Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές μετά το ράλι - Το ενδιαφέρον στο debate Trump - Biden - Πτώση -0,48% ο S&P 500, o DAX -0,35%

Νευρικότητα στις αγορές μετά το ράλι - Το ενδιαφέρον στο debate Trump - Biden - Πτώση -0,48% ο S&P 500, o DAX -0,35%
Μικτές τάσεις στις διεθνείς αγορές εν αναμονή του ντιμπέιτ Trump - Biden
Νευρικότητα και μεταβλητότητα ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά σήμερα 29/9 στις διεθνείς αγορές μετά το ισχυρό ριμπάουντ της Δευτέρας (28/9), με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στις ΗΠΑ και το πρώτο debate μεταξύ του προέδρου Donald Trump και του υποψήφιου των Δημοκρατικών Joe Biden, στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, βρίσκεται στο επίκεντρο.
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Joe Biden δέχεται στενό μαρκάρισμα από τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση των Harvard - Harris, η οποία κυκλοφόρησε αποκλειστικά στο The Hill πριν από το πρώτο debate των δύο μεγάλων αντιπάλων (29/09/2020).
Συγκεκριμένα, το 47% των πιθανών ψηφοφόρων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Biden αν διεξαχθούν σήμερα οι εκλογές, ενώ το 45% δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τον Trump.
Οι επενδυτές εστιάζουν επίσης στην πρωτοβουλία των Δημοκρατικών για συμβιβασμό όσον αφορά το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων.
Η νέα πρόταση των Δημοκρατικών περιλαμβάνει αυξημένα ανεργίας και στήριξη προς αεροπορικές εταιρείες και πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις.
Ωστόσο η νέα τους πρόταση εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερη των δαπανών που προτίθενται να εγκρίνουν οι Ρεπουμπλικάνοι, γεγονός που καθιστά δύσκολη μια συμφωνία των δύο πλευρών για το πακέτο τόνωσης που εναγωνίως αναμένει η αγορά.
Την ίδια ώρα επιμένει η ανησυχία για την πορεία της ανάκαμψης, καθώς επιστρέφουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να σαρώνει τον πλανήτη.
Στο μέτωπο της πανδημίας, οι νεκροί παγκοσμίως ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.
Το μέγεθος του αριθμού των νεκρών είναι εντυπωσιακό.
Είναι σαν να έχουν πέσει 10 ατομικές βόμβες όπως αυτή στην Χιροσίμα, είναι ο διπλάσιος αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν σε ετήσια βάση από ελονοσία.
Περισσότεροι από 5.400 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε ημέρα από την επιδημία (βάσει των στοιχείων του Σεπτεμβρίου), κάτι που σημαίνει 226 θανάτους την ώρα και έναν θάνατο κάθε 16 δευτερόλεπτα.
Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι επίσημοι αυτοί αριθμοί – και κυρίως όσον αφορά τα κρούσματα - κάθε άλλο παρά αποτυπώνουν την πραγματικότητα και για αυτό το λόγο οι επιστήμονες δεν μπορούν να απαντήσουν με ασφάλεια στο ποια είναι η πραγματική θνητότητα του κορωνϊού.
Δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων – λόγω της μη δυνατότητας να γίνονται τεστ σε όλους, λόγω των ασυμπτωματικών, κοκ, - μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι η πραγματική θνητότητα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ του 0,5% και του 1% στον συνολικό αριθμό των λοιμώξεων, ποσοστά που καθιστούν τον Covid-19 πολύ επικίνδυνο.
Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 45% όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ στις πλέον πληγείσες περιοχές είναι η Ευρώπη – μετρά περίπου το 25% των θανάτων - και η Λατινική Αμερική, η οποία μετρά τα περισσότερα θύματα και κρούσματα παγκοσμίως από κάθε άλλη περιοχή.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 33 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, είναι περισσότεροι από 23 εκατομμύρια.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,48% στις 27.452 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,48% στις 3.335 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση -0,29% στις 11.085 μονάδες
Στις 26,52 μονάδες ενισχύθηκε ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση -0,35% στις 12.825 μονάδες
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα προϊόντων Ηνωμένων Πολιτειών τον Αύγουστο του 2020, με τις εισαγωγές να αυξάνονται, καθώς οι επιχειρήσεις «χτίζουν» ξανά τα αποθέματά τους, τα οποία εξαντλήθηκαν όταν η πανδημία του κορωνοϊού ενίσχυσε τη ροή των προϊόντων.
Σύμφωνα με το Reuters, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το έλλειμμα κινήθηκε ανοδικά κατά 3,5%, στα 82,9 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα.
Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,1%, στα $201,3 δισ., ενώ οι εξαγωγές κατά 2,8%, φτάνοντας στα $118,3 δισ.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ως προσπάθεια να αποφύγει την πληρωμή του πλήρους τιμήματος χαρακτήρισε η Tiffany την αγωγή της LVMH εναντίον της.
Υπενθυμίζεται ότι η LVMH υπέβαλε αγωγή, σε μια προσπάθεια να αποχωρήσει από την εξαγορά των 16,2 δισ. δολαρίων, που θα ήταν η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στον τομέα της πολυτελούς μόδας.
Όπως μετέδωσε το CNBC, η αγωγή, που κατατέθηκε τη Δευτέρα στο Delaware, αναφέρει ότι η LVMH «εξακολουθεί να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη θέση της ότι δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να κλείσει η εξαγορά της Tiffany». Προσθέτει ότι τα «ψευδή επιχειρήματα που προέβαλε η Tiffany είναι εντελώς αβάσιμα».
Σύμφωνα με το Reuters, η Tiffany σημειώνει ότι η LVMH δεν έχει ακόμη δώσει σε αυτήν ή στο δικαστήριο αντίγραφο της επιστολής της γαλλικής κυβέρνησης που απαγορεύει την εξαγορά, πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία.

Απώλειες στις ευρωαγορές με φόντο το Brexit

Με απώλειες έκελισαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά το ισχυρό ριμπάουντ της Δευτέρας, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στις ΗΠΑ. Το πρώτο debate μεταξύ του προέδρου Donald Trump και του υποψήφιου των Δημοκρατικών Joe Biden, στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, βρίσκεται στο επίκεντρο.
Την ίδια ώρα επιμένει η ανησυχία για την πορεία της ανάκαμψης, καθώς επιστρέφουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να σαρώνει τον πλανήτη.
Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας για το Brexit, με τη συμφωνία να βρίσκεται στον αέρα.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας καλύτερη των εκτιμήσεων είναι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία.
Όπως μετέδωσε το Reuters, το γεγονός αυτό οφείλεται στην άνοδο της αισιοδοξίας στον τομέα των υπηρεσιών παρά τις ανησυχίες για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού.
H Κομισιόν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, μέτρηση που αφορά την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυξήθηκε στις 91,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 87,5 τον Αύγουστο.
Είναι η πέμπτη διαδοχική μηνιαία άνοδος.
Ωστόσο, παραμένει χαμηλότερα από τις 103,4 μονάδες του Φεβρουαρίου, μήνα που προηγήθηκε του lockdown.
Η έρευνα έδειξε ότι οι επιχειρήσεις από τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, το λιανεμπόριο και τις κατασκευές κινήθηκαν ανοδικά όσον αφορά την εμπιστοσύνη που έχουν αυτόν τον μήνα.
Πτώση κατά 0,4% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Όπως μετέδωσε το Reuters, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή ενημέρωσε ότι και σε μηνιαία βάση κινήθηκαν αρνητικά κατά 0,4%.
Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσουν κατά 0,1% και σε ετήσια και σε μηνιαία βάση.
Οι λιανικές πωλήσεις στην Ισπανία κατέγραψαν πτώση κατά 2,4% τον Αύγουστο από ένα χρόνο νωρίτερα, ανακάμπτοντας ελαφρώς από πτώση 3,9% που κατέγραψαν τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (INE) της χώρας.
Οι περιοχές που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως οι Βαλεαρίδες Νήσοι και οι Κανάριες Νήσοι  επλήγησαν περισσότερο, σημειώνοντας ετήσιες μειώσεις 15,3% και 14,2% αντίστοιχα, σύμφωνα με την ΙΝΕ.
Η γαλλική καταναλωτική εμπιστοσύνη διατηρήθηκε σταθερή τον Σεπτέμβριο καθώς η βελτίωση του κλίματος μεταξύ των νοικοκυριών για τα μακροπρόθεσμα οικονομικά τους, αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για την ανεργία, αναφέρει η στατιστική υπηρεσία Insee.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Insee διατηρήθηκε στις 95 μονάδες μετά από την ανοδική αναθεώρηση κατά μία μονάδα τον Αύγουστο, έναντι εκτιμήσεων για 94 μονάδες.
Η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών για τα προσωπικά οικονομικά διαμορφώθηκε υψηλότερα, σημειώνοντας άνοδο μεγαλύτερη από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, όταν η πανδημία ξεκίνησε να επηρεάζει και τη Γαλλία.
Υπάρχει επίσης μια μικρή αύξηση σε εκείνους που προετοιμάζονται να κάνουν μεγάλες αγορές.
Ωστόσο ο αριθμός των ανθρώπων που δήλωσαν πως ήταν μια καλή στιγμή για εξοικονόμηση, αυξήθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.
Οι ανησυχίες των νοικοκυριών για την ανεργία ενισχύθηκαν.
Η κυβέρνηση θέλει να πείσει τους καταναλωτές να ξοδέψουν 10 δισ. ευρώ, ποσό που αποταμίευσαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, τροφοδοτώντας την ανάκαμψη μετά από τη χειρότερη μεταπολεμικά ύφεση στο α΄ μισό του 2020.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας με το βλέμμα στις ΗΠΑ - Στο -0,9% ο Hang Seng

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασία, με το βλέμμα στις ΗΠΑ.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,25% στις 3.263 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,12% στις 23.539 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση -0,88% στις 23.269 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε +0,2% στις 3.224 μονάδες.
Ο Sensex υποχώρησε +0,2% στις 37.916 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης