Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιμένει ο Σταϊκούρας για την ύφεση: Στο - 8% το 2020 – Δεν έχουμε ακόμα εικόνα για το γ’ τρίμηνο

Επιμένει ο Σταϊκούρας για την ύφεση: Στο - 8% το 2020 – Δεν έχουμε ακόμα εικόνα για το γ’ τρίμηνο
Επαρκή τα ταμειακά μας διαθέσιμα – Τα μέτρα που έχουμε λάβει υπερβαίνουν τα 20 δις ευρώ είπε ο κ.Σταϊκούρας
Επιμένει στην πρόβλεψη ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2020 θα κινηθεί στα επίπεδα του 8% ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος πάντως υποστήριξε ότι το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ακόμα ακριβή εικόνα για το τρίτο τρίμηνο του έτους.
«Προφανώς θα υπάρχουν υστερήσεις και αποκλίσεις σε σχέση με την περσινή υλοποίηση τόσο του κρατικού προϋπολογισμού όσο και της πραγματικής οικονομίας παρά τα κάποια θετικά δείγματα γραφής στον τουρισμό τους μήνες Ιούλιο και κυρίως Αύγουστο.
Άρα θα υπάρχουν σημαντικές υστερήσεις.
Εκτιμήσεις δεν μπορώ να κάνω, όμως με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας δεν θα αλλάξουμε ουσιαστικά την επόμενη εβδομάδα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα καταθέσουμε στη Βουλή τις εκτιμήσεις μας για την ύφεση φέτος.
Θα είναι πέριξ του 8%» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Σταϊκούρας, ο οποίος ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν στα 37,5 δις ευρώ και ότι επαρκούν για να καλύψουν τυχόν έκτακτους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα.
«Τα ταμειακά μας διαθέσιμα είναι επαρκή για να καλύψουν τους όποιους περιορισμούς οικονομικής δραστηριότητας υφίστανται, θα εξακολουθήσουν να υφίστανται ή θα επιβληθούν το επόμενο χρονικό διάστημα ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης.
Είναι περίπου 37,5 δισ. ευρώ, όσα είχαμε στην αρχή της υγειονομικής κρίσης.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ξοδέψαμε στο μεσοδιάστημα.
Το ύψος των μέτρων που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ και θα εξελιχθούν σε πάνω από 24 δισ. ευρώ ως το τέλος της χρονιάς.
Στο μεσοδιάστημα βγήκαμε έξυπνα στις αγορές και δανειστήκαμε με πολύ χαμηλό επιτόκιο και χτίσαμε έτσι τα ταμειακά διαθέσιμα.
Αυτά που χτίσαμε τα δώσαμε στην πραγματική οικονομία, όπου υπήρχαν ανάγκες, στοχευμένα.
Δεν τα σπαταλήσαμε όπως είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή» ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας.
Κληθείς να απαντήσει στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση κινήθηκε τσιγκούνικα, ο κ.Σταϊκούρας τόνισε ότι «αν κινηθήκαμε τσιγκούνικα γιατί οι αγορές επιβραβεύουν την πολιτική μας;»
«Γιατί η 7η έκθεση αξιολόγησης ήταν θετική;
Γιατί η Κομισιόν άλλαξε τις εκτιμήσεις για την ύφεση σε ηπιότερη για την Ελλάδα;
Γιατί στο πρώτο εξάμηνο έχουμε μικρότερη ύφεση σε σχέση με άλλες χώρες;
Δεν μπορεί να έχουμε αποτύχει όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και όλοι οι άλλοι να επιβραβεύουν τις πολιτικές μας.
Και οι δικές μας πολιτικές είναι εμπροσθοβαρείς, δίνουμε πόρους στην πραγματική οικονομία, αλλά κρατάμε και εφόδια για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει ως το τέλος του έτους.
Αν κρατήσει άλλο ένα τρίμηνο η κρίση όπως φαίνεται, το κόστος των μέτρων που προτείνει διπλασιάζεται» είπε ο κ.Σταϊκούρας.

Έχουμε ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξουμε ένα lockdown

Στην ερώτηση για το εάν έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα για να αντιμετωπίσουμε ένα ενδεχόμενο lockdown ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «κάθε περιορισμός οικονομικής δραστηριότητας έχει επιπτώσεις για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά».
«Όσο πιο πολλοί και αυστηροί είναι οι περιορισμοί και όσο μεγαλύτερη η διάρκειά τους τόσο πιο οδυνηρές οι επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία.
Εκτιμάται ότι ένα καθολικό lockdown είναι καταστροφικό και στοίχισε στις ευρωπαϊκές οικονομίες περίπου 2,5-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας.
Όταν τον Απρίλιο ετέθη το θέμα του lockdown, όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του, το οικονομικό επιτελείο είπε "Ωχ Παναγία μου τι μας περιμένει". Ο ρόλος και η ευθύνη του ΥΠΟΙΚ είναι να έχει τους πόρους ώστε να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον όποιον περιορισμό.
Έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξουμε κάτι τέτοιο» είπε ο κ.Σταϊκούρας.
Σε ερώτημα ακροατή για το ότι πολλές ΜμΕ χρωστούν σε εφορία και Ταμεία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν ενημερότητα και αν εξετάζεται η λύση περισσότερων δόσεων, ο κ.Σταϊκούρας είπε ότι «καταρχάς για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στο lockdown ισχύει ότι θα πληρωθούν τον Απρίλιο του 2021 και μάλιστα προβλέπεται τότε να είναι σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 με 2,5% επιτόκιο».
«Υπάρχει πρόβλημα και το αναγνωρίζω για οφειλές που δημιουργήθηκαν μεταγενέστερα της περιόδου του lockdown λόγω των ανοικτών οικονομικών επιπτώσεων.
Το αξιολογούμε για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Θέλουμε να συμβάλουμε ώστε οι πολίτες να μην διογκώνουν τα χρέη τους και το κράτος να είναι πάντα κοντά τους.
Σημειώνω ότι πάγια ρύθμιση είχαμε καθιερώσει και ισχύει αυτή των 24 δόσεων» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης