Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος συναγερμός για το 1 εκατομμύριο νεκρών από τον κορωνοϊό – Αισιοδοξία για το εμβόλιο της Moderna

tags :
Παγκόσμιος συναγερμός για το 1 εκατομμύριο νεκρών από τον κορωνοϊό – Αισιοδοξία για το εμβόλιο της Moderna
Τουλάχιστον 6,3 εκατομμύρια οι μολυσμένοι στην Ινδία, νέα έξαρση κρουσμάτων στις ΗΠΑ
(upd6) Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την επιδημία του κορωνοϊού, ο οποίος έχει αφήσει ήδη πίσω του περισσότερους από 1 εκατομμύριο νεκρούς και ενώ υπάρχουν προβλέψεις ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να διπλασιαστεί τους επόμενους μήνες και έως ότου βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για την ανάγκη να υπάρξει άμεσα μια επιστημονική απάντηση απέναντι στην έξαρση του κορωνοϊού.
Κάθε ημέρα – βάσει των στοιχείων του Σεπτεμβρίου – χάνουν τη ζωή τους περισσότεροι από 5.400 άνθρωποι, κάτι που σημαίνει 226 θανάτους την ώρα και έναν θάνατο κάθε 16 δευτερόλεπτα, τη στιγμή μάλιστα που οι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι αριθμοί αυτοί δεν αποτυπώνουν την πραγματική θνητότητα του κορωνοϊού.
Απέναντι σε αυτά τα ιδιαίτερα αρνητικά στοιχεία για την πορεία και την εξέλιξη του ιού, αισιοδοξία προσφέρουν τα τελευταία νέα από το εμβόλιο της Moderna.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών για το εμβόλιο της Moderna έδειξαν ότι αυτό παράγει αντισώματα κατά του ιού στους ηλικιωμένους σε αντίστοιχα επίπεδα με αυτά που δημιουργεί στους πιο νέους ηλικιακά ανθρώπους, χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερα παρενέργειες.
Αυτή η παράμετρος, της ασφάλειας δηλαδή του εμβολίου στους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους είναι μεγάλης σημασίας, μια και αυτή είναι η ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές του κορωνοϊού.
Την ίδια στιγμή πάντως ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται.
Ολοένα και περισσότερες Πολιτείες στις ΗΠΑ αναφέρουν έξαρση κρουσμάτων, στην Ινδία εκτιμάται ότι ο αριθμός των μολυσμένων είναι 10 φορές μεγαλύτερος από τα 6,3 εκατομμύρια κρούσματα που έχουν καταγραφεί επισήμως, ενώ στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τα χειρότερα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 34 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, είναι περισσότεροι από 23,3 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 33.799.635 και οι θάνατοι σε 1.010.381
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 7.219.635 και σε νεκρούς με 206.665
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 142.921 και τρίτη σε κρούσματα με 4.777.522
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 97.497 και τέταρτο το Μεξικό με 77.163
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 42.162 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.170.799 – Στους 20.630 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Κολομβία με 824.042 και έκτο το Περού με 808.714
- Έβδομη η Ισπανία με 748.266, όγδοο το Μεξικό με 738.163 και ένατη η Αργεντινή με 736.609
- Δέκατη η Νότια Αφρική με 672.572
Image
Εφιάλτης για τις ΗΠΑ ο κορωνοϊός: Στους 206.000 οι νεκροί – Νέα έξαρση κρουσμάτων

Εφιάλτης παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού για τις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί έχουν φτάσει στους 206.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 7,2 εκατομμύρια.
Και ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τους θανάτους και τα κρούσματα – σε απόλυτους αριθμούς – τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες καταγράφεται νέα έξαρση κρουσμάτων, γεγονός που τρομάζει τους επιστήμονες και τις υγειονομικές αρχές λόγω της έλευσης της εποχικής γρίπης και των άλλων ιώσεων.
Η Πολιτεία της Φλόριντα ανακοίνωσε έξαρση κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο (3.266 κρούσματα την Τρίτη 29/9 από 738 τη Δευτέρα 28/9), λίγες ημέρες αφότου ο κυβερνήτης Ron DeSantis έδωσε την έγκριση του προκειμένου να επαναλειτουργήσουν κανονικά τα εστιατόρια και τα μπαρ σε όλη την Πολιτεία, η οποία ήταν μια από τις μόλις επτά Πολιτείες των ΗΠΑ που ανέφεραν μείωση κατά τουλάχιστον 10% των μολύνσεων την περασμένη εβδομάδα.
Σημειώνεται πως μείωση κρουσμάτων ανέφεραν οι Πολιτείες της Αριζόνα, της Τζόρτζια, του Μέριλαντ, του Ρόουντ Άιλαντ, του Τέξας και της Βιρτζίνια, καθώς 28 Πολιτείες ανέφεραν αύξηση των μολύνσεων, ανάμεσα τους και η Νέα Υόρκη.
Στη Νέα Υόρκη ο δήμαρχος Bill de Blasio υποστήριξε ότι θα επιβάλλει πρόστιμα ύψους 1.000 δολαρίων στους κατοίκους ή στους επισκέπτες της πόλης, εφόσον αυτοί αρνηθούν να φοράνε μάσκα στους δημόσιους χώρους, ύστερα από τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των θετικών στον ιό τεστ κατά 3%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και αρκετούς μήνες.
Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται τη στιγμή που οι μαθητές επέστρεψαν χθες Τρίτη 29/9 για πρώτη φορά στις τάξεις τους, αν και έχει ήδη τονιστεί πως σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν κατά 3% σε εβδομαδιαία βάση, τότε θα κλείσουν εκ νέου.
Αλλά και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo απείλησε ότι θα επιβάλλει νέους περιορισμούς στα εστιατόρια αλλά και άλλα περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση που οι τοπικές κυβερνήσεις δεν συμμορφωθούν με τις οδηγίες για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό πως μια σειρά από Μεσοδυτικές Πολιτείες, όπως το Μιζούρι, η Νεμπράσκα, η Βόρεια Ντακότα, η Νότια Ντακότα και το Ουισκόνσιν, ανέφεραν αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία τις τελευταίες επτά ημέρες.
Image
Έξαρση στην Ευρώπη – Τα περιοριστικά μέτρα

Σε κλοιό δεύτερου κύματος βρίσκεται ήδη η Ευρώπη καθώς τα κρούσματα να καταγράφουν εκθετική άνοδο και οι κυβερνήσεις λαμβάνουν νέα μέτρα ενόψει του χειμώνα.
Στη Βρετανία με σφοδρότητα επελαύνει και το δεύτερο κύμα που προσεγγίζει το μισό εκατομμύριο κρούσματα .
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση του Boris Johnson προσανατολίζεται σε ένα καθολικό κοινωνικό lockdown στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Βρετανίας και ενδεχομένως και στο Λονδίνο.
Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών αναμένεται να κλείσουν για δύο εβδομάδες όλες οι παμπ, τα εστιατόρια και τα μπαρ, ενώ ανάμεσα στα μέτρα, αναμένεται να είναι και η απαγόρευση στους πολίτες να συναντώνται σε κλειστούς χώρους στις περιπτώσεις εκείνες που δεν έχει γίνει ήδη αυτή η σύσταση.
Ήδη την περασμένη εβδομάδα οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν νέα μέτρα, προτρέποντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι στις περιπτώσεις που είναι εφικτό αυτό και τα εστιατόρια και τα μπαρ να κλείνουν νωρίτερα, προκειμένου να καταπολεμηθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τα μέτρα αναμένεται να διαρκέσουν έως και έξι μήνες.
Σχολεία και καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά, όπως και τα εργοστάσια και τα γραφεία το προσωπικό των οποίων δεν είναι εφικτό να εργάζεται από το σπίτι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.
Στη Γαλλία, όπου η επιδημία είναι σε έξαρση, η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους έχει καταστεί υποχρεωτική στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ στη Μασσαλία όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια παρέμειναν κλειστά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και θα παραμείνουν για δύο εβδομάδες.
Από τις 28/9 σε 11 μεγάλες πόλεις, ανάμεσά τους και στο Παρίσι, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 22:00.
Στην Ισπανία, οι τοπικές αρχές της Μαδρίτης ανακοίνωσαν ότι επεκτείνουν το lockdown στη Μαδρίτη με αποτέλεσμα να επηρεάζονται περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες.
Περίπου 167.000 επιπλέον κάτοικοι της περιοχής δεν θα μπορούν να βγουν από τη συνοικία τους από προχθές Δευτέρα 28/9, εκτός κι αν θέλουν να μετακινηθούν για συγκεκριμένους λόγους, όπως το να πάνε στην εργασία τους ή στο γιατρό.
Η ισπανική κυβέρνηση έχει συστήσει να τεθεί και πάλι σε lockdown oλόκληρη η πόλη της Μαδρίτης προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορω
Την ίδια στιγμή στην Ιταλία, αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των κρουσμάτων ενώ ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown άφησε ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, που στηρίζει την κυβέρνηση Conte, Nicola Zingarreti, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξημένα κρούσματα Covid -19.
«Με ρωτάτε αν υπάρχει πιθανότητα να πάμε σε νέο lockdown; Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα.
Αν δεν σεβαστούμε τους κανόνες, θα καταλήξουμε ακριβώς εκεί.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, επαναλαμβάνω συνεχώς ότι η διατήρησή της καθημερινότητάς μας, προϋποθέτει απόλυτο σεβασμό στους κανόνες πρόληψης και ασφάλειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Zingarreti.
Image
Σημειώνεται ότι έγινε υποχρεωτική η χρήση της προστατευτικής μάσκας και σε ανοικτούς χώρους σε σειρά ιταλικών πόλεων.
Στο Βέλγιο, οι αρχές των Βρυξελλών έλαβαν αυστηρότερα μέτρα, σύμφωνα με τα οποία τα μπαρ και τα καφέ θα κλείνουν στις 23:00, ενώ από την ίδια ώρα και μέχρι τις 6 το πρωί απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων.
Παράλληλα δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού στις υπαίθριες αγορές ενώ όσον αφορά στα καταστήματα που πωλούν φαγητό ή ποτό, αυτά μπορούν να παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 22:00.
Στις 6 Οκτωβρίου θα υπάρξει εκ νέου αξιολόγηση για αναπροσαρμογή των περιορισμών.
Στη Γερμανία δεκάδες άνθρωποι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό σε πάρτι γενεθλίων στην πόλη Μπίλεφελντ του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε καραντίνα ήδη 950 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων μαθητών και εκπαιδευτικών από δέκα σχολεία.
Συνολικά 36 επισκέπτες μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό σε αυτό το πάρτι γενεθλίων.
Την περασμένη Παρασκευή ήταν μόνο 20 τα κρούσματα.
Όμως η αύξηση του αριθμού των μολύνσεων προκάλεσε τεράστια προσέλευση σε υπαίθριο κέντρο όπου γίνονται τεστ με αποτέλεσμα, όπως γράφει η εφημερίδα "Westfalen-Blatt", να σχηματιστούν και προχθές μεγάλες ουρές αυτοκινήτων.
Οι δημοτικές αρχές ζήτησαν από τους πολίτες ήδη από το μεσημέρι να μην κατευθύνονται προς το σημείο εκείνο, διότι το σύστημα είναι υπερφορτωμένο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, επρόκειτο για ένα πάρτι γενεθλίων που οργανώθηκε σε ιδιωτικό χώρο και κράτησε μέχρι το βράδυ.
Οι επισκέπτες εναλλάσσονταν συνεχώς και μεταξύ τους συμπεριλαμβάνονταν πολλά παιδιά από διαφορετικά σχολεία με συνέπεια αρκετές σχολικές τάξεις σε δέκα διαφορετικά σχολεία να βρίσκονται τώρα σε καραντίνα.
Στην Αυστρία, θετικός φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής ο αντίκτυπος των αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, που επιβλήθηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, δεν καταγράφονται πλέον οι ιδιαίτερα υψηλές αυξήσεις των νέων κρουσμάτων που υπήρχαν έως τις 17 ή 18 Σεπτεμβρίου.
Τα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή μόνον δέκα ατόμων σε ιδιωτικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους, όπως επίσης την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης της προστατευτικής μάσκας, αλλά και την κατανάλωση στην εστίαση μόνον από καθήμενους.
Από προχθές είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε αγορές και εμπορικές εκθέσεις ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.
Στην Τσεχία, όπου τις δύο τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα αυξάνονται με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη, οι αρχές επανέφεραν κάποια μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση των κρουσμάτων, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και οι αυστηρότεροι περιορισμοί στις ώρες λειτουργίας των μπαρ.
Αρνητικό ρεκόρ καταγράφει η Ολλανδία, καθώς αναφέρθηκαν 3.011 νέες περιπτώσεις μολύνσεων από κορωνοϊό, την ώρα που η χώρα επέβαλε νέα μέτρα για την καταπολέμηση ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων «Ο αριθμός των περιπτώσεων αυξήθηκε απότομα σε όλες σχεδόν τις περιοχές και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», δήλωσε το Ινστιτούτο.
Image
Στο κόκκινο λόγω κορωνοϊού η Λατινική Αμερική – Πάνω από 220.000 οι νεκροί σε Βραζιλία, Μεξικό

Στο κόκκινο παραμένει η Λατινική Αμερική λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς είναι η περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα και θύματα παγκοσμίως.
Στη Βραζιλία, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 863 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 32.058 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά, οι νεκροί στη Βραζιλία ανέρχονται σε 142.921 επί συνόλου 4,8 εκατομμυρίων κρουσμάτων.
Βάσει των στοιχείων, η Βραζιλία είναι δεύτερη σε θανάτους παγκοσμίως και τρίτη σε κρούσματα πίσω από ΗΠΑ, Ινδία.
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο παραμένει στην τέταρτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τους νεκρούς.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 560 θανάτοι εξαιτίας της COVID-19 και 4.446 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 77.163 επί συνόλου 738.163.
Ενδεικτικό της έντασης του ιού στη Λατινική Αμερική είναι ότι από αυτήν προέρχονται τα 5 από τα 10 κράτη με τις περισσότερες μολύνσεις παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα, και πέρα από τη Βραζιλία και το Μεξικό, την πεντάδα συμπληρώνουν η Κολομβία, το Περού και η Αργεντινή.

Ινδία: Στα 6,23 εκατ. τα κρούσματα, φόβοι έχουν μολυνθεί 63 εκατομμύρια άνθρωποι

Στα 6,23 εκατομμύρια ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ινδία καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλες 80.472 νέες μολύνσεις.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι το ίδιο διάστημα άλλοι 1.179 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει τους 97.497.
Η Ινδία καταγράφει το δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον κορωνοϊό στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, αν και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι πολύ σύντομα μπορεί να περάσει τις ΗΠΑ, μια και ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία.
Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές της Ινδίας αναφέρουν πως τα επίσημα στοιχεία δεν απηχούν την πραγματικότητα και υποστηρίζουν πως είναι πολύ πιθανό οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό να είναι 10 φορές περισσότεροι, και να φτάνουν τα 63 εκατομμύρια.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι για κάθε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, υπάρχουν άλλοι 26 με 32 άνθρωποι που έχουν μολυνθεί χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα.

Κίνα: Σε ύφεση η επιδημία του κορωνοϊού – Μόλις 19 εισαγόμενα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Σε ύφεση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 19 εισαγόμενα κρούσματα από 12 που ήταν την προηγούμενη ημέρα.
Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν μειώθηκε σε 22, από 26 την προηγουμένη, αν και οι κινεζικές υγειονομικές δεν συμπεριλαμβάνουν αυτές τις περιπτώσεις στα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνουν.
12 ασθενείς κρίθηκε πως ανέρρωσαν και έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία, με το σύνολο όσων θεωρείται πως αποθεραπεύτηκαν να φθάνει τους 80.578.
Παραμένουν σε δομές υγείας 191 ασθενείς.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 85.403 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.
Image
Tendros (ΠΟΥ) για το 1 εκ. θύματα του κορωνοϊού: Πολύ οδυνηρό ορόσημο, αλλά δεν είναι αργά για να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων

«Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων»: αυτό το μήνυμα ελπίδας έστειλε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τη στιγμή που ο νέος κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και μολύνει δύο εκατομμύρια την εβδομάδα.
«Το πιο σημαντικό δίδαγμα είναι πάντα το ίδιο: όποιο κι αν είναι το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η επιδημία σε μια χώρα, δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων», γράφει ο Tendros Adhanom Ghebreyesus σε άρθρο του που δημοσιεύεται από τη βρετανική εφημερίδα The Independent.
«Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν τώρα χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της Covid-19 και πολλοί περισσότεροι υποφέρουν εξαιτίας της πανδημίας», τονίζει ο Tendros, υπογραμμίζοντας επίσης την χωρίς προηγούμενο ταχύτητητα με την οποία ο κόσμος κατάφερε να τελειοποιήσει τεστ και να κινητοποιηθεί για να βρει το ταχύτερο αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.
Ο παγκόσμιος απολογισμός των νεκρών από τον κορωνοϊό ξεπέρασε χθες το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters, μια ζοφερή στατιστική σε μια πανδημία η οποία έχει προκαλέσει καταστροφές στην παγκόσμια οικονομία, έχει υπερφορτώσει τα συστήματα υγείας και έχει αλλάξει τον τρόπο που ζουν οι άνθρωποι.
Ο αριθμός των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό φέτος είναι διπλάσιος του αριθμού των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από ελονοσία -- και η αναλογία των θανάτων αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε αρκετές χώρες.
«Ο κόσμος μας έχει φθάσει σ' ένα οδυνηρό ορόσημο», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres.
«Είναι ένας αδιανόητος αριθμός.
Ωστόσο δεν πρέπει να μας κάνει να πάψουμε να βλέπουμε κάθε μία μεμονωμένη ζωή.
Ήταν πατέρες και μητέρες, σύζυγοι, αδελφοί και αδελφές, φίλοι και συνάδελφοι».
Οι θάνατοι από την Covid-19 χρειάστηκαν μόλις τρεις μήνες για να διπλασιασθούν από μισό εκατομμύριο, καθώς ο ρυθμός των θανάτων έχει επιταχυνθεί μετά την καταγραφή του πρώτου θανάτου στις αρχές Ιανουαρίου στην Κίνα.
Περισσότεροι από 5.400 άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο κάθε 24 ώρες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ρόιτερ που βασίζονται στους μέσους όρους του Σεπτεμβρίου, προκαλώντας συμφόρηση στα γραφεία τελετών και τα κοιμητήρια.
Αυτό αντιστοιχεί με περίπου 226 ανθρώπους την ώρα ή έναν άνθρωπο κάθε 16 δευτερόλεπτα. Κατά μέσο όρο 340 άνθρωποι πεθαίνουν στα 90 λεπτά που διαρκεί ένα ποδοσφαιρικό ματς.
«Τόσοι πολλοί άνθρωποι έχασαν τόσους πολλούς ανθρώπους και δεν είχαν την ευκαιρία να τους αποχαιρετήσουν», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Margaret Harris.
«... Πολλοί, πολλοί από τους ανθρώπους που πέθαναν, πέθαναν μόνοι σε ιατρικές συνθήκες και αυτός είναι ένας τρομερά δύσκολος και μοναχικός θάνατος».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης