Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Βουτιά» 35% στα λειτουργικά κέρδη των εισηγμένων και ζημιά 1,3 δισ. ευρώ – Αναλυτικός πίνακας

«Βουτιά» 35% στα λειτουργικά κέρδη των εισηγμένων και ζημιά 1,3 δισ. ευρώ – Αναλυτικός πίνακας
Οι εισηγμένες που εμφάνισαν κέρδη είναι περισσότερες από αυτές που είχαν ζημία αλλά λόγω Eurobank, ΕΛΠΕ, Motor Oil και Aegean η ζημιά ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ
Σκληρό αποτύπωμα στις λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιρειών αφήνει ο Covid-19 με τις ανησυχίες για διεύρυνση της επίδρασης και στα επόμενα τρίμηνα να κατακλύζουν την αγορά.
Όπως αναμενόταν λόγω του lockdown ο τζίρος στην πλειονότητα των εταιρειών είναι μειωμένες, ενώ πολλές εταιρείες δεν «άντεξαν» την πίεση από την απώλεια των εσόδων και γύρισαν σε ζημιές ή τις διεύρυναν.
Συνολικά ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 20% σε 84 εταιρείες του μη χρηματοοικονομικού κλάδου που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα εξαμήνου.
Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις και την επεξεργασία τους από το Bankingnews προκύπτει πως ο τζίρος υποχώρησε στα 20,5 δισ. ευρώ από 25,6 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων υποχώρησαν 35,1% και κατήλθαν στα 2,09 δισ. ευρώ από 3,22 δισ. ευρώ.
Λόγω των μεγάλων ζημιών από ΕΛΠΕ, Motor Oil, Aegean και Intralot, η τελική γραμμή καταγράφει ζημία 163 εκατ. ευρώ ενώ αν προστεθούν και τα αποτελέσματα των 5 τραπεζών η συνολική ζημία ανέρχεται στα 1,3 δισ. ευρώ από κέρδη 700 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.
Σημειώνεται πως από τις 84 εταιρείες οι 54 καταγράφουν κέρδη στο εξάμηνο και οι 31 ζημιές, που σημαίνει πως αρκετές αντέχουν.
Εξαιρετικά αποτελέσματα δημοσίευσε η Καρέλιας με την εισηγμένη να διαθέτει αρνητικό καθαρό δανεισμό 477 εκατ. ευρώ.
Πολύ καλά χαρακτηρίζονται τα κέρδη της ΔΕΗ μετά τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και του ΑΔΜΗΕ.
Της ΕΥΔΑΠ τα κέρδη είναι επηρεασμένα από απομειώσεις ενώ η ρευστότητα ανέρχεται στα 454 εκατ. ευρώ.
Πολύ καλά ήταν και τα αποτελέσματα της Quest, της Πλαστικά Θράκης, της Κρι-Κρι, της Παπουτσάνης, της Revoil, της ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, της Byte αλλά και της Flexopack.
Στο αντίποδα και εκτός των γνωστών περιπτώσεων του κλάδου διύλισης και της Aegean, οι οποίες επηρεάστηκαν σημαντικά από την πανδημία και εμφάνισαν μεγάλες ζημιές, τα αποτελέσματα της VIohalco έδειξαν σημαντική ζημία, όπως και της Fourlis.
Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα της ΑΝΕΚ της Δάιος και της ΓΕΚΕ και αποτυπώνουν από τη μία το lockdown αλλά και τη δραματική υποχώρηση των τουριστικών αφίξεων.
Συνολικά η καθαρή θέση των εισηγμένων που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα ανέρχεται στα 22,8 δισ. ευρώ και οι τραπεζικές υποχρεώσεις μαζί με τις μισθώσεις στα 26,7 δισ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται στα 10,4 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η ολοκλήρωση της περιόδου για τη δημοσίευση αποτελεσμάτων εξαμήνου ολοκληρώνεται σήμερα (30/9).
Image
Image
Image
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης