Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έκανε πίσω ο Τσίπρας για τη διαγραφή Τσακαλώτου... παρ΄ ότι «τον φλόμωσε στα ψέματα» - Βλέπει νέες ευκαιρίες σκληρής αντιπολίτευσης

Έκανε πίσω ο Τσίπρας για τη διαγραφή Τσακαλώτου... παρ΄ ότι «τον φλόμωσε στα ψέματα» - Βλέπει νέες ευκαιρίες σκληρής αντιπολίτευσης
Πως ο Τσίπρας φλόμωσε στα ψέματα τον Τσακαλώτο
Έκανε βήματα πίσω ο Αλέξης Τσίπρας και πήρε πίσω την απόφασή για τη σύσταση πειθαρχικού οργάνου, το οποίο είχε εγκριθεί και από το τελευταίο συνέδριο με συγκεκριμένη σύνθεση, και προέκρινε την θεσμοθέτηση επιτροπή δεοντολογίας.
Το κυριότερο είναι ότι κλείνει προσώρας το μέτωπο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος δεν θα αφήσει καμία ευκαιρία να πάει χαμένη όσον αφορά το πολιτικό του μέλλον και ρόλο μέσα στο κόμμα. Και αυτό διότι η απομάκρυνσή του από τον τομέα των Οικονομικών – τον οποίο χειρίζεται η ιδιαίτερα αδύναμη στα οικονομικά Έφη Αχτσιόγλου
-  έχει ενοχλήσει πάρα πολύ τον Ευκλείδη όχι αυτή καθ’ αυτή η απομάκρυνση αλλά γιατί σύμφωνα με πληροφορίες άλλα είχαν συμφωνηθεί και άλλα εν τέλει δρομολογήθηκαν.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο τέλος Αυγούστου οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σε εξοχικό που φιλοξενείται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσουν το μέλλον του κόμματος και να παρθούν οι αποφάσεις.

Tον φλόμωσε στα ψέματα

Εκεί, όπως διαβεβαιώνει συνομιλητής του Ευκλείδη, ο Τσίπρας «τον φλόμωσε στα ψέματα» καθώς του υποσχέθηκε ότι θα παραμείνει στο ευαίσθητο πόστο της Οικονομίας και θα παίξει μεγάλο ρόλο, την ώρα που η ύφεση καλπάζει και πρέπει να υπάρχει ένα καλά πληροφορημένο και καταρτισμένο σκιώδες γραφείο που θα προμηθεύει με υλικό και επιχειρήματα την υπόλοιπη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Με άλλα λόγια, ο Τσίπρας τον πούλησε και αυτό έκανε τον Τσακαλώτο να «χτυπήσει» και για το θέμα της άστοχης δήλωσης Τζάκρη για τον Πρωθυπουργό αλλά και γενικότερα για τα θέματα στρατηγικής και ύφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας σε μία κίνηση πυγμής άλλαξε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον τοποθέτησε μακριά από τα φυσικά λημέρια του και παράλληλα ανακοίνωσε πειθαρχικό όργανο το οποίο προκάλεσε τον θυμό ακόμα και αυτών που δεν βλέπουν θετικά τον κ. Τσακαλώτο.
Αυτό, ωστόσο που εξόργισε τα κορυφαία στελέχη, ήταν η παρέμβαση της Ζανέτ Τσίπρα, αδερφή του πρώην Πρωθυπουργού, η οποία έθεσε θέμα γραμμής και εξόδου από το κόμμα στελεχών που δεν την ακολουθούν.

Το κόμμα χαρακτηρίστηκε οικογενειοκρατικό

Από εκείνη τη στιγμή, το κόμμα χαρακτηρίστηκε οικογενειοκρατικό, η παρέμβαση της Ζανέτ ως προσπάθεια νεποτισμού και επιβολής κυρώσεων κάτι που δημιούργησε αντιδράσεις ακόμα και σε πολιτικά πρόσωπα που έχουν φύγει το κόμμα όπως ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε πλέον το κόμμα ως μη αριστερό και δημοκρατικό, αλλά μία συνέχεια του ΚΚΕ…
Γι’ αυτό με αυτή την απόφαση που πήρε χθες, και ενώ είχαν καταγραφεί πολλές ενστάσεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλ. Τσίπρας ευελπιστεί να περιοριστεί η ένταση και να κοπάσει η κριτική και ακολούθως να δημιουργηθεί μία συσπείρωση στο κόμμα μέσα από την κοινοβουλευτική μάχη για την Συμφωνία των Πρεσπών, μέσα από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και φυσικά από τις τελευταίες αστοχίες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλ. Τσίπρας είχε προτείνει και εγκρίθηκε στο πολιτικό κέντρο (πρωινός καφές και προεδρείο Κ.Ο.) να συσταθεί τετραμελής επιτροπή που θα είχε ως αρμοδιότητα να ελέγχει και πειθαρχικά τους βουλευτές και σε αυτήν θα συμμετείχαν, η γραμματέας της Κ.Ο. Όλγα Γεροβασίλη, ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος και ο διευθυντής της Κ.Ο. Θανάσης Θεοχαρόπουλος για τη συμμετοχή του οποίου υπήρξε μεγάλη αντίδραση.

Η αναδίπλωση

Τελικά ο Αλ. Τσίπρας προτίμησε να αναδιπλωθεί, καθώς είχε υπάρξει σειρά ενστάσεων από κεντρικά και ιστορικά στελέχη, όπως π.χ. ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που σημείωσε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «είναι απολύτως κατοχυρωμένη η δημόσια έκφραση διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων, πλην όμως είναι σαφές πως πρέπει να πάρουμε απόσταση -και έχουμε πάρει απόσταση- από ύβρεις ή από μια διχαστική τοξικότητα που πραγματικά δεν είναι στο πλαίσιο αυτής της κουλτούρας».
Τελικά, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα για θέματα δεοντολογίας θα αποφασίζουν θεσμικά –τον τελικό λόγο θα έχει ο Αλ. Τσίπρας- η Όλγα Γεροβασίλη και ο Δ. Τζανακόπουλος και οι οποίοι θα ασχολούνται με τις υποθέσεις βουλευτές που βγαίνουν εκτός γραμμής.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης