Σύψας: Πολύ δύσκολη η κατάσταση στην Αττική – Αν γίνει lockdown, αυτό θα είναι περιοδικό

Σύψας: Πολύ δύσκολη η κατάσταση στην Αττική – Αν γίνει lockdown, αυτό θα είναι περιοδικό
Ανησυχώ πάρα πολύ για το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6 υποστήριξε ο κ.Σύψας
Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε ο λοιμωξιολόγος Ν. Σύψας την κατάσταση στην Αττική και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
«Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση επιδημιολογικά, ειδικά στην Αττική, είναι κακά και τα ποιοτικά στοιχεία ο αριθμός των διασωληνώσεων, όπως και η ηλικιακή κατανομή, έχουμε μεγάλη θνησιμότητα πλέον.
Σήμερα είμαστε σε σταθερή κατάσταση, αλλά το σήμερα δεν προδικάζει τι θα γίνει αύριο.
Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση.
Είμαστε κάτω από την 100η θέση παγκοσμίως όσον άφορα τη θνησιμότητα ανά 100.000 κατοίκους» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Σύψας.
Ερωτηθείς για τα τεστ εξήγησε ότι  «τα 15.000 τεστ είναι ικανοποιητικός αριθμός από τα 800 τεστ που είχαμε το Μάρτιο», όμως όπως είπε, ο κεντρικός τομέας της Αθήνας έχει τεράστια διασπορά παράγει τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα.
«Γίνονται ήδη παρεμβάσεις στο κέντρο και στα ΜΜΜ που νομίζω θα βοηθήσουν.
Δεν έχουμε εκθετική φάση στα κρούσματα στην Αθήνα είναι σταθερή κατάσταση, εκτιμούμε λόγω των μέτρων.
Πολλά μικρά μέτρα, είναι χρήσιμα όπως η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ για να αποφύγουμε τα μεγάλα μέτρα» είπε ο κ.Σύψας.
«Οι εισηγήσεις που κάνουμε γίνονται δεκτές στο συντριπτικό τους ποσοστό.
Με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα δεν έχουμε κάνει καμία εισήγηση για γενικό lockdown ή απαγόρευση κυκλοφορίας στους 65αρηδες.
Αν γίνει lockdown θα γίνεται περιοδικά μέχρι να πέσει η καμπύλη…
Δε θέλω να μιλώ για lockdown για να μην προκαλείται πανικός στην κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σύψας, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του και για το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6, με 12 κρούσματα το οποίο κατέπλευσε στον Πειραιά.
«Με ανησυχεί παρά πολύ τι συμβαίνει στο πλοίο, αν κρίνουμε από το τι συνέβη στην αρχή της πανδημίας στην Ιαπωνία όταν το 60% των επιβατών και του πληρώματος στο κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond μολύνθηκε από έναν επιβάτη.
Άρα η διασπορά μέσα στο πλοίο μπορεί να είναι τεράστια, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα υγείας, θα γίνει σημαντικό τέστινγκ στους πάντες από τον πλοίαρχο μέχρι τον τελευταίο επιβάτη δε θα κατέβει κανένας» υποστήριξε ο λοιμωξιολόγος, αναφέροντας ότι οι αρνητικοί επιβάτες θα τεθούν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία και οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στο πλοίο για τουλάχιστον 14 ημέρες.
«Στο πρωτόκολλο της εταιρείας νομίζω ότι υπάρχει τεστ 72 ώρες πριν, το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν περιορισμοί, δεν είναι πανάκεια, μπορεί να έχει μολυνθεί κάποιος μια μέρα πριν, κάποιος θετικός μπήκε στο πλοίο.
Το πλήρωμα κάνει κυκλικά και περιοδικά τεστ.
Ακόμα και με τα τεστ μπορεί να έχουμε τρύπα στη διάγνωση.
Αν μολυνθώ χθες το τεστ θέλει τουλάχιστον 48 ώρες για να θετικοποιηθεί» είπε ο κ.Σύψας.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS