Διεθνή

El-Erian: Οι επενδυτές πρέπει να προσγειωθούν στην πραγματικότητα - Η οικονομική ανάκαμψη θα είναι αργή και επώδυνη

El-Erian: Οι επενδυτές πρέπει να προσγειωθούν στην πραγματικότητα - Η οικονομική ανάκαμψη θα είναι αργή και επώδυνη
Δεν θα υπάρξει γρήγορη επούλωση των τραυμάτων που προκάλεσε η πανδημική κρίση, υποστήριξε με άρθρο του στους Financial Times ο οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian
Να προσγειωθούν στην πραγματικότητα κάλεσε τους επενδυτές ο διακεκριμένος οικονομολόγος και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian, συμπληρώνοντας πως η οικονομική ανάκαμψη θα αργήσει να έρθει.
«Οι ενέσεις ρευστότητας» αποδεικνύονται λιγότερο ισχυρές από όσο απαιτείται ώστε να υπάρξει γρήγορη επούλωση των τραυμάτων που προκάλεσε η πανδημική κρίση, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για την προστασία των χαρτοφυλακίων από τα μεγάλα sell-off στο χρηματιστήριο…
Ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα, τα οποία παραδοσιακά θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, λίγη προστασία έχουν προσφέρει στους επενδυτές που αναζητούν διαφοροποίηση.
«Το rollercoaster στο αμερικανικό χρηματιστήριο συνδυάζεται με πολλαπλασιαστικά σήματα μελλοντικών μεγάλων διακυμάνσεων στις αγορές παραγώγων, κάτι που προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον.
Ως εκ τούτου, δεν είναι πλέον σαφές ότι πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη υγιή διόρθωση που καθαρίζει τις αγορές από την υπερβολική τοποθέτηση κινδύνου και ενισχύει τα θεμέλια για περαιτέρω κέρδη» επισημαίνει ο El-Erian.
O δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 βιώνει τη μεγαλύτερη πτώση του εδώ και έξι μήνες.
Πριν συμβεί αυτό, οι μετοχές είχαν παρουσιάσει μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη που αναμένεται να μείνει στην ιστορία.
Μετά τα ιστορικά χαμηλά στα μέσα Μαρτίου 2020, υποστηριζόμενη από τα μηδενικά επιτόκια και από την άνοδο των τεχνολογικών μετοχών, η Wall Street έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη.
Ωστόσο, ο El-Erian είπε ότι η πολιτική απάντηση της κυβέρνησης είναι λιγότερο αξιόπιστη.
«Αυτό που ήταν αρχικά μια εντυπωσιακή πολιτική απάντηση αποδεικνύεται δύσκολο να διατηρηθεί - και όχι μόνο λόγω της πολιτικής πόλωσης».
Οι επενδυτές επίσης δεν πρέπει να περιμένουν το Κογκρέσο να βοηθήσει.
Η Fed έχει ρίξει τρισεκατομμύρια δολάρια στο σύστημα, αλλά οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι σε αδιέξοδο από τον Ιούλιο για το μέγεθος του επόμενου δημοσιονομικού πακέτου.
Το Σώμα των Δημοκρατικών παρουσίασε αργά τη Δευτέρα ένα νέο σχέδιο στήριξης ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει επίδομα ανεργίας 600 δολαρίων και έναν δεύτερο γύρο επιταγών για εκατομμύρια Αμερικανούς.
Ο El-Erian είπε ότι η Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχει συμπεριλάβει κάποια «ανησυχητική» και αμφιλεγόμενη γλώσσα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές και την όποια δημοσιονομική απόκριση μπορεί να υπάρξει.
Η Fed έχει δηλώσει ότι δεν σχεδιάζει να δώσει ώθηση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε αυτό το σημείο, αν και τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν έως τουλάχιστον το 2023.
«Ο αρχικός ενθουσιασμός της αγοράς για την πιο αισιόδοξη από την αναμενόμενη δήλωση, μετά την τελευταία συνάντηση νομισματικής πολιτικής της Fed, προκάλεσε δυσφορία για το εύρος και την αποτελεσματικότητα της στήριξης της κεντρικής τράπεζας» είπε.
Τέλος, ο El-Erian είπε ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να περιμένουν βελτιωμένα εταιρικά αποτελέσματα στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει την εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων Covid-19.
«Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι αυτό που ξεκίνησε ως ανάκαμψη σε σχήμα V προχωρά τώρα με πολύ πιο αργό ρυθμό» κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης