Μαύρος Σεπτέμβριος λόγω κορωνοϊού στην Αττική – Πιο κοντά τοπικά lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας

Μαύρος Σεπτέμβριος λόγω κορωνοϊού στην Αττική – Πιο κοντά τοπικά lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας
Πρόβλεψη για 800 κρούσματα την ημέρα από Νοέμβριο - Στους 389 οι νεκροί
(upd5) Με σειρά αρνητικών ρεκόρ όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού κλείνει ο Σεπτέμβριος ιδιαίτερα για την Αττική, η οποία βρίσκεται πραγματικά στο κόκκινο γεγονός που προβληματίζει έντονα τόσο την κυβέρνηση και τους επιστήμονες όσο και τις υγειονομικές αρχές.
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί.
Τον Σεπτέμβριο αναφέρθηκαν 7.597 κρούσματα, εκ των οποίων τα 3.896 εντοπίστηκαν στην Αττική (σημειώνεται ότι από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο είχαν καταγραφεί σε όλη την χώρα 10.526 κρούσματα!) ενώ χθες Τρίτη 29/9 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων (240) που έχει αναφερθεί στο Λεκανοπέδιο από την έναρξη της επιδημίας.
Παράλληλα μέσα στον Σεπτέμβριο καταγράφηκε και ο υψηλότερος αριθμός θανάτων, καθώς έχουν αναφερθεί ήδη 122 θάνατοι, δηλαδή μέσα σε αυτές τις 29 ημέρες έχει αναφερθεί το ένα τρίτο των συνολικών θανάτων, τη στιγμή που 79 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι και άλλοι 610 νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας.
Τα δεδομένα αυτά τρομάζουν τους επιστήμονες, καθώς παρά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 21/9, δεν βλέπουν την κατάσταση να βελτιώνεται και τα κρούσματα να μειώνονται.
Και ο προβληματισμός εντείνεται ακόμα περισσότερο, καθώς τρομάζει το σενάριο να συμπέσουν η εποχική γρίπη και οι άλλες ιώσεις με μια επιδημία που αντί για ύφεση, είναι σε έξαρση.
Αν και οι επιστήμονες και η κυβέρνηση διαμηνύουν πως δεν τίθεται θέμα lockdown και πως το ζήτημα είναι να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, είναι εμφανές πως η κατάσταση δεν βελτιώνεται και ούτε τα μέτρα αποδίδουν.
Για αυτό το λόγο προτείνονται και πιο δραστικά μέτρα, όπως τοπικά lockdown σε ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής, απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενίσχυση της τηλεργασίας και κυλιόμενα ωράρια στα σχολεία.
Όλα αυτά τα προτεινόμενα μέτρα αλλά και η αποτίμηση της κατάστασης αναλύθηκαν εκτενώς κατά τη σημερινή, καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη με τους λοιμωξιολόγους, κατά την οποία φέρεται να συζητήθηκαν τόσο η καθολική χρήση μάσκας όσο και το κλείσιμο των πλατειών στην περιοχή της Αττικής.

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Από Νοέμβριο 800 κρούσματα την ημέρα, αν δεν πάρουμε μέτρα

Την εκτίμηση ότι πηγαίνουμε προβλέψιμα άσχημα όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλαδα διατύπωσε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δ. Σαρηγιάννης, υποστηρίζοντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, τότε από Νοέμβριο θα έχουμε 800 κρούσματα ημερησίως.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open ο κ.Σαρηγιάννης έκανε λόγο για αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβουμε τα χειρότερα.
«Πηγαίνουμε προβλέψιμα ανησυχητικά.
Τα μοντέλα προβλέπουν ότι από τη στιγμή που θα πιάσει το κρύο θα ξεκινήσει η πίεση.
Το Νοέμβριο θα έχουμε γύρω στα 800 κρούσματα καθημερινά αν δεν πάρουμε νέα μέτρα.
Πρέπει να προλάβουμε να πάρουμε μέτρα έως τον Οκτώβριο» είπε ο κ.Σαρηγιάννης.
«Τα νούμερα είναι σταθερά υψηλά.
Αν κρατούσαμε την τηλεργασία στο 75% θα βοηθούσε πολύ την κατάσταση.
Επίσης από μέσα Οκτωβρίου πρέπει να έχουμε μάσκες μέσα και έξω» υποστήριξε, τονίζοντας σχετικά με τα σχολεία ότι είναι αναγκαίο να γίνουν τάξεις των 15 παιδιών.
«Να βρεθούν χώροι στους Δήμους.
Σε τάξεις με μεγάλο συγχρωτισμό εκεί είναι δύσκολο να τηρηθούν συνθήκες υγιεινής, θα πρέπει να βρεθούν τεχνολογικές λύσεις (για εξαερισμό κτλ)» ανέφερε ο κ.Σαρηγιάννης.

Παγώνη (ΕΙΝΑΠ): Τοπικά lockdown στην Αττική εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση


Την θέση ότι θα επιβληθούν οπωσδήποτε τοπικά lockdown στην Αττική αν προχωρήσουν οι αριθμοί και δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη, η οποία ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται για τον περιορισμό της διασποράς του ιού είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη είπε πως η Αττική έχει το πρόβλημα.
«Το γεγονός ότι 79 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι από τις 8 Αυγούστου μέχρι σήμερα, ο αριθμός των θανάτων, ο αριθμός των νοσηλευομένων με COVID19 που είναι γύρω στα 610 άτομα γιατί κάθε μέρα αλλάζει ανάλογα με εισιτήρια και εξιτήρια και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι οι παράμετροι που μας έχουν ανησυχήσει πάρα πολύ τις τελευταίες μέρες» είπε η κα.Παγώνη, τονίζοντας ότι υπάρχει διασπορά μεγάλη στο κέντρο της Αθήνας.
«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Οι άνθρωποι υψηλού κινδύνου αν περάσουν τις 8-10 ημέρες διασωληνωμενοι δεν είναι εύκολο μετά να αποσωληνωθούν» είπε η κα.Παγώνη.
Όπως είπε, πρέπει να γίνουν περαιτέρω παρεμβάσεις μεταξύ αυτών το ζήτημα της μάσκας που θα έπρεπε όπως επισήμανε να φοράμε ήδη μάσκα παντού και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους ως επιπλέον μέτρο.
«Είναι ένα μέτρο που δεν κοστίζει τίποτα και είναι θέμα συνήθειας του καθενός μας», τόνισε η κα.Παγώνη, αναφέροντας πως με τις μάσκες έγιναν λάθη από την αρχή αναφορικά με το βάλε βγάλε.
Επιπλέον, η πρόεδρος τόνισε πως το βράδυ οι πλατείες είναι γεμάτες και δεν φοράνε μάσκες ούτε κρατάνε αποστάσεις .
«Όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν φοράνε μάσκες και δεν κρατάνε μάσκες υπάρχει πρόβλημα» υποστήριξε η κα.Παγώνη, υπογραμμίζοντας πως το 20% βγαίνει από τις ΜΕΘ.
«Πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν όσοι θα έχουν και κορωνοιϊό και γρίπη διότι το ανοσοποιητικό σύστημα αμέσως πέφτει.
Για αυτό τονίζουμε πόσο σημαντικό είναι ο εμβολιασμός μετά τις 20 Οκτωβρίου πρώτα οι ευπαθείς ομπάδες και μετά σιγα σιγά και οι υπόλοιπες ομάδες» υποστήριξε η κα.Παγώνη.

Σύψας: Στον κεντρικό τομέα των Αθηνών το κύριο πρόβλημα – Θα μείνουν ανοιχτά τα σχολεία

Την ανησυχία των επιστημόνων για τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται καθημερινά στην Αττική εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Ν. Σύψας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη τήρησης των υφιστάμενων μέτρων προκειμένου να μην υπάρξουν νέοι και αυστηρότεροι περιορισμοί.
«Μας ανησυχούν τα χθεσινά νούμερα.
Το πρόβλημα εντοπίζεται πλέον στον κεντρικό τομέα των Αθηνών, όπου υπάρχει το σημαντικότερο ποσοστό των κρουσμάτων και είναι μια πηγή ανησυχίας για το πώς θα εξελιχθεί ο κορωνοϊός στην Αττική.
Το πρώτο πρόβλημα είναι η Αττική και το δεύτερο οι δομές» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Σύψας.
«Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά πάση θυσία, θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν.
Αυτό προσπαθούμε.
Δεν μου αρέσει να μιλάω συνεχώς για νέα μέτρα, γιατί αυτό είναι αδιέξοδο.
Τα νέα μέτρα πληγώνουν την κοινωνία και την οικονομία.
Υπάρχει μια ομάδα σκληρών μέτρων που είχαμε λάβει τον Μάρτιο και προσπαθούμε να το αποφύγουμε.
Είναι η ώρα ο κάθε πολίτης να κάνει το σωστό.
Ένας άνθρωπος μπορεί και να μολύνει και πάνω από 100 ανθρώπους όταν υπάρχει συγχρωτισμός.
Ένας σε μια πλατεία μπορεί να μολύνει και 100 και παραπάνω από 100 ανθρώπους» ανέφερε ο κ.Σύψας.
 
Στοχευμένες δράσεις για τις κόκκινες περιοχές της Αττικής

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν πραγματοποιήσει περισσότερους από 2.600 ελέγχους τις τελευταίες 5 ημέρες σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας.
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις πλατείες Βάθη, Κυψέλης, Αμερικής και Κουμουνδούρου.
Πρόσβαση στην εξέταση είχαν όλοι οι πολίτες αδιακρίτως και η εξέταση ήταν δωρεάν.
Έχουν εντοπιστεί συνολικά 61 θετικοί πολίτες στον κορωνοιό, εκ των οποίων οι 34 είναι αλλοδαποί.
Η δράση αυτή θα συνεχιστεί σε περιοχές της Αθήνας με μεγάλη κινητικότητα του ιού SARS-CoV-2.
Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19, περιλαμβάνει εντατικοποίηση των ελέγχων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία εκεί παρουσιάζεται σημαντικός επιπολασμός της νόσου.

Χαρδαλιάς: Νέα έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων

Την υποχρεωτική διενέργεια τεστ σε όλους τους εργάτες γης στην περιοχή του Ευρώτα που αφορά περίπου σε 1.300 άτομα και την αποχή από την εργασία τους μέχρι να βγουν τα αποτελέσμα προανήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στη χθεσινή 29/9 ενημέρωση.του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Όπως είπε, στον δήμο Ευρώτα, στα πρώτα 805 δείγματα που έχουν εξεταστεί σε αλλοδαπούς και όχι μόνο εργάτες γης, εντοπίστηκαν 39 θετικά κρούσματα.
Παράλληλα, ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εργάτες στον Ευρώτα τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και ελέγχους στις μετακινήσεις του με στόχο τον περιορισμό μετάδοσης των κρουσμάτων, ενώ για τους κατοίκους ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν έλεγχοι για κορωνοϊό σε όσους συνεργάζονται ή έχουν έρθει σε επαφή με εργάτες γης.
Σχετικά με τα σχολεία, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι από τις 12-27 Σεπτεμβρίου έχουν γίνει 110 και μέχρι την Κυριακή είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους 10 σχολεία και τμηματα σε 123 σχολεια, εκ των οποίων τα 93 βρίσκονται στην Αττική.  
Ειδικά για την Αττική, και κυρίως για τον Δήμο Αθηναίων, όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων, επανέλαβε τα μέρτα που ανακοινώθηκαν χθες σε συνεργασία με τον Δήμο και περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
-Ο Δήμος των Αθηναίων διαθέτει 8 Λέσχες Φιλίας της πόλης, που διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για την COVID-19. Τα τεστ θα γίνονται στοχευμένα και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα, με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, και κυρίως των ευπαθών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
-Διάθεση περισσότερων τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) για την αύξηση των ελέγχων στις δύο δομές του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και Κέντρο Φιλοξενίας Τοξικοεξαρτημένων).
-Εντατικοποιούνται τα rapid tests από κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ. στις επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού.
-Οι ομάδες του Δήμου Αθηναίων που καθημερινά δουλεύουν στους δρόμους της Αθήνας για τη στήριξη και τη φροντίδα των αστέγων (streetwork), πλαισιώνονται και ενισχύονται από νοσηλευτές, για τη λήψη περισσότερων δειγμάτων αλλά και για την παροχή πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.
-Δημιουργούνται δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης, για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία τους από πιθανή μόλυνση, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, οπότε χρειάζεται να εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να περιοριστεί ενδεχόμενη διασπορά του ιού. Στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαμονής.

Στους 389 οι νεκροί

Στους 388 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 29/9 416 νέα κρούσματα του κορωνοϊου στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 416, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 18.123 (ημερήσια μεταβολή +2,3%), εκ των οποίων 56,1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 5, ενώ από την έναρξη της επιδημίας
έχουν καταγραφεί συνολικά 388 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών πουνοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 79 (75,9% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Image

Image
Από το σύνολο των 18.123 κρουσμάτων, 2898 (16%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 7.479 (41,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).
Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που  έχουν συνολικά ελεγχθεί 1296795 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουνελεγχθεί 10719 δείγματα.
Image
Από τις 15 Οκτωβρίου ο εμβολιασμός για τη γρίπη

«Από τις 15 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την γρίπη.
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχαν γίνει κάτι παραπάνω από 2 εκατομμύρια εμβόλια.
Το 2019, ύστερα από σχετική καμπάνια, έγιναν περισσότερα από 3 εκατομμύρια.
Και φέτος έχουν παραγγελθεί 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.
Ανακοινώσεις για το πρόγραμμα εμβολιασμού θα γίνουν στις 14:00 το μεσημέρι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ για να αντέξει στις όποιες πιέσεις από την «διπλή απειλή», του κορονοϊού και της γρίπης.
Μέσα στον Οκτώβριο το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αποκτήσει ακόμη 67 κλίνες ΜΕΘ από δωρεές, ενώ από το Δεκέμβριο θα αρχίσουν να προστίθενται 174 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ από τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» είπε ο κ.Πέτσας..
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην «Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με τη οποία - σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές - μπορεί να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές.
Υπογραμμίζεται ότι οι ασθενείς που θα μεταφέρονται σε ιδιωτικές ΜΕΘ δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές και συμμετοχές επί των νοσηλείων».
«Ξέρουμε ότι η μάχη είναι δύσκολη.
Μπορούμε, όμως, να την κερδίσουμε.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και παίρνει τα μέτρα που απαιτούνται για κάθε στιγμή και κάθε περιοχή.
Είναι, όμως αυτονόητο πως κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αν δεν τηρείται από όλους.
Και αυτό είναι τώρα το στοίχημα» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.

Τι ισχύει από 21/9

Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου είναι τα εξής:
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
-Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
-Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες .

Με στόχο την προστασία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
-Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,
-Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,
-Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων τίθενται σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα:
-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
-Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.
-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS