Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην τελική ευθεία για το πρώτο προεδρικό debate στις ΗΠΑ (29/9) – Το γήπεδο που θα παίξει ο Trump, οι αδυναμίες Biden και ο ρόλος του… Wallace

Στην τελική ευθεία για το πρώτο προεδρικό debate στις ΗΠΑ (29/9) – Το γήπεδο που θα παίξει ο Trump, οι αδυναμίες Biden και ο ρόλος του… Wallace
Σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου 2020, η μητέρα όλων των μαχών για τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ
Στην τελική ευθεία για την πρώτη μεγάλη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, και του ανθυποψηφίου του, πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, σήμερα 29 Σεπτεμβρίου 2020, εν όψει των επερχόμενων εκλογών στις 3 Νοεμβρίου.
Ο κ. Trump επανειλημμένως έχει προκαλέσει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών σε λεκτική μονομαχία, με υποτιμητικό τρόπο, με αποτέλεσμα τώρα οι οπαδοί του να περιμένουν πως θα κερδίσει εύκολα τις εντυπώσεις στo debate που θα πραγματοποιηθεί πολύ αργά το βράδυ ώρα Ελλάδος.
Μάλιστα, τον έλεγε «κοιμισμένο Joe», ενώ υποστήριζε πως είχε χαμηλό πνευματικό και σωματικό ανάστημα.
Έχει δε ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει αυτό το αφήγημά του.
«Τώρα οι ψηφοφόροι, με αυτό το debate, θα έχουν τη δυνατότητα να εκτιμήσουν ορθά τις δυνατότητες του Biden» είπε ο Tim Murtaugh, διευθυντής επικοινωνίας του Trump.
Ωστόσο, ο Biden, πριν από μήνες, είχε σταθεί με επιτυχία απέναντι στον εσωκομματικό αντίπαλό του Bernie Sanders.
Αυτό είναι δεδομένο που το επιτελείο Trump οφείλει να αξιοποιήσει.
Επίσης, πλέον, στη συνείδηση των Αμερικανών, ο πήχης για τον Biden είναι τόσο χαμηλά, που αν έχει έστω μια αξιοπρεπή παρουσία θα κερδίσει τις εντυπώσεις…
Kατά τ’ άλλα, το πρώτο αυτό debate, διάρκειας 90 λεπτών, ανάμεσα στον Donald Trump και ο Joe Biden έχει προγραμματιστεί για τις 9 π.μ της 29ης Σεπτεμβρίου (4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος) και θα λάβει χώρα στο Case Western Reserve University στο Κλίβελαντ του Οχάιο.
Συντονιστής θα είναι ο κ. Chris Wallace, παρουσιαστής ειδήσεων στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.
Η συζήτηση θα χωριστεί σε τμήματα των 15 λεπτών που επικεντρώνονται σε έξι διαφορετικά θέματα που επέλεξε ο κ. Wallace και τα οποία ανακοινώθηκαν στα επιτελεία των δύο υποψηφίων προέδρων μια εβδομάδα πριν την τηλεμαχία.

Ο ρόλος του συντονιστή Wallace

Ο Chris Wallace έχει δημιουργήσει ένα μύθο γύρω από το όνομα του.
Δεν διεξάγει ψεύτικες συζητήσεις.
Αντ 'αυτού, ο συντονιστής του «Fox News Sunday» και ο συντονιστής των προεδρικών debates, σήμερα, από τις 9 έως τις 10:30 μ.μ. (ανατολική ώρα) σε κάθε μεγάλο δίκτυο, είναι πιθανό να προσελκύσει ένα ακροατήριο 100 εκατομμυρίων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος πρόσφατα συγκρούστηκε σε μια συνέντευξη με τον Donald Trump, σκοπεύει να επικεντρώσει τη συζήτηση των 90 λεπτών στην πανδημία, την οικονομία, τα δικαστήρια, τα αρχεία των υποψηφίων, την ακεραιότητα των εκλογών και «τη βία στις πόλεις μας».
PHOTO: The stage awaits the first presidential debate between President Donald Trump and presidential nominee and former Vice President Joe Biden on the campus of the Cleveland Clinic in Cleveland, Ohio, Sept. 28, 2020.

Που θα εστιάσει το debate, κατά τους Times

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Donald Trump ετοιμάστηκε να συζητήσει για πρώτη φορά με την αντίπαλό του στις γενικές εκλογές.
Πέραν από τις δημοσκοπήσεις έναντι μιας έμπειρης, παραδοσιακής πολιτικού, ο Trump είχε επιδοθεί να διαδίδει περίεργες φήμες και να δημιουργεί αμφιβολίες για τη νομιμότητα της ψηφοφορίας, ακόμη και όταν οι ερωτήσεις στράφηκαν στα προσωπικά του οικονομικά.
Τώρα ο Trump είναι αυτό που θεωρείται κατεστημένος και οι συνθήκες δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές καθώς προετοιμάζεται για την πρώτη του συζήτηση με τον υποψήφιο Δημοκρατικό Joe Biden.
Η κατάσταση όμως είναι διαφορετική: ένα έθνος που πλήττεται από πανδημία, αναταραχές και καταστροφές.
Ωστόσο, οι ομοιότητες με το 2016 είναι εντυπωσιακές, αναφέρουν οι Times.
Οι ερωτήσεις σχετικά με τους φόρους του Trump θα επαναληφθούν, ενώ παραμένει μία ακόμη ανοιχτή έδρα στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Η κύρια ομοιότητα, φυσικά, είναι ο Trump - μια μοναδική πολιτική προσωπικότητα που έχει πολώσει έντονα το έθνος.
Η συζήτηση, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Κλίβελαντ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή οι ψηφοφόροι είχαν λίγες ευκαιρίες να δουν τους υποψηφίους από κοντά.
Τόσο ο Trump όσο και ο Biden μείωσαν τα ταξίδια τους και την προσωπική τους εκστρατεία λόγω της πανδημίας COVID-19.
Παράλληλα, ο Trump δεν έχει συζητήσει κρίσιμα ερωτήματα από τότε που ήρθε αντιμέτωπος με τη Hillary Clinton πριν από τέσσερα χρόνια.
Εκείνη την εποχή, η άρνησή του να εμφανίσει τις φορολογικές δηλώσεις του ήταν πρώτο θέμα ειδήσεων.
Όταν η Clinton κατήγγειλε ότι δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος, ο Trump απάντησε: «Αυτό με κάνει έξυπνο».
Επίσης, αρνήθηκε επανειλημμένα να δεσμευτεί να αποδεχτεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2016.
Εν τω μεταξύ, ο ίδιος διέρρευσε φήμες ότι η «αντοχή» της Clinton είχε υποστεί βλάβη από άγνωστες συνθήκες υγείας.
Αν και οι ειδικοί και οι δημοσκοπήσεις έκριναν επανειλημμένα ότι η Clinton θα είναι νικήτρια, ο Trump υποσχέθηκε να τη φυλακίσει εάν εκλεγεί (μια υπόσχεση που την εγκατέλειψε κυρίως).
Ο Trump μπορεί να είναι ένας σκουριασμένος συνομιλητής, αλλά η αδυσώπητη παρουσία του στο Twitter και την τηλεόραση τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει συνηθίσει το αμερικανικό κοινό στο ασταμάτητο στυλ του: τις απαγγελίες αμφισβητούμενων από την πραγματικότητα γεγονότων και υποτιμητικά ψευδώνυμα.
Μετά από τέσσερα αδιάκοπα χρόνια, ο Trump θα δυσκολευτεί να αλλάξει την προκαθορισμένη γνώμη για αυτόν.
Παράλληλα, απεικονίζει συνεχώς τον Biden ως «χαζό», ανίκανο και γέρο χωρίς ενέργεια.
Οι πολιτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι ο Trump ευδοκιμεί στο να δημιουργήσει ένα αξέχαστο θέαμα, προκαλώντας τον αντίπαλό του να αντιταχθεί στις εξωσυμβατικές τακτικές του.
Την ίδια ώρα, ο Biden υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος για οκτώ χρόνια, αλλά εξακολουθεί να είναι λιγότερο οικείος για το κοινό, σε σημείο που ορισμένοι ανησυχούν ότι παραμένει κακώς ορισμένος.
Στις αντιπροεδρικές συζητήσεις το 2008 και το 2012, ο Biden διαχειρίστηκε τα πιο λεπτά σημεία της πολιτικής. Ο
Η Hillary δεν είχε αυτό το εργαλείο προσωπικότητας.
Ο Biden όμως έχει γεράσει από τότε και οι πρόσφατες συζητήσεις του εναντίον των ομολόγων στους Δημοκρατικούς.
Οι απαντήσεις του ήταν συχνά αδέξια διατυπωμένες και μερικές φορές χάθηκε σε σκοτεινές αναμνήσεις.
Οι δημοκράτες στοιχειώνονται από τα φαντάσματα του 2016, όταν πολλοί πίστευαν ότι η Clinton έδωσε μεγάλη έμφαση στην επίθεση κατά του Trump, αγνοώντας τον καθορισμό του δικού της οράματος.
Αυτό παραμένει κίνδυνος για τον Biden, του οποίου οι υποστηρικτές, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, υποκινούνται κυρίως από μια παθιασμένη απέχθεια για τον Trump.
Αν και η συζήτηση υπόσχεται να είναι συναρπαστική, οι πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν αμφιβολίες ότι θα επηρεάσει πολύ το αποτέλεσμα μιας εκστρατείας της οποίας οι βασικές αρχές ήταν εξαιρετικά σταθερές.
Students play U.S. President Donald Trump and Democratic presidential nominee Joe Biden in a rehearsal for the first presidential debate at Case Western Reserve University in Cleveland, September 28, 2020.
Πού θα κριθεί η πρώτη τηλεοπτική μάχη Trump - Biden (29/9) - Τα πέντε σημεία «κλειδιά»

Στην πρώτη τηλεοπτική μάχη μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και του υποψηφίου των Δημοκρατικών Joe Biden, στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στρέφονται τα φώτα.
Το Reuters καταγράφει τα πέντε σημεία «κλειδιά» τα οποία εκτιμάται ότι θα καθορίσουν την πρώτη τηλεμαχία, η οποία θα διεξαχθεί στο Κλίβελαντ και θα διαρκέσει 90 λεπτά.

- Τα βασικά σημεία αντιπαράθεσης

Ο τηλεοπτικός αγώνας ξεκινάει καθώς ο Trump αντιμετωπίζει επίμονα ερωτήματα, βάσει των δηλώσεών του σχετικά με το ενδεχόμενο νοθείας στις εκλογές και την παράδοση της εξουσίας σε περίπτωση ήττας.
Με εκατομμύρια τηλεθεατές να παρακολουθούν από τις οθόνες τους, το ζήτημα είναι πώς θα ανταποκριθεί εάν ο Biden τον πίεσει να δεσμευτεί για μια ειρηνική παράδοση της εξουσίας;
Επίσης, οι δύο υποψήφιοι θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για τον διορισμό της Amy Coney Barrett στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Ο Trump χρησιμοποιεί την επιλογή του για να συσπειρώσει τη συντηρητική βάση των ψηφοφόρων του και να αποσπάσει την προσοχή τους από τον κορωνοϊό και άλλα θέματα, ενώ ο Biden προειδοποιεί ότι η ακραία συντηρητική διάδοχος της δικαστή Ginsburg, απειλεί την υγειονομική περίθαλψη και το δικαίωμα στην άμβλωση.

- Η ώρα του Biden

Για τον Biden, η συζήτηση θα χρησιμεύσει ως μία ευκαιρία να επανασυστηθεί στον αμερικανικό λαό.
Ενώ έχει πραγματοποιήσει περιορισμένες εκδηλώσεις σε ορισμένες πολιτείες και έχει δώσει συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης, στην πραγματικότητα η πανδημία τον κράτησε εκτός σκηνής για μήνες.
Αυτό επέτρεψε στον Biden να διατηρήσει την προσοχή στραμμένη εκεί που επεδίωκε: στον Trump και την απόδοσή του στο προεδρικό αξίωμα.
Όμως την Τρίτη, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θα πρέπει να κάνει τη δική του παρουσίαση για την προεδρία, δίνοντας συνοπτικές απαντήσεις και αποφεύγοντας μερικές από τις λεκτικές ατυχίες που τον μαστίζουν καθ 'όλη τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας.
Με τον Biden να ηγείται στις δημοσκοπήσεις, μια ισχυρή επίδοση στο debate, θα μπορούσε να φέρει τον Trump σε ακόμη χειρότερη θέση ή...το αντίθετο!

- Ποιος κυβερνά τις ΗΠΑ

Αντιμέτωπος με ανησυχητικές στατιστικές για τον κορωνοϊό και τις κοινωνικές αναταραχές, ο Trump κατηγορεί συχνά τους δημοκρατικούς αξιωματούχους, ακτιβιστές, επιστήμονες - οποιονδήποτε εκτός από αυτόν.
Ένας από τους στόχους του Biden θα είναι να διασφαλίσει ότι το κοινό κατανοεί ότι ο Trump είναι ο υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν.
Ο Trump θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα θέση του προς όφελός του, κυρίως με επίκεντρο την οικονομία.
Οι ψηφοφόροι ωστόσο θέλουν να βλέπουν έναν πρόεδρο να αναλαμβάνει την ευθύνη - για τα θετικά αλλά και για τα αρνητικά.
Ο John Geer, ειδικός στη γνώμη των ψηφοφόρων στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, αναρωτιέται αν ο Trump θα αντιδράσει άσχημα σε αιχμηρά ή εχθρικά ερωτήματα από τον συντονιστή Chris Wallace του Fox News.

- Διαστρέβλωση της πραγματικότητας

Η εμμονή του Trump με τα fake news μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Biden, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα είναι λάθος ο υποψήφιος να επικεντρωθεί σε αυτό, καθώς θα πρέπει να αναδείξει τη δική του ατζέντα.

- Θα κυλιστούν στη... λάσπη;

Ο Biden ανησυχεί ιδιαίτερα για την αντίδρασή του στην τάση του Trump να εξαπολύει προσωπικές επιθέσεις.
Μάλιστα ο Trump σε tweet του έφτασε στο σημείο να προτείνει στον Biden να πάρει ... φάρμακα που βελτιώνουν τις επιδόσεις κατά τη διάρκεια του debate
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συχνή αμφισβήτηση του Trump για την ψυχική ικανότητα του 77χρονου Biden επηρεάζει μία μερίδα ψηφοφόρων.
Η ομάδα του Trump θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες του Biden.

Δημοσκόπηση Harvard - Harris: Κλείνει την ψαλίδα o Trump 45% έναντι Biden 47% στις 2 μονάδες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Joe Biden δέχεται στενό μαρκάρισμα από τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση των Harvard - Harris, η οποία κυκλοφόρησε αποκλειστικά στο The Hill πριν από το πρώτο debate των δύο μεγάλων αντιπάλων (29/09/2020).
Συγκεκριμένα, το 47% των πιθανών ψηφοφόρων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Biden αν διεξαχθούν σήμερα οι εκλογές, ενώ το 45% δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τον Trump.
Η έρευνα σηματοδοτεί έτσι μια βελτίωση 3 πόντων για τον Trump και μια πτώση κατά 2 μονάδες για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, συγκριτικά με την τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2020.
«Υπό την προεδρία Trump σημειώθηκε βελτίωση στην οικονομία που έπεσε κάτω από το διψήφιο ποσοστό ανεργίας ", δήλωσε ο Mark Penn, διευθυντής της έρευνας, Harvard CAPS-Harris.
Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι Biden είχε ένα πλεονέκτημα ως προς την προσωπική προτίμηση των ερωτηθέντων, με το 44% να δηλώνουν ότι τους αρέσει ο πρώην αντιπρόεδρος και το 38 % να αναφέρει πως δεν τον προτιμούν.
Στον αντίποδα, το 55% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν τους άρεσε προσωπικά ο Trump, ενώ το 33% είπε ότι τους άρεσε προσωπικά.
Τα ευρήματα έρχονται, την ώρα που οι δύο υποψήφιοι προετοιμάζονται να βρεθούν αντιμέτωποι πρόσωπο με πρόσωπο, για τo πρώτο τους ζωντανό debate ενώπιον του αμερικανικού λαού.
Η τηλεοπτική "συζήτηση" αναμένεται να καλύψει μια σειρά θεμάτων που ταλανίζουν την αμερικανική κοινωνία, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, η οικονομία, η υποψηφιότητα στο Ανώτατο Δικαστηρίο (προσωπική επιλογή Trump) και το αποτέλεσμα μιας έρευνας των New York Times που αναφέρει ότι ο νυν πρόεδρος πλήρωσε μόλις 750 δολάρια για φόρο εισοδήματος, τόσο για το έτος του 2016 όσο και το 2017.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη πριν από τις ειδήσεις για την υποψηφιότητα στο  Ανώτατο Δικαστήριο και την έκθεση των New York Times.
Σημειώνεται πως η ψηφοφορία διεξήχθη από 22 Σεπτεμβρίου έως 24 Σεπτεμβρίου 2020, μεταξύ 1.314 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
Η έρευνα είναι μια συνεργασία του Κέντρου Αμερικανικών Πολιτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και του Harris Poll.
Το Hill θα συνεργαστεί με το Harvard CAPS-Harris Poll όλο το 2020.
Τα πλήρη αποτελέσματα της δημοσκόπησης θα δημοσιευτούν στο διαδίκτυο αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Δημοσκόπηση Harvard - Harris: Κλείνει την ψαλίδα o Trump 45% έναντι Biden 47% στις 2 μονάδες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Joe Biden δέχεται στενό μαρκάρισμα από τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση των Harvard - Harris, η οποία κυκλοφόρησε αποκλειστικά στο The Hill πριν από το πρώτο debate των δύο μεγάλων αντιπάλων (29/09/2020).
Συγκεκριμένα, το 47% των πιθανών ψηφοφόρων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Biden αν διεξαχθούν σήμερα οι εκλογές, ενώ το 45% δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τον Trump.
Η έρευνα σηματοδοτεί έτσι μια βελτίωση 3 πόντων για τον Trump και μια πτώση κατά 2 μονάδες για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, συγκριτικά με την τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2020.
«Υπό την προεδρία Trump σημειώθηκε βελτίωση στην οικονομία που έπεσε κάτω από το διψήφιο ποσοστό ανεργίας ", δήλωσε ο Mark Penn, διευθυντής της έρευνας, Harvard CAPS-Harris.
Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι Biden είχε ένα πλεονέκτημα ως προς την προσωπική προτίμηση των ερωτηθέντων, με το 44% να δηλώνουν ότι τους αρέσει ο πρώην αντιπρόεδρος και το 38 % να αναφέρει πως δεν τον προτιμούν.
Στον αντίποδα, το 55% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν τους άρεσε προσωπικά ο Trump, ενώ το 33% είπε ότι τους άρεσε προσωπικά.
Τα ευρήματα έρχονται, την ώρα που οι δύο υποψήφιοι προετοιμάζονται να βρεθούν αντιμέτωποι πρόσωπο με πρόσωπο, για τo πρώτο τους ζωντανό debate ενώπιον του αμερικανικού λαού.
Η τηλεοπτική "συζήτηση" αναμένεται να καλύψει μια σειρά θεμάτων που ταλανίζουν την αμερικανική κοινωνία, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, η οικονομία, η υποψηφιότητα στο Ανώτατο Δικαστηρίο (προσωπική επιλογή Trump) και το αποτέλεσμα μιας έρευνας των New York Times που αναφέρει ότι ο νυν πρόεδρος πλήρωσε μόλις 750 δολάρια για φόρο εισοδήματος, τόσο για το έτος του 2016 όσο και το 2017.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη πριν από τις ειδήσεις για την υποψηφιότητα στο  Ανώτατο Δικαστήριο και την έκθεση των New York Times.
Σημειώνεται πως η ψηφοφορία διεξήχθη από 22 Σεπτεμβρίου έως 24 Σεπτεμβρίου 2020, μεταξύ 1.314 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
Η έρευνα είναι μια συνεργασία του Κέντρου Αμερικανικών Πολιτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και του Harris Poll.
Το Hill θα συνεργαστεί με το Harvard CAPS-Harris Poll όλο το 2020.
Τα πλήρη αποτελέσματα της δημοσκόπησης θα δημοσιευτούν στο διαδίκτυο αργότερα αυτήν την εβδομάδα.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης