Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αμερικανικό ενδιαφέρον για την Energean και τον Πρίνο - Στο επίκεντρο η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα

tags :
Αμερικανικό ενδιαφέρον για την Energean και τον Πρίνο - Στο επίκεντρο η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα
Σταθερό το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Energean και τον Πρίνο
Το σταθερό ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα για τον ρόλο της Energean στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο καθώς και για τις δραστηριότητες στον Πρίνο επιβεβαιώνει η νέα επίσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων στις εγκαταστάσεις του Κόλπου της Καβάλας.
Μία επίσκεψη που είχε αυτήν την φορά στο επίκεντρο το έργο της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα – ενός project που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με τη συνέχιση της δραστηριότητας του τομέα των υδρογονανθράκων στον Πρίνο.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. F. Fanon, αρμόδιος για τους Eνεργειακούς Πόρους, και ο Έλληνας Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια κ. Κώστας Φραγκογιάννης, διπλωματικά στελέχη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στελέχη του Υπ. Εξωτερικών, επισκέφθηκαν το χερσαίο εργοστάσιο επεξεργασίας υδρογονανθράκων «Σίγμα» και ενημερώθηκαν για τον τρόπο εξόρυξης και επεξεργασίας υδρογονανθράκων μέσα στις μοναδικές διεθνώς συνθήκες υψηλότατης περιεκτικότητας σε υδρόθειο.
Το βάρος της ενημέρωσης δόθηκε στην πρόταση της Energean για την Υπόγεια Αποθήκη, την οποία παρουσίασαν ο κ. Nick Witney, Εμπορικός Διευθυντής, ο κ. Βασίλης Τσέτογλου, Διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος και ο κ. Κώστας Ιωαννίδης, Διευθυντής Εγκαταστάσεων στον Κόλπο της Καβάλας.
Άλλωστε η Energean ήταν εκείνη που παρουσίασε (το 2011) την πρώτη μελέτη για τη μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας σε Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου και προετοιμάζεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον στο πλαίσιο του εν εξελίξει διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.
Το ενταγμένο στα ενεργειακά projects κοινού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση έργο (PCI) θεωρείται ως κλειδί για την χώρα μας και συνολικά για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, υπό το πρίσμα της συνεχούς αύξησης της γεωπολιτικής σημασίας της τελευταίας, ειδικά με φόντο τις ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και την αναζήτηση τρόπων αξιοποίησής τους από την ευρωπαϊκή αγορά.
Η Ελλάδα ως τώρα εισάγει το σύνολο των ποσοτήτων φυσικού αερίου που καταναλώνει – περίπου 5 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου για το 2019. Η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου θα ήταν δυνατό να αποθηκεύει έως 1 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου, τα οποία θα διατίθενται στην αγορά σε δύο κύκλους τον χρόνο με παράδοση έως 9 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.
Ως βασικά πλεονεκτήματα της δημιουργίας της Υπόγειας Αποθήκης προσδιορίζονται:
-η δημιουργία και η διατήρηση για περίπου έξι συνεχείς μήνες αποθεμάτων ασφαλείας σε φυσικό αέριο (σήμερα η Ελλάδα δεν διαθέτει τέτοια αποθέματα),
-η εξασφάλιση συνεχούς τροφοδοσίας των καταναλωτών με αέριο ακόμη και σε περιόδους διακοπής της ροής από τους αγωγούς,
-η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας μας έναντι των προμηθευτών της σε φυσικό αέριο
-η προστασία της χώρας έναντι των διακυμάνσεων τιμών και της μεταβολής των συνθηκών τόσο στην αγορά του αερίου μέσω αγωγών όσο και του υγροποιημένου αερίου (LNG)
-η ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας, καθώς η Καβάλα βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο διέλευσης αγωγών που μεταφέρουν αέριο προς την Ευρώπη
 -η ενίσχυση των επενδύσεων και της απασχόλησης σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή της χώρας, όπως είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
 -η ενίσχυση των προοπτικών συνέχισης της δραστηριότητας στον τομέα των υδρογονανθράκων στον Κόλπο της Καβάλας
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τις εγκαταστάσεις της Energean στον Κόλπο της Καβάλας, μεγαλύτερος μέτοχος της οποίας με ποσοστό σχεδόν 20% είναι το μεγάλο αμερικανικό fund Third Point, είχε επισκεφθεί ακριβώς πριν από δύο χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2018, ο τότε Υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ κ. Mark Menezes\, ενώ ακριβώς δύο χρόνια πιο πίσω, τον Σεπτέμβριο του 2016, τις εγκαταστάσεις είχαν επισκεφθεί στελέχη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής την τότε Γενική Πρόξενο κ. R. Fongh.
Στο επίκεντρο εκείνων των επισκέψεων είχε βρεθεί το μεγάλο γεωτρητικό πρόγραμμα (10 παρεμβάσεις σε υφιστάμενες γεωτρήσεις και τρεις νέες γεωτρήσεις στο κοίτασμα Έψιλον) που υλοποίησε την περίοδο 2015-2019 η Energean.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης