Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Ο δείκτης VIX σφάλλει - Θα αργήσει να έλθει ο... Αρμαγεδδών στις αγορές

tags :
Nomura: Ο δείκτης VIX σφάλλει - Θα αργήσει να έλθει ο... Αρμαγεδδών στις αγορές
To σενάριο του χάους που προεξοφλεί ο δείκτης VIX δεν είναι ρεαλιστικό, υποστηρίζει με ανάλυσή της η ιαπωνική επενδυτική εταιρεία Nomura
To σενάριο του χάους που προεξοφλεί ο δείκτης VIX δεν είναι ρεαλιστικό.
Αυτό υποστηρίζει με ανάλυσή της η ιαπωνική επενδυτική εταιρεία Nomura.
Μια ματιά στην αγορά δείχνει ότι, σε αντίθεση με τις προσδοκίες για ένα βίαιο τέλος του μήνα, μπορεί να συμβεί ακριβώς το αντίθετο.
Σύμφωνα με τη Nomura, η καμπύλη που διαγράφει ο δείκτης φόβου – VIX, αν μη τι άλλο, προκαλεί προβληματισμό.

Ωστόσο, αυτή η απόκλιση που σημειώνει η σιωπηρή μεταβλητότητα εν όψει των αμερικανικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου, όπως φαίνεται στο διάγραμμα, συνεπικουρούμενη από την κοινή πεποίθηση ότι είναι θέμα χρόνου να υπάρξει Αρμαγεδδών, δημιούργησε μια δυναμική που έχει «κολλήσει» τον δείκτη φόβου στη χώρα του πουθενά… διότι οι traders ανοίγουν θέσεις long.
Πράγματι, όπως δείχνει η Nomura, οι traders βρίσκονται επί του παρόντος σε μια περιοχή long Gamma και στον S&P 500 και στον SPY, μετά το ράλι που σημειώθηκε και οδήγησε στο τρέχον σημείο (3.310 μονάδες).

Σύμφωνα με τη Nomura, αυτή η μέτρια μεταβολή θα κρατήσει τα πράγματα υπό έλεγχο εφόσον υπάρξει πραγματική μεταβλητότητα, καθώς οι ΗΠΑ πλησιάζουν στις εκλογές, με τις αγορές να προεξοφλούν ήδη το χειρότερο σενάριο – εκτός αν τα μάκρο επιπεδώσουν την καμπύλη ή ανατρέψουν τη φορά της.
Παρ’ όλα αυτά, αν και το χρηματιστήριο προεξοφλεί ένα κακό σενάριο, η Nomura έχει τελείως διαφορετική άποψη.
«Το σενάριο του χάους δεν είναι ρεαλιστικό».
Και ενώ πολλοί θα διαφωνήσουν με τη Nomura, ειδικά από τη στιγμή που ο Trump προανήγγειλε ότι θα στραφεί στο Ανώτατο Δικαστήριο εφόσον χάσει τις εκλογές, όπερ σημαίνει ότι δεν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης έως τα μέσα του 2021, οι αναλυτές του ιαπωνικού επενδυτικού οίκου υποστηρίζουν ότι «έλευση χάους» δεν υφίσταται καθώς τα hedge funds θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν εκ νέου την αγορά – παρά το αφήγημα ότι ο Biden, με τα φορομπηχτικά μέτρα που φέρνει, θα επηρεάσει δυσμενώς το χρηματιστήριο.
Τούτου λεχθέντος, λοιπόν, σημειώνεται πως υπάρχει το ενδεχόμενος μιας αντίθετης «ροής πωλήσεων», εν συγκρίσει με την άποψη που «βλέπει» τους επενδυτές να μετατρέπονται σε «σκληρούς πωλητές».
Σύμφωνα με τη Nomura, αυτή η πιθανότητα δεν εκφράζεται απαραίτητα καλύτερα συναλλαγές αντιστάθμισης στον δείκτη S&P 500.
Aντίθετα, «μπορεί να αφορά περισσότερο ένα trading διασποράς, καθώς βλέπουμε κάποια υψηλότερα beta ETF να κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, το crash up είναι πιο πιθανό από το crash down – ειδικά εξαιτίας του γεγονότος ότι ο VIX ήδη προεξοφλεί την έλευση ενός Αρμαγεδδώνα λόγω εκλογών.

Παρεμπιπτόντως, όπως δείχνει η Nomura, οι κινήσεις του δείκτη φόβου είναι «αρκετά πικάντικες».


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης