιακή επίδραση που θα υποστεί από την τιτλοποίηση 6,3 δισεκ. προβληματικών δανείων – και χωρίς να ακολουθήσει το μοντέλο Eurobank ή Alpha bank με απόσχιση δραστηριοτήτων – θα είναι απορροφήσιμη περίπου 880 εκατ ευρώ.
Τα 880 εκατ η Εθνική μπορεί να απορροφήσει και η τελική επίδραση στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να είναι σχεδόν ασήμαντη.
Εν τω μεταξύ λόγω των εμπροσθοβαρών προβλέψεων η Εθνική τράπεζα δεν έχει ισχυρό κίνητρο να εμπλακεί στην υπόθεση bad bank της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο μέλλον αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ... το ΤΧΣ από 40,3% στο....13% 

Η Εθνική τράπεζα με 5,7 δισεκ. κεφάλαια και 16,1% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.
Ωστόσο όλοι οι τραπεζίτες κατανοούν ότι ο μεγάλος νικητής στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι όχι μόνο αυτός που θα εκμηδενίσει τα NPEs αλλά και αυτός που θα καταφέρει να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια – μέσω αύξησης κεφαλαίου – από τις αγορές.
Για την Εθνική τράπεζα μια μελλοντική στόχευση είναι να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων θα ξεκινήσει η διαδικασία μείωσης και του ποσοστού του ΤΧΣ που σήμερα ανέρχεται σε 40,3% στο μετοχικό κεφάλαιο.
Με σημερινές παραδοχές εάν η Εθνική υλοποιούσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,5 δισεκ. το ΤΧΣ δεν θα συμμετείχε.
Αυτό σημαίνει ότι θα μειωνόταν το ποσοστό του ΤΧΣ από 40,3% στο 13%.
Η αύξηση κεφαλαίου όμως δεν έχει σκοπό την απομάκρυνση του ΤΧΣ αλλά κυρίως να θωρακίσει την Εθνική και να επιτρέψει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.
Ο σχεδιασμός της αύξησης κεφαλαίου δεν μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμος αλλά προφανώς μεσοπρόθεσμος, δηλαδή διάστημα πάνω από ένα έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης