Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Χωρίς κυρώσεις για την Τουρκία η Σύνοδος Κορυφής (1-2/10) - Η Merkel χαϊδεύει την Άγκυρα - Μητσοτάκης: Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες

Χωρίς κυρώσεις για την Τουρκία η Σύνοδος Κορυφής (1-2/10) - Η Merkel χαϊδεύει την Άγκυρα - Μητσοτάκης: Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες
O Erdogan απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες, πλην Μητσοτάκη και Αναστασιάδη, νέα επιστολή όπου τονίζει πως το τελευταίο διάστημα οι ευρωτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο
(upd3) Νέα... αναβολή παίρνουν οι αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, καθώς το σενάριο η ΕΕ να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στον Erdogan συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος συνεχίζει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Τουρκία να προκαλέσει νέα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στο μέλλον.
Η ΕΕ και κυρίως το Βερολίνο θέλει να αναβάλλει τις «σκληρές» αποφάσεις για μετά τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν και οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς -μεταξύ άλλων- επαίνεσε τη δράση της Τουρκίας με το προσφυγικό, αναφέροντας ότι κάνει «εκπληκτική και αξιοσημείωτη» προσπάθεια για τη φιλοξενία προσφύγων.
Στόχος της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι να μην ανοίξει μέτωπο με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος φέρεται να έχει θέσει ως προϋπόθεση για την έναρξη των διερευνητικών επαφών τη μη επιβολή κυρώσεων. Γι' αυτό άλλωστε και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η ημερομηνία για την έναρξη των συζητήσεων.
Μάλιστα, ο Erdogan απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες, πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη, νέα επιστολή όπου τονίζει πως το τελευταίο διάστημα οι ευρωτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Κι αυτό λίγες μόλις ώρες μετά το τελευταίο προσκλητήριο Μητσοτάκη σε Erdogan για διάλογο.
Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αποφεύγει τον διάλογο με την Τουρκία.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός -κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου- εξέφρασε την ελπίδα να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι «οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες».

Η Merkel χαϊδεύει τα αυτιά του Erdogan

Τη θέση ότι Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης διατύπωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel κατά την ομιλία της στη Bundestag, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η σχέση της Γερμανίας με την Τουρκία είναι πολυδιάστατη.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Merkel μιλώντας το πρωί στη γερμανική βουλή  αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας που θα συζητηθεί στην αυριανή πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι «σύνθετες», δήλωσε.
«Από τη μια πλευρά παράπονα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, από την άλλη η ένταση στην Α. Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία – σοβαρή ένταση.
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσο μικρή είναι η απόσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ στρατιωτικής σύρραξης και ειρηνικής διευθέτησης» ανέφερε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, η οποία κατέστησε σαφές πως η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και επιτελεί «θαυμαστό και αξιοσημείωτο» έργο σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμύριων προσφύγων.
«Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά», είπε, «πώς θα πετύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων». Σκιαγραφώντας, κατά κάποιο τρόπο, τη στάση της Γερμανίας στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής δήλωσε πως θα πρέπει, «να προσδιορίζουμε κάθε φορά εκ νέου τη σχέση μας με την Τουρκία αλλά και να εμμένουμε στη συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα».
Κατόπιν η Merkel αναφέρθηκε και στα πρόσφατα γεγονότα στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια.
Ασκώντας κριτική στην Ελλάδα επεσήμανε πως «τις τελευταίες ημέρες είδαμε φριχτές εικόνες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων.
Και όχι από την Τουρκία, θα ήθελα να το τονίσω, αλλά από τη Λέσβο, από ένα κράτος μέλος της ΕΕ».
Είναι σημαντικό, τόνισε, ότι στη Λέσβο θα δημιουργηθεί ένας πιλοτικός προσφυγικός καταυλισμός που θα τον διαχειρίζεται σε μεγάλο βαθμό η ΕΕ.
Ενώ υποστήριξε την αναγκαιότητα της άμεσης αντίδρασης της Γερμανίας να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λέσβο, επεσήμανε ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν συνιστά τη βιώσιμη λύση του προβλήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο η καγκελάριος αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου.
Κατά την άποψη της, το προσφυγικό θα απασχολεί την Ευρώπη για δεκαετίες, εξ ου και η αναγκαιότητα αναζήτησης μια ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης.
Η Merkel ευχαρίστησε την Κομισιόν για τη σχετική πρόταση που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα.
Όπως τόνισε, «το ζήτημα πώς θα την υλοποιήσουμε είναι λυδία λίθος και για τη συνοχή της Ευρώπης».
Αν δεν βρεθεί μια κοινή βάση στο προσφυγικό, τότε αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ικανότητα ανάληψης δράσης της ΕΕ.

Μητσοτάκης: Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες

Την ελπίδα, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι: «οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες», εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό το αποτύπωμα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την εισήγηση του στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφέροντας πως  αυτό φαίνεται και από τον εκνευρισμό της Τουρκίας.
Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξαιρετικά επιτυχημένες τις συνομιλίες του με τον Mike Pompeo, υποστηρίζοντας πως η δεύτερη μέσα σε 12 μήνες επίσκεψη του στην Ελλάδα ήταν πολύ σημαντική και παράγει αποτελέσματα σε πολλά επίπεδα.

Η νέα επιστολή Erdogan

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως το τελευταίο διάστημα οι ευρωτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Με αυτή την επιστολή, η Τουρκία θέλει να μεταφέρει τις προτάσεις της για την επίλυση του προβλήματος» τόνισε ο Erdogan.
Παρουσιάζει, μάλιστα, και τους δύο βασικούς στόχους της τουρκικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ο πρώτος είναι η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Ο δεύτερος είναι να εγγυηθούμε ίσα δικαιώματα και συμφέροντα για τους Τουρκοκύπριους όσον αφορά στους πόρους υδρογονανθράκων…» φέρεται να έγραψε ο Erdogan.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη επιστολή του τούρκου προέδρου  με τα «πιστεύω και τα θέλω» του στους ευρωπαίους ηγέτες πλην της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ο Erdogan ισχυρίζεται για ακόμη μία φορά πως την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο,  την προκαλούν η Ελλάδα και η Κύπρος. Επί τούτου αναφέρθηκε στις δράσεις της Λευκωσίας από το 2003 και εντεύθεν (οριοθετήσεις, αδειοδοτήσεις, γεωτρήσεις).
Κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία, υποστήριξε πως αποσκοπούν στη «φυλάκιση» της Τουρκίας εντός του Κόλπου της Αττάλειας (Χάρτης της Σεβίλλης).
Την ίδια ώρα, επαναλαμβάνει πολλάκις την ετοιμότητά του για διάλογο με την Ελλάδα «χωρίς προϋποθέσεις».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έστειλε και αυτός επιστολή στους ευρωπαίους ηγέτες, με την οποία απάντησε στις θέσεις που ήγειρε ο Erdogan.

Cavusoglu: Η Ελλάδα αποφεύγει τον διάλογο - Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ κατανοούν τα δίκαια αιτήματα μας

Σε νέες κατηγορίες εις βάρος της Ελλάδας προχωρά η Τουρκία ένας μόλις 24ωρο πριν τη Σύνοδο Κορυφής.
Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αποφεύγει τον διάλογο με την Τουρκία, υποκύπτοντας στην πίεσης των μέσων ενημέρωσης.
«Όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα, έτσι και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφεύγει τον διάλογο με την Τουρκία, αν και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είναι φίλος μου» υποστήριξε ο Cavusoglu σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, και συμπλήρωσε «υποκύπτουν στην πίεση των μέσων ενημέρωσης, της κοινής γνώμης».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «καθώς οι αποφάσεις στην Ευρώπη λαμβάνονται βάσει συναίνεσης, η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι κατέστησαν όμηρο την Ε.Ε. με τις απειλές για βέτο, όπως έκαναν με τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας».
Ο Cavusoglu υποστήριξε ότι «η πλειονότητα των μελών της Ε.Ε. κατανοεί τα δίκαια αιτήματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Από την άλλη πλευρά, πολλά εξέχοντα μέλη αποδέχονται επίσης τη στάση της Τουρκίας και απορρίπτουν τον “χάρτη της Σεβίλλης”».
Επίσης, ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε το αίτημα για τη σύγκληση περιφερειακής διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών, δηλαδή και των Τουρκοκυπρίων.

Οι πιέσεις στον Αναστασιάδη

Στο παρασκήνιο ασκούνται έντονες πιέσεις στον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, να μην θέσει βέτο στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Και σε αυτό φαίνεται πως παίζει ρόλο και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το Βερολίνο όσο και η αμερικανική πλευρά ζητούν και την παρέμβαση της Ελλάδας προκειμένου να αρθεί η κυπριακή απειλή του βέτο.
Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η αναφορά, χθες, του κ. Μητσοτάκη στην Κύπρο.
«Είναι σαφές ότι στις συζητήσεις μας παραμένουν κυρίαρχα τα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μία πολύ ευαίσθητη περιοχή, η οποία το τελευταίο διάστημα δοκιμάστηκε από την επιθετικότητα της Τουρκίας.
Με προκλητικές ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου.
Με μία ακραία ρητορική που συχνά φορτίζει το κλίμα, αλλά και με τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν συχνά την ειλικρίνεια των προθέσεων της.
Με ενέργειες που είναι αντίθετες τις αξίες του δυτικού κόσμου, τις οποίες η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Mike Pompeo.
Γεωπολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στόχος του κ. Μητσοτάκη ήταν να… κατευνάσει τον κ. Αναστασιάδη προκειμένου να μην ασκήσει βέτο σε περίπτωση που δεν αποφασιστούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Η ΕΕ δίνει χρόνο στην Τουρκία

Οι προθέσεις της ΕΕ αποτυπώνονται και στην επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, προς τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ ενόψει της Συνόδου.
Ειδικότερα, η πρώτη συνεδρίαση θα αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας, μετά τη συνάντηση των ηγετών ΕΕ-Κίνας μέσω τηλεδιάσκεψης στις 14 Σεπτεμβρίου. Στο τέλος της συνεδρίασης, θα συζητηθούν η κατάσταση στη Λευκορωσία, η δηλητηρίαση του Alexei Navalny και η κλιμάκωση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Αντιθέτως, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία θα συζητηθούν στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ.
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί εποικοδομητικά.
Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της» επισημαίνει στην επιστολή του ο Michel.

Μητσοτάκης: Θετικό το αποτύπωμα της επίσκεψης Pompeo

Θετικό χαρακτήρισε το αποτύπωμα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την εισήγηση του στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφέροντας πως  αυτό φαίνεται και από τον εκνευρισμό της Τουρκίας.
Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξαιρετικά επιτυχημένες τις συνομιλίες του με τον Mike Pompeo, υποστηρίζοντας πως η δεύτερη μέσα σε 12 μήνες επίσκεψη του στην Ελλάδα ήταν πολύ σημαντική και παράγει αποτελέσματα σε πολλά επίπεδα.
Ενόψει μάλιστα της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι «οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες».

Η πρόσκληση Μητσοτάκη σε Erdogan για διάλογο

Πάντως, δύο στοιχεία προέκυψαν από τη συνάντηση και τις δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Mike Pompeo στη Σούδα. Πρώτον η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και το νέο προσκλητήριο του κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία για διάλογο, το οποίο και συνόδευσε με την επισήμανση ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές «μονομερείς ενέργειες».
Η Τουρκία επιμένει σε μια διευρυμένη ατζέντα για τον διάλογο με την Ελλάδα. Ειδικότερα, τη στιγμή που η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως τα μόνα θέματα που είναι προς διαπραγμάτευση είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα, η τουρκική πλευρά επιμένει ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί από το σημείο που σταμάτησε και θα περιλαμβάνει και νησιά και εναέριο χώρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης