Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συσσώρευση με το βλέμμα στις αγορές του εξωτερικού

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συσσώρευση με το βλέμμα στις αγορές του εξωτερικού
ΑΓΟΡΑ: Το άνοιγμα των αγορών της Ευρώπης δεν ήταν αυτό που περίμεναν οι αναλυτές με αποτέλεσμα και η εγχώρια αγορά να ανοίξει με μικρές απώλειες. Ο τζίρος χαμηλός και υπάρχει μία στάση αναμονής και πάλι. Λίγες μετοχές ξεχωρίζουν στα πρώτα λεπτά.

Η αγορά χρειάζεται μετοχές που να μπορούν να διαφοροποιηθούν. Τα αποτελέσματα δίνουν κάποιες καλές αφορμές αλλά δεν υπάρχουν πολλοί επενδυτές πρόθυμοι να τοποθετηθούν στην τρέχουσα συγκυρία. Ειδικά στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις το ενδιαφέρον είναι μηδενικό.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Βλέπεις εταιρείες, οι οποίες παρά την κρίση να συνεχίζουν να βγάζουν κέρδη και κάποιες μάλιστα  τα αυξάνουν μέσα από αύξηση πωλήσεων. Βλέπεις εταιρείες να έχουν περιορισμένη ή και μηδενική μόχλευση. Και από την άλλη βλέπεις εισηγμένες με υψηλές υποχρεώσεις και κοιτάς το τζίρο και τις ταμειακές ροές και αναρωτιέσαι από πού θα μπορούσαν να μειωθούν;

Το κοινό βέβαια όλων των παραπάνω εταιρειών είναι η αδιαφορία των επενδυτών στο ταμπλό. Υπάρχει και αδιαφορία από πολλούς επιχειρηματίες. Είναι δυνατόν εταιρείες με αρνητικό καθαρό δανεισμό που μετά από τέτοια κρίση να έβγαλαν κέρδη και οι επενδυτές να αδιαφορούν; Κι όμως…

Υπάρχουν και οι επενδυτές βέβαια που δεν είναι ικανοποιημένοι. Εταιρείες με το 50% της αποτίμησης στο ταμείο και οι επενδυτές κοιτάνε τη μείωση στα κέρδη. Βρε αντιλαμβάνεστε τι χτύπησε τις εταιρείες τους προηγούμενους μήνες;

AEGEAN: Η διοίκηση ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη πως και το τρίτο τρίμηνο θα έχει ζημιές ύψους 25 εκατ. ευρώ σε επίπεδο προ φόρων ή και λίγο υψηλότερες, ενώ το τέταρτο τρίμηνο έχει εξαιρετικά περιορισμένη ορατότητα. Η ρευστότητα είναι καλή και εκταμιεύεται μέσα στις επόμενες μία-δύο εβδομάδες δάνειο 150 εκατ. ευρώ. Περί τα 50 εκατ. ευρώ έκαψε στο τρίτο τρίμηνο και 110 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο.

Για όσους έχουν ακυρωμένα εισιτήρια και δεν έχουν λάβει χρήματα, σε αντίθεση με άλλες αεροπορικές που τα επέστρεψαν άμεσα, είπε πως το 75% έχει ρυθμιστεί. Όσοι έχουν λάβει voucher, αυτό μπορεί να πληρωθεί στη λήξη, ενώ από τώρα θα μπορούν και να το μεταβιβάσουν.

MEVACO: Η πανδημία επηρέασε σημαντικά τα μεγέθη. Τα EBITDA μειώθηκαν στις 367 χιλ. ευρώ από 1,17 εκατ. ευρώ αφού οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 4,9 εκατ. ευρώ από 8,7 εκατ. ευρώ. Η τελική γραμμή γύρισε σε ζημία 70 χιλ. ευρώ από κέρδη 591 χιλ. ευρώ.

Ο καθαρός δανεισμός είναι στα 2,6 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια είναι στα 22,7 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση ανέρχεται στα 13,4 εκατ. ευρώ.

ΕΛΒΕ: Μέσα σε τέτοια πανδημία, όπου βλέπεις τα μεγέθη δεκάδων εταιρειών να καταρρέουν εδώ βλέπεις EBITDA στο εξάμηνο 3,2 εκατ. ευρώ από 2,1 εκατ. ευρώ και αρνητικό καθαρό δανεισμό 1,8 εκατ. ευρώ. Ίδια κεφάλαια 19,3 εκατ. ευρώ και αποτίμηση 14,2 εκατ. ευρώ.

Παρά την πανδημία λοιπόν οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 15,4 εκατ. ευρώ από 13,1 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1,14 εκατ. ευρώ από 815 χιλ .ευρώ.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Παρά την πανδημία και το κλείσιμο των καταστημάτων Duty Free κατάφερε να αντισταθμίσει την πτώση των πωλήσεων με αύξηση του όγκου στις διεθνείς αγορές. Ο τζίρος του ομίλου αυξήθηκε 6,55% και ανήλθε στα 515,4 εκατ. ευρώ από 476,1 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 32,2 εκατ. ευρώ από 27 εκατ. ευρώ.

Με αποτίμηση 717,6 εκατ. ευρώ, διαθέτει ταμείο και επενδύσεις 479,6 εκατ. ευρώ. Τα γράφουμε και τα ξαναγράφουμε βέβαια τα θετικά, αλλά τι να κάνεις όταν οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν τόσο μεγάλο ποσοστό; Μία εταιρεία που θα έπρεπε να είναι στον FTSE 25, απλά μας κάνει παρέα στο ταμπλό…

ΔΑΪΟΣ: Στα 8,9 εκατ. ευρώ από 15,5 εκατ. ευρώ υποχώρησε ο τζίρος και οι ζημιές ανήλθαν στα 3,1 εκατ. ευρώ από 740 χιλ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια υποχώρησαν στα 21,8 εκατ. ευρώ με τις συνολικές υποχρεώσεις να ανέρχονται στα 134,5 εκατ. ευρώ.

ΕΚΤΕΡ: Στα πρώτα λεπτά έκανε 3 τεμάχια με 3 πράξεις και πήγε από τα 0,7610 ευρώ στα 0,80 ευρώ.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Ξεχωρίζει και προσπαθεί να φύγει ξανά πάνω από τα 0,68 ευρώ. Από χθες ξεκίνησε με εντυπωσιακή άνοδο, λόγω αποτελεσμάτων και συνεχίζει με +4% σήμερα.

ΕΛΤΟΝ: Με μικρή άνοδο και σήμερα και ο όγκος στο ξεκίνημα είναι καλός για τα δεδομένα της.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης