Γερμανία - H Karrenbauer πιθανή επόμενη Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ;

Γερμανία - H Karrenbauer πιθανή επόμενη Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ;
Η θητεία του Jens Stoltenberg λήγει τον Σεπτέμβριο του 2022
Ως υποψήφια για την θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ παρουσιάζει την υπουργό Άμυνας και απερχόμενη Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer ο γερμανικός ιδιωτικός ειδησεογραφικός σταθμός n-tv.
Στη στήλη «Το Πρόσωπο της Εβδομάδας», επισημαίνεται ότι η Συμμαχία υποφέρει όσο είναι Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Donald Trump, και ότι πολλοί στις Βρυξέλλες ελπίζουν σε μια «νέα αρχή», την οποία θα μπορούσε να φέρει η Kramp-Karrenbauer, η οποία θα ήταν η πρώτη γυναίκα στην κορυφαία θέση του ΝΑΤΟ.
Η θητεία του Jens Stoltenberg λήγει τον Σεπτέμβριο του 2022 και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε παραταθεί το 2019 προκειμένου να μην επιδεινωθεί περισσότερο η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, ενόψει και των αμερικανικών εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων δεν αποκλείεται να αλλάξει το σκηνικό.
«Μια νέα αρχή για την διατλαντική συμμαχία συνδέεται και με την αλλαγή προσώπων.
Στις Βρυξέλλες εξελίσσονται ήδη διπλωματικές διερευνητικές προσπάθειες», αναφέρει ο αρθρογράφος και σημειώνει ότι το όνομα της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας «ακούγεται» ως μία ρεαλιστική επιλογή, ειδικά στην περίπτωση που νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ εκλεγεί ο Joe Biden, ο οποίος θεωρείται ατλαντιστής.
«Με αυτόν οι πληγείσες γερμανο-αμερικανικές σχέσεις (κεντρικό θέμα για το ΝΑΤΟ) θα μπορούσαν να επαναπροσδιοριστούν θετικά.
Και σε αυτή την περίπτωση, η Annegret Kramp-Karrenbauer θα αποτελούσε καλή υποψηφιότητα», προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά την ίδια, η κορυφαία θέση στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αποτελέσει ευτυχή στροφή μετά την επικείμενη αποχώρησή της από την ηγεσία του CDU, η οποία θα περιορίσει, αναπόφευκτα, τις πολιτικές της προοπτικές στη χώρα της, υπενθυμίζει ο συντάκτης.
«Από το Ζάαρλαντ (σσ. τόπο καταγωγής της κυρίας Kramp-Karrenbauer) οι Βρυξέλλες είναι πιο κοντά απ' ό,τι το Βερολίνο», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι ένα «νέο ΝΑΤΟ» χρειάζεται και μια νέα θέση της Γερμανίας σε αυτό, κάτι που θα μπορούσε να ευνοηθεί με μια γερμανίδα Γενική Γραμματέα.
«Με μια Γερμανίδα Γενική Γραμματέα είναι περισσότερες και οι πιθανότητες η Γερμανία να αυξήσει επιτέλους τις εξοπλιστικές της δαπάνες, όπως έχει δεσμευτεί», τονίζει ο αρθρογράφος.
 Η Annegret Kramp-Karrenbauer υποστηρίζει άλλωστε σταθερά την «ουσιαστική» αύξηση των αμυντικών εξοπλισμών, ενώ εδώ και μήνες επιδιώκει συστηματικά τις καλές σχέσεις με τους εταίρους της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ.
Λέγεται μάλιστα, αναφέρει το n-tv, ότι και ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας ανήκει στους υποστηρικτές της υποψηφιότητάς της.
Σχετικά με το εάν η ίδια θα ενδιαφερόταν για τη θέση, ο αρθρογράφος παραπέμπει στην ομιλία της για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ: «Από την αρχή της θητείας μου κατέστησα σαφές ότι το ΝΑΤΟ είναι και θα παραμείνει ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειάς μας.
Πρέπει γι' αυτό να ανταποκριθούμε ανάλογα και να εκτιμήσουμε το ΝΑΤΟ όπως είναι: αναντικατάστατο…
Ο γερμανικός ρόλος στην Συμμαχία ήταν πάντα σημαντικός», είχε δηλώσει η Kramp-Karrenbauer.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS