Τελευταία Νέα
Οικονομία

EWG: Συστάσεις πριν από το Eurogoup στις 5/10 και την 8η αξιολόγηση - Πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια, στις 19/10 οι αξιωματούχοι

EWG: Συστάσεις πριν από το Eurogoup στις 5/10 και την 8η αξιολόγηση - Πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια, στις 19/10 οι αξιωματούχοι
Τα «καμπανάκια» ήταν πολλά, όμως για τους θεσμούς προτεραιότητα έχουν οι εκκρεμείς συντάξεις
Αυστηρές συστάσεις προς την κυβέρνηση για το κλείσιμο όλων των μνημονιακών εκκρεμοτήτων, αναμένεται να απευθύνουν στην σημερινή συνεδρίαση (με τηλεδιάσκεψη) του EuroWorking Group (EWG) οι τεχνοκράτες εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Οι συστάσεις, λίγες ημέρες πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, έχουν να κάνουν με τις εστίες κινδύνου, τα ρίσκα και τις καθυστερήσεις που εντόπισε και ανέδειξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία έκθεση για το ελληνικό πρόγραμμα.
Τα «καμπανάκια» ήταν πολλά, όμως για τους θεσμούς προτεραιότητα έχουν οι εκκρεμείς συντάξεις, τα φέσια του Δημοσίου, οι αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων, οι μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της ενέργειας, και φυσικά οι αποκρατικοποιήσεις. Είναι από την άλλη πλευρά τα «αγκάθια» της 8ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες, και στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να κερδίσει την «ανάσα» των 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα (ANFΑ’s και SMP’s) που θα τις επιστρέψουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.
Εν όψει της κατάθεσης του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στη Βουλή, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα «πιάσουν δουλειά» στο τέλος αυτής της εβδομάδας, προκειμένου το Σαββατοκύριακο, μέσα από ένα πυκνό πρόγραμμα τηλεδιασκέψεων με τα αντίστοιχα ελληνικά, να «κλειδώσουν» οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθεί η οικονομία και ο προϋπολογισμός το 2021.
Το στοίχημα είναι μεγάλο και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο εγκαταλείπουν το αρχικό σενάριο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
Πλέον, ο νέος στόχος που τίθεται είναι για πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ και είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, αν και εδράζεται στην εκτίμηση ότι η ανάκαμψη του χρόνου θα είναι τουλάχιστον 5,5% με 6%.
Φέτος, όμως, και όπως τεκμαίρεται από τα στοιχεία με τις εισπράξεις από τον τουρισμό, η ελληνική οικονομία θα κλείσει με ύφεση κοντά στα επίπεδα του 9%, ενώ η πρωτογενής ζημία στον προϋπολογισμό θα ανέλθει στο 6%, κάνοντας δύσκολη την προσαρμογή για το 2021.
Πρόκειται για ένα «κενό» τουλάχιστον 11-12 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό και για το οποίο το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει σχέδιο προτάσεων/ μεταρρυθμίσεων προς την Κομισιόν για το πώς αυτό θα μηδενιστεί.
Το κείμενο θα σταλεί στις Βρυξέλλες μαζί με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού έως τις 15 Οκτωβρίου, ενώ προηγουμένως θα φιλτραριστεί από τα ανώτερα κλιμάκια των δανειστών.
Οι 4 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα μπουν επίσημα στον χορό της 8ης αξιολόγησης στις 19 Οκτωβρίου και, μέσα σε ένα διάστημα το πολύ πέντε ημερών, υπολογίζουν, κατά τη συνήθη τακτική τους, να έχουν κάνει φύλλο και φτερό όλα τα ανοικτά μέτωπα στην οικονομία.
Εν τω μεταξύ, δυσχέρειες στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής προκαλεί η μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση των πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Γεγονός το οποίο μεγαλώνει το χρηματοδοτικό κενό, προκαλώντας έμφραγμα στην οικονομία η οποία συνεχίζει να «τρώει» από τα «έτοιμα».
Η κυβέρνηση πρέπει να μπει πιο ενεργά στο παιχνίδι της ενεργοποίησης των ευρωπαϊκών μέτρων στήριξης, εάν θέλει να διατηρήσει σε ένα ασφαλές επίπεδο τη στάθμη των ταμειακών διαθεσίμων που μεταβάλλεται μέρα με την ημέρα και για την ώρα κινείται στα 37,7 δισ. ευρώ.
Ούτε ένα ευρώ βοήθειας δεν έχει μπει στα κρατικά ταμεία, ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα (συνέντευξη στο CNN.gr), τα μισά μόνον από τα 2,7 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στη χώρα μας από το Πρόγραμμα SURE (Πρόγραμμα Συνεργασία) θα έρθουν εφέτος.
Το υπόλοιπο κομμάτι της δόσης θα εκταμιευθεί το 2021 μαζί και με κάποιες προκαταβολές χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα γίνουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο.
Για την ιστορία, η κυβέρνηση περίμενε από τον Ιούλιο αυτά τα λεφτά, καλλιεργώντας προσδοκίες εκταμίευσης για τον Σεπτέμβριο, πράγμα που τελικά δεν συνέβη…
Ομως το δεύτερο κύμα κορονοϊού είναι εδώ και απειλεί να ανατρέψει κάθε ισορροπία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης